Dnes je sobota, 17.november 2018, meniny má: Klaudia
Čas čítania
6 minutes
Zatiaľ prečítané

Celeste Buckingham: Pýcha slovenského šoubiznisu

august 06, 2012 - 15:58
Je muzikálna, exoticky krásna, na svoj vek mimoriadne rozvážna, s talentom od boha a prejavom ostrieľaných speváčok. A to má len „nechutných“ 17!

 

Taký mimoriadny zjav ako Celeste Buckingham Slovensko nemalo už dávno. A už nám aj odchádza robiť kariéru za veľkú mláku...

Keď som prvýkrát počula Blue Guitar v štúdiu LittleBeat, podotýkam v ešte nezmastrovanej podobe, ostala som v nemom úžase. „To bude hviezda, chalani,“ povedala som! To bolo asi pred rokom. A dnes? Tri single v rádiách, prvé miesta v hitparádach na Slovensku aj v Čechách. Akoby to ani nebola bývalá superstaristka. (Táto nálepka je dnes už totiž viac hendikep ako výhoda.) Konečne niekto, kto má ozajstný talent, kto na sebe tvrdo maká a nepotrebuje ku kariére žiadne „tlačenky“! Hurá!!! A chýry o mimoriadnom talente zo Slovenska sa dostali aj do USA. Americkí producenti sa okamžite chytili a vzali Celeste do svojho producentského tímu, s ktorým začína pracovať už toto leto. Našťastie, ešte pred odchodom za veľkou slávou sme ju stihli vyspovedať. Raz bude tento rozhovor veľmi, veľmi vzácny...


Už na SuperStar si mnohých zaujala, ale to, čo počujeme momentálne z rádií je o niekoľko tried lepšie. Teraz máš 17, ale predpokladám, že niektoré skladby vznikli už skôr. Odkedy si skladáš vlastné piesne?
Ďakujem. Svoje veci si píšem už od malička, ale oficiálne pesničky vznikli až keď som mala dvanásť. Vtedy vznikla Blue Guitar.


Kto ti najviac pomohol, aby si sa spevácky posunula?
Hlavne mamina. Vždy je pri mne a podporuje ma vo všetkom, čo robím. Keď som bola malá, posielala ma na hodiny spevu a robila všetko pre to, aby som mohla spievať. Ale strašne mi pomáhajú aj moji skvelí producenti Martin Šrámek a Andy Hruška. Sú to fakt úžasní ľudia, poznajú ma, vedia, kam sa chcem dostať a ako na to. Sme jedna krvná skupina. Imidžovo mi veľmi pomohol a stále pomáha aj môj manažér Lumír Mati. Vie presne, čo potrebujem a aj vďaka nemu ma pozná stále viac a viac ľudí.


Pesničky skladá aj tvoja mladšia sestra Carmel. Plánujete spolu duet? 
Určite! Len sa nevieme rozhodnúť, ktorú z množstva skladieb si vyberieme! Má toľko pesničiek, že sa nevieme dohodnúť. Ale máme to určite v pláne.


Ako pokračuje tvoja spolupráca s producentským tímom v Nashville? Pre koho spoluprodukuješ pesničky? Sú v hre nejaké známe mená? Ako taká spolupráca vyzerá?
Veci v USA sa poriadne rozbehli... Vzal si ma na starosť tím okolo Kelly Clarkson, ale pesničky zatiaľ nepíšem pre iné speváčky, ale pre manažérov, ktorí skladby potom zdieľajú ďalej. Píšem aj pre ľudí, ktorí sú zodpovední za hit You Belong To Me od speváčky Taylor Swift a napísali aj single pre Pixie Lott, Rebe MacIntire a Faith Hill. Pracujem s ľuďmi ako Arch Nemesiz, BoyGenius, Paddy Dalton, Duck Blackwell, Jon Howard z kapely Paramore, Paula Winger, Casey Brown s Owl City a ďalší, ktorí, ako ja, píšu pesničky pre iných ľudí v Nashville.


Chceš ostať žiť v Amerike a rozbehnúť si kariéru tam alebo ostaneš „verná“ Slovensku?
Prijali ma na vysokú školu Belmont School of Music v Nashville. Je to pre mňa príležitosť zlepšovať sa v tom, čo robím a nájsť ďalšie možnosti, ale budem sa vracať na Slovensko dosť často na koncerty a plniť si svoje pracovné” povinnosti. Ale celý život zostanem hrdá Slovenka (a Češka). Tu je môj domov, a tak to aj v mojom srdci zostane. A určite sa sem vrátim.


Ako tvoríš? Čo ťa inšpiruje pri písaní pesničiek a textov?
Ťažká otázka. Témy hľadám v sebe, vo svojich pocitoch, v príbehoch, ktoré sa dejú okolo mňa, v živote samom… A hneď mám pocit, že by to potrebovalo soundtrack. Niekedy omnoho lepšie dokážem vyjadriť svoje city v piesňach.


Zdedila si talent po niekom z rodiny alebo to jednoducho prišlo „samo“?
Je to v rodine. Mamina vie spievať, ale aj môj dedko. Má síce už 90 rokov, ale hlas má ako pán spevák.


Máš na Slovensku nejakého interpreta, ktorého obdivuješ?
Skôr mám veľký vzor. Som veľmi hrdá na Majka Spirita. Je to talentovaný, vzdelaný, šikovný človek a je to aj džentlmen. Bola som veľmi milo prekvapená jeho prístupom.


Neoslovil ťa niekto na produkovanie pesničky alebo na ďalšie duety?
Áno. Majk Spirit má so mnou pesničku Ja A Ty a chceme spolupracovať aj ďalej.
Nahrala som aj duet s Martinom Harichom a oslovila ma skupina AMO, s ktorou mám teraz pesničku Swing. Práve sme k nej donatáčali videoklip, ktorý by mal byť čoskoro vonku. Oslovil ma aj Miro Jaroš, ale nejak sme to teraz nestihli. Je toho teraz naozaj veľa! 


