Dnes je utorok, 20.november 2018, meniny má: Félix
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Šťavnaté jahodové maškrtenie: Máme recepty na najlepšie dobroty z obľúbeného ovocia!

jún 24, 2016 - 16:16
Hoci jahody sú v ponuke obchodov už takmer po celý rok, tie dozreté v našich záhonoch sú určite najsladšie a najvoňavejšie. Čerstvé jahody sú nielen veľmi zdravé, sú aj vynikajúcou pochúťkou v rozmanitých koláčoch či tortách. Určite máte svoj osvedčený recept, no možno vás inšpirujeme aj našou ponukou.

Jahodové dobroty

Jahody sú nielen chutné, ale najmä zdravé:

  • Pre veľký obsah ovocných kyselín dezinfikujú tráviaci systém a zlepšujú vstrebávanie železa

  • Obsahujú pektín, ktorý priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém

  • Majú výrazný antioxidačný účinok

  • Ochraňujú mozgové bunky

  • Obsahujú vlákninu, ktorá pomáha proti zápche

  • Pôsobia proti vzniku močových a žlčových kameňov

  • Takmer 90 percent plodu tvorí voda, takže sú významnou súčasťou pitného režimu

Šťavnatá jahodová roláda

Ingrediencie:

Cesto: 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 125 g polohrubej múky, 1/2 PL prášku do pečiva, 100 g kakaa. Plnka: 250 ml šľahačkovej smotany, 250 g tvarohu, 90 g jahodového džemu, 350 g jahôd, 1 balíček stužovača šľahačky, 50 g kryštálového cukru, 75 g práškového cukru

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom na penu, postupne za stáleho miešania prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech, ktorý vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút. Na plnku najskôrvyšľaháme smotanu na šľahanie s cukrom a so stužovačom. Tvaroh roztlačíme, zmiešame s polovicou džemu a pridáme k smotane. Čerstvé jahody nakrájame na drobné kúsky a vmiešame do plnky. Upečené cesto zvinieme pomocou utierky do rolády a necháme vychladnúť. Potom ho opatrne rozvinieme, potrieme zvyškom jahodového džemu a štedro naplníme plnkou s pokrájanými jahodami. Zrolujeme naspäť, aby nám vznikla roláda. Hotovú roládu potrieme džemom, ozdobíme horkou čokoládou a celými jahodami a necháme stuhnúť v chladničke.

Muffiny s jahodami

Ingrediencie:

4 vajcia, 250 g čerstvých jahôd, 3 PL kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, 1,5 dl oleja, 1/2 balíčka kypriaceho prášku

Postup:

Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na štvrtky. Múku zmiešame s vajcami a kypriacim práškom, prisypeme oba druhy cukru a nakoniec po kvapkách vmiešame olej. Jahody jemne primiešame do zmesi a do dvoch tretín ňou naplníme košíčky na muffiny. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a muffiny v nej pečieme asi 20 až 25 minút. Vychladnuté koláčiky môžeme ešte potrieť lekvárom alebo ozdobiť čokoládovou polevou.

Domáca jahodová zmrzlina

Ingrediencie:

250 ml smotany na šľahanie, 200 g jahôd, 1 vajce, 2 PL práškového cukru, šťava z 1 citróna, 1 balíček vanilínového cukru

Postup:

Podmienkou je úplne čerstvé vajce. Oddelíme si bielok od žĺtka. Žĺtok s práškovým aj vanilínovým cukrom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra na hladkú hmotu. Zvlášť vyšľaháme bielok na tuhý sneh a šľahačku. Najemno roztlačíme alebo rozmixujeme aj jahody. Do snehu z bielka pridáme šľahačku a aj žĺtok s cukrom. Ručne jemne premiešame, pridáme jahody. Opäť premiešame a podľa chuti pridáme citrónovú šťavu. Hotovú zmrzlinovú zmes preložíme do vhodnej nádoby, uzavrieme a vložíme najmenej na päť hodín do mrazničky. Podávame ozdobené čerstvými jahodami a lístkom z mäty.

