Dnes je nedeľa, 23.september 2018, meniny má: Zdenka
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Letná melónová párty: Pripravte si osviežujúce víkendové maškrty!

august 05, 2016 - 12:28
Hoci melóny si dnes vďaka supermarketom môžeme dopriať aj v decembri, tie pravé, dozreté na letnom slnku sa ponúkajú práve teraz. Vynikajúco dopĺňajú pitný režim, sú lahodnou sladkosťou a keď príde nečakaná návšteva, dajú sa výborne skombinovať a malá hostina je raz-dva na stole. No nečakajte na hostí a urobte si malú melónovú párty s nami.

Melón je zelenina:

melón je bobuľa a patrí do čeľade tekvicovitých,
obsahuje množstvo vitamínov (A, D, C, B6) a minerálov (draslík, sodík, vápnik, železo, horčík),
má len 10 percent cukru,
pôsobí aj ako antioxidant,
červený melón obsahuje aj vzácny lykopén, ktorý má významný vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a pokožku, a taktiež ochraňuje organizmus aj pred nádorovými ochoreniami,
dužinu tvorí najmä voda, má močopudné účinky a používa sa pri problémoch s obličkami,
vďaka jemnej vláknine pomáha pri zápche,
má iba 40 kalórií na 100 gramov, preto je výbornou súčasťou rôznych diét.

Chutia nám dva hlavné druhy melónov: vodný melón s červenou dužinou a zelenou-žltou šupkou a cukrový melón. Ten má viac odrôd – ananásový melón (kantalup), melón s popraskanou šupou (galia – tzv. ázijský), medový melón so žltou šupkou a zelenou dužinou (honeydew) a melón s oranžovou dužinou a bledou šupkou (charentais).

Melónový šalát s prosciuttom a rukolou

Ingrediencie:

100 gramov natenko nakrájaného prosciutta, 1 menší cukrový melón, zväzok reďkoviek, 6 šalotiek, 3 hrste čerstvej rukoly, hrsť arašidov, čerstvá šťava z 1limetky alebo citróna, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie

Postup:

 Plátky prosciutta uložíme na plech a v rúre predhriatej na 200 stupňov upečieme do chrumkava asi 8 až 10 minút. Melón očistíme a pokrájame na úhľadné menšie kúsky, nadrobno nakrájame šalotku a reďkovky. V mise zmiešajte melón, reďkovky, šalotku, nasekanú mätu a arašidy. Pokvapkajte limetkovou šťavou a olivovým olejom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Pred podávaním polámte chrumkavé prosciutto a posypte ním šalát.

shutterstock_199580693.jpg

Foto: 
shutterstock

Melónové ražniči

Ingrediencie:

1 menší žltý melón, 200 g syra feta, 200 g kuracích pŕs, 1 PL limetkovej alebo citrónovej šťavy, hrsť čerstvej mäty, 1 PL olivového oleja, 1 PL horčice, soľ, mleté biele korenie

Postup: 

Kuracie mäso nakrájame na kocky, opražíme na rozpálenom oleji a necháme odkvapkať. Melón a syr tiež nakrájame na kocky, pridáme opražené mäso, mätu, horčicu, olej a limetkovú šťavu a premiešame. Zakryjeme a necháme asi hodinku odležať v chladničke. Vychladené kocky napichujeme striedavo na špajdle. Uložíme na podnos a polejeme zvyšnou šťavou.

Pikantná melónová salsa s broskyňami

Ingrediencie:

2 PL čili omáčky, 1 PL limetkovej kôry, 2 PL limetkovej šťavy, 200 g cukrového melóna, 100 g broskýň, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, 150 g paradajok, 150 g uhoriek, soľ, čierne korenie
Postup: Vo väčšej mise zmiešame čili omáčku, limetkovú šťavu a kôru, pridáme na maličké kocky nakrájaný melón, broskyne, paradajky a uhorky. Nakoniec osolíme, okoreníme a jemne primiešame vňať. Podávame s opečenými plátkami bagiet.

Keďže jedia aj oči, pripravme jednohubky ako rýchle občerstvenie z ozdobeného melóna. Stačia kocky červeného alebo žltého melóna, kocky z rozmanitých druhov syrov, čo máme práve v chladničke, plátky prerastenej slaniny, olivy a podobne. Potom už len ingrediencie vkusne naaranžujeme, napríklad podľa našich obrázkov, použijeme ozdobné špajdle a príjemný večer sa môže začať.

U prázdninujúcich detí si „šplhnete“, ak im pripravíte melónové nanuky. Stačí nakrájať vhodne veľké kúsky melóna, vtlačiť ich do formičiek na nanuky, zapichnúť paličky, uložiť na pár hodín do chladničky – a mrazená pochúťka je hotová!

- - Inzercia - -