Dnes je nedeľa, 18.november 2018, meniny má: Eugen
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Grilovačka je v plnom prúde:Tieto recepty by ste rozhodne mali vyskúšať!

jún 24, 2016 - 16:33
Konečne! Zbehajúce sa slinky gurmánov milujúcich grilované lahôdky dostali zelenú. Nastal čas, aby sme oprášili grily, pozvali rodinu a priateľov a užili si letné chvíle plné jemného dymu, voňajúcich korenín a pečených dobrôt. Čo si pripravíme na úvod tohtoročnej sezóny?

Pizza na grile

2 porcie

Ingrediencie:
250 g múky, 1 kocka droždia, soľ, cukor, 4 PL rastlinného oleja, 4 PL pasírovaných paradajok, 1 cesnak, 1 cibuľu, 2 PL jogurtu, 2 cl Metaxy, korenie na pizzu, 1 ČL posekaného oregana, mleté čierne korenie, 250 g bravčových rezancov, 2 paradajky, 3 artičoky z konzervy, 50 g mozzarelly, 50 g fety

Postup:
Do väčšej nádoby nasypeme múku a do stredu urobíme jamku. Droždie zmiešame so 170 ml teplej vody, 1 PL oleja, štipkou soli, štipkou cukru a vlejeme do jamky. Všetko miešame približne 5 minút, kým nám nevznikne hladké cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme približne 45 minút odstáť na teplom mieste. Pasírované paradajky zmiešame s 1 PL oleja a pizza korením. Pretlačený cesnak zmiešame s Metaxou, jogurtom, oreganom, zvyšným olejom, soľou a korením. Bravčové kúsky premiešame s pripravenou marinádou a necháme asi 30 minút odležať. Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska, umyté paradajky na plátky, artičoky rozštvrtíme a oba syry rozdrobíme. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenšie kruhy. Potrieme paradajkovou šťavou, posypeme cibuľou, paradajkami, artičokami, namarinovaným bravčovým mäsom a syrom. Necháme ešte asi pol hodiny odležať. Takto pripravené pizze vložíme do guľatého grilu a pri teplote 200 stupňov Celzia zakryté pečieme 10 až 15 minút. Môžeme upiecť aj v horúcej rúre.


„Zadymené“ kuracie stehná

4 porcie

Ingrediencie:
8 väčších kuracích stehien, vetvičky rozmarínu. Marináda: 2 PL paradajkového pretlaku, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL worcesterskej omáčky, 1 PL trstinového cukru, 1 PL medu, soľ, čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL jablčného octu, 1 menšia cibuľa, 1 citrón

Postup:
Kuracie mäso umyjeme a osušíme, mierne osolíme, okoreníme a vložíme do misy. Z ostatných ingrediencií zmiešame marinádu, pridáme roztlačený cesnak a rozmixovanú cibuľu. Mäso potrieme marinádou a necháme 2 až 3 hodiny odležať. Marinované kuracie kúsky položíme na sálajúci gril a grilujeme na nepriamom ohni, kým nie je mäso poriadne prepečené. Pred skončením priložíme vetvičky rozmarínu. Ak pripravíme viac marinády, môžeme ňou upečené mäso ešte potrieť. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.


Šípkové rebierka z bôčika

4 porcie

Ingrediencie:
800 g bravčových rebierok v celku (z bôčika). Barbecue omáčka: 1 cibuľa, 3 PL olivového oleja, PL paradajkového pretlaku, 3 PL šípkového lekváru, 2 zelerové stonky, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL mletej sladkej papriky, 1 ČL kajenského korenia, 1 PL dijonskej horčice, 3 PL octu, 3 PL melasy

Postup:
Bravčové rebierka umyjeme, usušíme a osolíme. Uložíme na rozpálený gril a necháme sprudka opiecť. Vezmeme z grilu a potrieme omáčkou. Pečieme ďalej, ale už na podstatne miernejšej teplote. Postup viac ráz opakujeme, kým nie sú rebierka mäkké. Na záver ich krátko dopečieme na rozpálenom grile, aby „chytili“ chrumkavú kôrku. Chvíľku necháme odpočívať a potom ich nakrájame na menšie porcie. Podávame so zvyškom grilovacej omáčky a so zeleninou.

Barbecue omáčka:
Nadrobno nakrájanú cibuľu necháme speniť na olivovom oleji, pridáme nadrobno nakrájané stonky zeleru a postupne paradajkový pretlak, šípkový lekvár, sójovú omáčku, sladkú papriku, kajenské korenie, horčicu, melasu a ocot. Paradajkový pretlak by nemal prerážať chuť ostatných prísad.


Šťavnatá roláda z panenky

4 porcie

Ingrediencie:
600 g bravčovej panenky, soľ, 2 PL strúhanky, 125 g slaniny (asi 8 plátkov). Omáčka na potieranie: 4 PL olivového oleja, 1 ČL bieleho korenia, 1 ČL drveného čili

Postup:
Bravčovú panenku umyjeme a osušíme. Jemne posolíme a potrieme omáčkou. Vyváľame v strúhanke, vďaka nej sa omáčka lepšie udrží na mäse. Plátky slaniny poukladáme tesne vedľa seba, panenku a zrolujeme do valčeka. Uložíme na rozpálený gril najprv na stranu, kde je spojená slanina, a prudko opečieme, kým nebude slanina chrumkavá. Panenku vezmeme z grilu, aj so slaninou opatrne zabalíme do alobalu a vrátime na gril. Dopekáme na druhej strane mäsa, už na miernej teplote asi 20 minút. Rozbalíme, necháme pár minút odpočívať a ostrým nožom nakrájame na plátky. Na sálajúcom grile ešte opečieme plátky zemiakov a kúsky zeleniny.