Hrnčeková tvarohová bublanina

Ingrediencie: 1 hrnček kryštálového cukru (hrnček 2,5 dl), 3 vajcia, 2 dl mlieka, 2 dl oleja, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 250 g mäkkého tvarohu, 1 až 2 PL práškového cukru, 200 g jahôd

Postup:
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom. Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom na penu, prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne premiešame a nalejeme do vymastenej a múkou posypanej zapekacej misy. Malou lyžičkou „vpustíme“ do cesta kôpky ochuteného tvarohu a nakoniec ozdobíme jahodami nakrájanými na väčšie kúsky. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 až 30 minút.

Slávnostný jahodový rez

Ingrediencie: 4 vajcia, 200 g kryštálového cukru, 200 g polohrubej múky, 1 dl oleja, 1 dl vody, 1 balíček prášku do pečiva, štipka soli. Jahodová plnka: 400 g jahôd, 3 balíčky Zlatého klasu, 3 PL kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru. Zdobenie: 500 ml šľahačkovej smotany, 1 PL práškového cukru  

Postup: 
Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na penu, pridáme olej a premiešame, potom pridáme vodu a opäť premiešame. Prisypeme preosiatu muku zmiešanú s práškom do pečiva. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a opatrne vmiešame do zmesi so žĺtkami. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Cesto necháme vychladnúť a vyklopíme. Medzitým popučíme umyté jahody, vložíme do vyššieho hrnca, vodou doplníme na 850 ml, pridáme balíčky Zlatého klasu, vanilínový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Za občasného premiešania necháme vychladnúť. Tortový korpus dvakrát prekrojíme, potrieme jahodovou zmesou a tuhou šľahačkou, rovnako aj povrch torty a odložíme do chladničky dobre schladiť. Ozdobíme čerstvými jahodami.

Pudingový zákusok s jahodami

Ingrediencie:

3 poháre hladkej múky, 1 pohár práškového cukru, 250 g masla, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, 1 žĺtok, 2 balíčky vanilínového cukru, 1 PL citrónovej kôry, 1 KL prášku do pečiva. Plnka:1 l mlieka, 4 jahodové pudingy, 6 PL kryštálového cukru, 500 g jahôd
trochu jahodového džemu na potretie cesta

Postup:

Z masla, múky, práškového cukru, vajca, žĺtka, kyslej smotany a prášku do pečiva spracujeme cesto, nakoniec jemne vmiešame citrónovú kôru. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky zachladiť. Po polhodine ho vyberieme a rozdelíme na polovicu.

Jednu polovicu cesta rozvaľkáme a vložíme do vymasteného, a múkou vysypaného plechu. Potrieme džemom a uložíme odkvapkané, na drobné kúsky nakrájané jahody. V studenom mlieku rozmiešame pudingové prášky a za stáleho miešania uvaríme veľmi hustý puding. Pred dovarením pridáme vanilínový cukor, zamiešame a necháme krátko zovrieť. Puding necháme trošku vychladnúť a ešte teplý ho nalejeme opatrne na jahody. Potom rozvaľkáme druhu polovicu cesta a položíme na puding. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňoch približne 30 až 35 minút. Po vychladnutí poprášime práškovým cukrom.

Čokoládové jahodové kocky

Ingrediencie: 120 g masla, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 3 PL kakaa, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 1 KL prášku do pečiva, jahodový džem, 300 g čerstvých jahôd

Postup:
V miske vymiešame maslo s polovicou práškového cukru, vanilínovým cukrom a so 4 žĺtkami tak, aby vznikla pena. V inej miske vyšľaháme 4 bielky so zvyšným práškovým cukrom na tuhý sneh a zmiešame ho so žĺtkovou zmesou. Pridáme múku, kypriaci prášok a kakao a vymiešame hustejšie piškótové cesto, ktoré premiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 25 minút pri 180 stupňoch. Cesto necháme vychladnúť, priečne prerežeme na polovicu, jeden plát potrieme jahodovým džemom, poukladáme na plátky nakrájané jahody a prikryjeme druhým cestom. Trochu pritlačíme rukami a zaťažíme, napríklad ďalším plechom na pečenie. Nakrájame na kocky a každú štedro oblejeme horkou čokoládovou polevou. Nakoniec ozdobíme polovičkami čerstvých jahôd a dáme stuhnúť do chladničky.

- - Inzercia - -