S kým by si si chcela zaspievať, pokiaľ ide o zahraničnú produkciu?
Veľmi rada by som pracovala s Joss Stone. Je to fakt úžasná soulová speváčka. Teraz sa dala hudobne dokopy s Mickom Jaggerom, Damianom Marleyom a jej hudba je výnimočná.


Skús byť na chvíľku vizionárkou a predstav si, kde budeš za 10 rokov. Ako bude vyzerať tvoj život?
Fakt neviem... Dúfam, že už vtedy budem svetovou speváčkou. A chcela by som založiť aj svoj vlastný fond alebo organizáciu, ktorá by systematicky pomáhala deťom v krajinách, kde nie sú dobré podmienky na vzdelávanie. Viem, že ak mám možnosť pomôcť iným, mala by som to urobiť hneď. A mal by to urobiť vlastne každý z nás.


Okrem toho, že si vynikajúca speváčka, si aj nezvyčajne krásna. Dostávaš istotne ponuky na modeling...Vieš si predstaviť, že by si sa venovala aj tomuto povolaniu?
Ďakujem za kompliment. Baví ma to, ale asi by som nechcela byť full time modelka. Je to aj náročné na čas, ale sem-tam, prečo nie? So sestrou máme modelingové skúsenosti ešte z Ameriky, takže viem, čo to všetko obnáša. Ale skvelé na tom je, že ma niekto druhý oblieka. Cítim sa tak dobre.


Ak by si nespievala, čo by si robila? Aké povolanie by ťa lákalo a prečo?
Veľmi rada pracujem s deťmi. Bola som kedysi asistentka v škôlke, a veľmi ma to bavilo. A premýšľala som aj nad psychológiou. Možno by som bola dobrá detská psychologička.


Aké bude tvoje leto?
Náročné. Hneď ako sa dostanem do Ameriky, tak na druhý deň mám stretnutie v mojej novej škole. Potom dva týždne strávim v štúdiách a budeme písať pesničky. Potom si musím dokončiť vodičský preukaz a ďalšie kurzy, ktoré ma majú pripraviť na vysokú školu. Ešte k tomu škola v Amerike začína skôr ako na Slovensku, čiže moje leto bude krátke. Ale veľmi sa na to teším.


Si momentálne zamilovaná?
Veľa ľudí sa ma to teraz pýta a chápem, že v mojom veku je to typické. Len zatiaľ nemám taký pocit. Jasné, že sa mi niekto občas zapáči, ale práve teraz nemám na to čas ani miesto v mojom živote. Nikam sa neponáhľam…


Akí muži sa ti páčia? Čo je pre teba podstatné pokiaľ ide o mužov? Čo si na nich všímaš?
Netuším. Zatiaľ nemám nejaký svoj obľúbený typ. Keď sa mi niekto páči, tak sa mi páči. Bodka. Vždy je to iné. Možno raz na to prídem. Zatiaľ to ale neriešim, mám toho veľa a chalanov vôbec nestíham.


Máš veľmi rozmanité korene a isto sa u vás miešajú kuchyne rôznych národov. Ako to u vás vyzerá? Ktorá z kuchýň ti je najbližšia - švajčiarska, americká, slovenská, iránska alebo ruská?
Jednoznačne iránska. Iránci majú v jedálničku rôzne omáčky a polievky, ryžu, chutné krémy a nátierky. Sú síce exotické, ale veľmi ľahko sa pripravujú. Je to jedna z najlepších kuchýň na svete, aspoň podľa mňa.


Čo varíš najradšej?
Nevarím často, ale baví ma to. Nie som vegetariánka, ale baví ma pripravovať vegetariánske recepty, čínske stir fry,  kari a ďalšie ázijské jedlá. A najradšej by som do všetkého pridala hríby. Zbožňujem ich! A aby som nezabudla, jedno z mojich najobľúbenejších jedál je perzský guláš Ghorme Sabzi, ktorý robieva moja babička z Iránu.

 

Infoblok:

GHORME SABZI À LA CELESTE

Na 6 porcií potrebujete:
750 gramov jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, 1 veľkú cibuľu nakrájanú na drobno, olej, 1 lyžičku kurkumy, 1½ pohára vody, ½ pohára sušených limetiek alebo čerstvej limetkovej šťavy, ¾ pohára vopred namočenej tmavej fazule, 1 veľký zemiak pokrájaný na kocky, zeleninu, soľ, korenie

Príprava:
Opražte cibuľu na oleji do zlatista, pridajte kurkumu a smažte ďalšie 2 minúty. Zvýšte teplotu, pridajte mäso a za stáleho miešania počkajte, kým mäso zmení farbu a začne hnednúť. Znížte teplotu, pridajte vodu, namočenú fazuľu, soľ a korenie podľa chuti. Prikryte a zvoľna duste asi hodinu až hodinu a pol, kým mäso nezmäkne. Zemiak, nakrájaný na kocky, zľahka opražte pri vysokej teplote na zvyšnom oleji, pridajte do omáčky, prikryte a pomaly varte ešte 10 minút.
Pridajte zeleninu podľa vlastnej chuti opečenú na oleji zo zemiakov.
Pridajte do omáčky, ochuťte sušenými limetkami alebo limetkovou šťavou ,prikryte a duste ďalších 10-15 minút. Dochuťte korením a podávajte s bielou ryžou. 







Autor: Alexandra Okálová
Foto: Lukáš Dvořák
Make up/hair styling: Lačenka Lorencová
Zdroj: Slavica

 

- - Inzercia - -