Dnes je pondelok, 25.jún 2018, meniny má: Olívia, Tadeáš
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Zo záhona priamo na tanier: Vychutnajte si najlepšie zeleninové jedlá aj vy!

júl 01, 2016 - 14:57
V lete stačia ľahšie pokrmy: chutne upravená domáca zelenina dodá energiu, vlákninu aj antioxidanty. Podľa meteorológov už na nás striehnu letné horúčavy. Organizmus musí bojovať s teplom, ktoré nám berie poriadny kus energie. Často sa nám nechce ani jesť. Čo nás zachráni? Voňavé zeleninové jedlá pripravené s fantáziou sú jednou z možností. Ochutnajte!

ľahké zeleninové jedlo

Vyprážané cukinové kvety

Ingrediencie:

10 cukinových kvetov, 100 g hladkej múky, 1 PL sušeného droždia, 1 žĺtok, trocha svetlého piva, nasekaný petržlen, čierne mleté korenie, soľ, olej na vyprážanie

Postup:

Kvety umyjeme, zvnútra odstránime bliznu a zľahka ich osušíme. V miske zmiešame múku, žĺtok, droždie, štipku soli a korenie a postupne prikvapkávame pivo, aby vzniklo nie príliš riedke cesto. Olej rozpálime v hlbokej panvici a opatrne doň vkladáme kvety, ktoré sme namočili v ceste. Krátko vysmážame z oboch strán. Podávame so zemiakovým alebo kalerábovým pyré. Posypeme vňaťou.

Brokolica s cesnakovou omáčkou a kuracinou

Ingrediencie:

1 hlávka brokolice , 2 vykostené kuracie prsia, 200 ml sladkej smotany na varenie, 6 väčších strúčikov cesnaku, 1 zemiak, 2 PL olivového oleja, štipka soli, 1 ČL kryštálového cukru, čerstvé mleté čierne korenie, citrónová šťava

Postup:

Brokolicu umyjeme a rozdelíme na väčšie ružičky. Krátko sparíme nad parou, aby zmäkli, a rozdelíme na misu. V hlbšej panvici na olivovom oleji najskôr opražíme 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky. Opražené odložíme. Do oleja prilejeme sladkú smotanu, dobre premiešame a necháme prevrieť. Pridáme pretlačený zvyšok cesnaku a krátko povaríme. Ak treba, zahustíme postrúhaným zemiakom. Dochutíme soľou, korením a prípadne aj cukrom. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou. Prsia umyjeme, nakrájame na väčšie kocky a sprudka opražíme na oleji. Posypeme bylinkami podľa chuti. Na tanier naservírujeme kúsky mäsa a ružičky brokolice, prelejeme cesnakovou omáčkou a posypeme opraženým cesnakom.

Cukinové tyčinky

Ingrediencie:

1 cukina (asi 1kg), 1 PL jemných vločiek, 1 PL jemnej strúhanky, 2 vajcia, trocha svetlého piva, 100 g nastrúhaného syra, voňavé čerstvé bylinky (petržlen, rozmarín, tymian), 1 ČL drvenej rasce, olej

Postup:

Cukinu umyjeme, ošúpeme, prekrojíme, vyberieme jadierka a nakrájame na tyčinky. Jemne posolíme a necháme „vypotiť“. Na cesto na obaľovanie zmiešame strúhanku a jemné vločky, primiešame vajcia a dolejeme pivo, aby cesto bolo skôr hutnejšie. Napokon doň primiešame syr a nadrobno nasekané bylinky a rascu. V hlbšej panvici rozohrejeme olej, „vypotené“ tyčinky zľahla utrieme a každú obalíme v ceste. Sprudka opečieme a ihneď podávame s dipom z paradajok, cesnaku a olivového oleja.

