Dnes je štvrtok, 13.december 2018, meniny má: Lucia
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Čarovná moc organického jódu

marec 17, 2015 - 09:40
Trpíte poruchami metabolizmu či hormonálnej rovnováhy? Zrejme to má na svedomí nedostatok jódu vo vašom tele.
O vápniku sa toho hovorí veľa. Aj o vitamíne C, ďalších mineráloch, omega mastných kyselinách a stopových prvkoch. Ale jód? Hoci jeho nezastupiteľný vplyv na ľudský organizmus je už dávno preukázaný, pre nás je ešte stále veľkou neznámou a jeho pravidelný prísun podceňujeme.
 
 
 
Prejavy nedostatku jódu
 
Pri nedostatku jódu dochádza k poruchám štítnej žľazy, k hormonálnej nerovnováhe, a teda k narušeniu celkového fungovania organizmu. A nielen tela, ale aj duše, keďže hormóny dokážu pekne zamávať našou psychikou a ovplyvňujú naše nálady. Ženy to všetky dôverne poznajú, však?
 
Jód je pre metabolizmus človeka nenahraditeľný. Dáva do súladu hormonálny, srdcovo-cievny a centrálny nervový systém a jeho nedostatok v ľudskom tele sa prejavuje pretrvávajúcou únavou, spomalením metabolizmu, poruchami sústredenia a reflexov, nervozitou, pocitom chladu v končatinách, suchou pokožkou, silným potením, bolesťami hlavy, zvýšeným srdečným pulzom, celkovou slabosťou, zvýšeným cholesterolom a hladinou cukru v krvi či zápchou. 
 
 
Kľúčový pre ženy
 
Jód je nesmierne dôležitý najmä pre ženy. Ak ho neprijímajú v dostatočnom množstve, ich hormonálna rovnováha sa naruší a to má na svedomí nepravidelný menštruačný cyklus a rozličné hormonálne ťažkosti. Nedostatok organického jódu je možnou príčinou častejšieho výskytu cýst, nádorov v prsníkoch, problémov s otehotnením alebo dokonca aj dôsledkom neplodnosti u žien aj mužov. Jód je okrem toho aj silným antioxidantom, ktorý dokáže eliminovať škodlivé látky vznikajúce pri oxidačnom strese ako dôsledok pôsobenia voľných radikálov. Narušenie rovnováhy voľnými radikálmi môže vyústiť až do rakoviny.
 
Prírodný jód vs. jodid draselný
 
Nedostatok jódu v ľudskom tele a následky tohto faktu sú celosvetovo vážnym zdravotným a spoločenským problémom. Ľudský organizmus totiž jód nevie syntetizovať, a preto je odkázaný na jeho príjem potravou.
 
 
Potraviny sú hlavným zdrojom jódu a platí, že čím viac jódu sa nachádza v pôde, tým viac je ho aj v samotných potravinách. Najbohatšie pôdy na jód sú v prímorských krajinách. Obsahujú ho aj morské ryby. Preto nečudo, že prímorské národy sa odjakživa považujú za zdravšie a dlhovekejšie. Nie je to iba toľko ospevovaným olivovým olejom, ale aj prísunom jódu v strave. V dnešnej dobe, keď celosvetovo bojujeme so znečistením životného prostredia, je však ťažké zohnať potraviny, ktoré by neboli ošetrované pesticídmi alebo inak kontaminované, a teda prijímanie jódu v strave je čoraz náročnejšia úloha.
 
 
Nemôžeme sa čudovať, že sa v poslednej dobe tak rozmohlo rakovinové bujnenie a až 90% svetovej populácie má zdravotné ťažkosti spojené so štítnou žľazou. Slovensko ako vnútrozemský štát má výrazne menej jódu nielen v pôde, ale i vo vode. Pre nedostatok jódu sa niektoré potraviny obohacujú jodidom draselným. Ide však o anorganickú formu jódu, pričom tento stopový prvok je pre ľudský organizmus využiteľný len v organickej forme. Ľudské telo prijíma anorganický jód iba v malom množstve a zvyšok sa ukladá v tkanivách (vrátane štítnej žľazy) a dochádza k tzv. strumickému efektu. Nadmerné užívanie jódu má paradoxne neblahé účinky na naše zdravie. 
 
 
Autor. RED - Zdravie rodiny 
Foto: modrykonik.cz, thinkstock, shutterstock
 

- - Inzercia - -