Alpský hot dog

4 porcie

Ingrediencie:
4 ks Alpskej klobásy, 1 až 2 plátky slaniny, 1 veľká bageta, 1 červená paprika, 8 plátkov baklažánu, 4 PL syra ricotta, soľ, korenie, pažítka, olivový olej

Postup:
Plátkovú slaninu upečieme na grile a necháme vychladnúť. Posekáme ju nadrobno a zmiešame so syrom ricotta, dochutíme soľou a korením. Nakrájaný baklažán nasolíme a necháme odstáť asi 15 minút a spolu s paprikou, ktorú necháme vcelku, ugrilujeme, následne zeleninu pokvapkáme olivovým olejom. Papriku nadrobno nasekáme, zmiešame s pažítkou a dochutíme. Medzitým ugrilujeme klobásu. Bagetu pozdĺžne rozkrojíme, zohrejeme na grile, natrieme slaninovou ricottou, naplníme ugrilovanou klobásou, grilovaným baklažánom a zmesou z papriky.


Mini hot dog s trhaným hovädzím mäsom

4 porcie

Ingrediencie:
4 ks Debrecínskych klobások, 4 žemle na hot dog, 400 g hovädzieho krku, steakové korenie, 1 menšia biela cibuľa, 200 ml nesoleného zeleninového vývaru, 200 ml barbecue omáčky, čili pasta, olej, kyslá smotana, koriandrová vňať

Postup:
Do mäsa vmasírujeme steakové korenie. V panvici rozpálime olej a mäso z každej strany krátko opražíme, aby sme ho uzavreli. Mäso vyberieme. V tej istej panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu.Do pekáča vložíme mäso a cibuľku. Podlejeme vývarom a barbecue omáčkou. Všetko v hrnci premiešame a pomaly pečieme v rúre asi 3 hodiny pri teplote 150 stupňov. Po 3 hodinách pekáč vyberieme a mäso otočíme, aby bola v omáčke namočená aj druhá polovica. Pomaly pečieme ďalšie 2 až 3 hodiny.Omáčku z pekáča vychladíme a zrazenú masť odoberieme. Omáčku opäť zohrejeme a podľa chuti dosolíme, prípadne pridáme čili pastu. Omáčku a trhané hovädzie mäso zmiešame dokopy. Debrecínske klobásky uvaríme alebo ugrilujeme. Do rozkrojenej žemle vložíme trochu trhaného mäsa, klobásku a opäť trochu mäsa. Polejeme rozmiešanou kyslou smotanou a posypeme vňaťou koriandra.


Zapečený vydlabaný mini chlebík s hermelínom

4 porcie

Ingrediencie:
4 ks hermelínu na gril, 2 PL grilovacieho korenia, 4 menšie chleby, 1 dl extra panenského repkového oleja, čerstvý tymian, rozmarín a oregano, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie

Postup:
Na oleji opražíme časť byliniek a cesnak tak, aby olej prevoňali, potom ich vyberieme. Chleby vydlabeme do veľkosti hermelínu a zo všetkých strán ugrilujeme do zlatista. Vnútro vytrieme voňavým olejom a vložíme doň hermelín. Prisypeme zvyšné bylinky a pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a grilujeme ešte asi 8 minút.



Aký gril?

  • Elektrický gril: prednosťou je ľahká obsluha a komfortná regulácia teploty, jediným limitom v exteriéri je prístup k elektrine.
  • Plynový gril: jednoduchá manipulácia, horáky sa rozpália okamžite po zapnutí, teplota sa dá počas grilovania regulovať a kontrolovať.
  • Gril na drevené uhlie: je skutočnou klasikou, no vyžaduje si väčšie skúsenosti, jedlá pripravené na rozpálenej pahrebe sú nenapodobiteľne chutné a voňavé.

Nevyhnutná výbava

  • Medzi dôležité pomôcky patrí napríklad rošt, majstri grilu ho odporúčajú potrieť cibuľou. Mäso sa o rošt neprilepí a mriežka zostane klzká.
  • Do grilovacej výbavy patria aj špeciálne tácky, kliešte a vidlička na obracanie, štetec na potieranie, príbory a tanieriky, zástera na ochranu odevu a teplu odolné rukavice.
  • Vhodný je aj teplomer na meranie teploty vnútri grilovaného mäsa.

Ako čistiť grily?

  • Po každom grilovaní treba vyčistiť všetky časti grilovacieho zariadenia.
  • Pri elektrickom grile je nutné odpojiť rošt od elektriny a čakať, kým vychladne.
  • V prvom rade odstránime z roštu hrubé zvyšky pokrmov pomocou drôtenej kefy. Potom rošt nastriekame čistiacim prostriedkom na rošty proti mastnote, necháme pôsobiť 5 až 10 minút. Nakoniec utrieme rozpustenú špinu a rošt dôkladne umyjeme horúcou vodou.
  • Pri plynových a elektrických griloch je potrebné dbať, aby sa voda pri čistení nedostala na nesprávne miesta.
  • Gril na drevené uhlie sa čistí jednoduchšie, pred a po každom grilovaní je potrebné ho po očistení od zvyškov jedla „vypáliť“. Vypaľuje sa dovtedy, kým sa z grilu neprestane dymiť.

- - Inzercia - -