Ovsené placky s kalerábom

Ingrediencie:

100 g jemných ovsených vločiek, 1 väčší kaleráb, 2 vajcia, olej na smaženie 

Postup:

Ovsené vločky namočíme do vody a necháme zmäknúť, pridáme vajcia, soľ, najemno nastrúhaný kaleráb a nadrobno nakrájanú brokolicu. Ak treba, zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom. Vytvoríme neveľké okrúhle placky, ktoré prudko osmažíme na rozpálenom oleji z oboch strán. Podávame so šalátom z čerstvej zeleniny, prípadne s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Karfiolovo-brokolicový nákyp

Ingrediencie:

približne rovnako veľká 1 brokolica a 1 karfiol, 3 vajcia, 200 g najemno nastrúhaného tvrdého syra, 2 PL strúhanky, 1 PL masla, 2 strúčiky cesnaku, štipka sódy bikarbóny, čerstvé mleté čierne korenie, voňavé bylinky

Postup:

Brokolicu očistíme a rozdelíme na malé ružičky, hlúbik pokrájame. Sparíme nad parou, aby zmäkla, necháme vychladnúť a vložíme do hlbšej misy. Pridáme nastrúhaný syr, 3 žĺtky a pretlačený cesnak. Rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú hmotu. Karfiol rozdelíme na väčšie ružičky, tiež mierne sparíme a poukladáme za sebou do hlbšej obdĺžnikovej formy, ktorú sme predtým potreli maslom a vysypali strúhankou. Môže byť aj forma na srnčí chrbát. Zalejeme brokolicovou masou, do ktorej sme jemne vmiešali sneh z troch bielkov. Navrch poukladáme zopár ružičiek brokolice. Na asi 15 minút vložíme zapiecť do rozpálenej rúry. Vyberieme, opatrne vyklopíme a nakrájame. Podávame teplé s varenými zemiakmi a šalátom. Nákyp chutí aj vychladený.

Reďkovkovo-kalerábový šalát

Ingrediencie:

zväzok reďkoviek, 1 uvarený zemiak, 1 menší kaleráb, 1 menšia šalátová uhorka, 2 PL olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, 1 KL cukru, soľ, jogurt, zväzok kôpru, 100 g bravčovej šunky vcelku

Postup:

Reďkovky, kaleráb, uhorku a uvarený zemiak pokrájame na drobné kocky, posolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Na chvíľu odložíme do chladu, aby sa chute spojili. Následne primiešame jogurt a dochutíme citrónovou šťavou, prípadne trochou cukru. Ak máme radšej redší šalát, jogurtu dáme viac. Nakoniec prisypeme nasekaný kôpor, prípadne aj iné aromatické bylinky.

Zeleninový závin s mrkvou

Ingrediencie:

350 g lístkového cesta, 1 kaleráb, 4 mladé mrkvy, 1 PL masla, 2 vajcia, 1 PL petržlenovej vňate, 2 PL strúhanky, 1 PL olivového oleja, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, vetvička tymianu

Postup:

Kaleráb a mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kocky, ktoré na pár minút ponoríme do vriacej vody, aby trocha zmäkli. Vajcia uvaríme natvrdo a tiež pokrájame na kocky. Zmiešame so zeleninou, drobnými kockami šunky, petržlenovou vňaťou a strúhankou. Lístkové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, do stredu pozdĺžne navrstvíme zeleninovú zmes. Posypeme čerstvým mletým čiernym korením, posekaným tymianom, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a preložíme obe strany cesta na seba. Na oboch koncoch aj bokoch starostlivo popritláčame. Plech vymastíme maslom a preložíme naň závin. Pečieme v rozhorúčenej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Krájame až po vychladnutí.

Špirálky so špargľou a cesnakom 

Ingrediencie:

1 balenie cestovín – špirálok, 200 g špargle, 200 g mladého hrášku v strukoch, 2 strúčiky cesnaku, 3 PL olivového oleja, 100 g parmezánu, trocha citrónovej šťavy, estragón, bazalka, čerstvo namleté čierne korenie, soľ

Postup:

Najskôr si pripravíme omáčku na cestoviny. Vo woku na olivovom oleji osmažíme posekaný cesnak, trošku osolíme. Pridáme očistenú a nakrájanú špargľu. Pokvapkáme citrónovou šťavou a opäť miešame. Ak treba, podlejeme troškou vody. O 2 – 3 minúty pridáme očistené hrachové struky. Stačí pár minút a všetko zmäkne . Na záver prisypeme parmezán a bylinky.
Cestoviny pripravíme podľa návodu, aby boli „al dente“. Pridáme zeleninu a jemne premiešame. Ozdobíme zvyšným parmezánom, bylinkami a pokvapkáme olejom.

- - Inzercia - -