Dnes je streda, 26.september 2018, meniny má: Edita
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Najobľúbenejšie recepty Michala Dočolomanského

január 29, 2018 - 15:33
Syn legendárneho herca Michal Dočolomanský ml. si na svojho otca spomenul milou publikáciou, ktorá okrem osobných spomienok čitateľom prináša aj podrobné recepty z maestrovej kuchyne. Vybrali sme pre vás malú ochutnávku, ktorá vás iste inšpiruje.

Čínske kuracie stehná s hubami a zeleninou (otcov presvedčivý Sečuan)

Potrebujeme:

  • 4 horné kuracie stehná
  • soľ, mleté biele korenie
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL solamylu
  • Na omáčku: 
  • 200 ml kvalitného vývaru
  • 1 PL sójovej omáčky 
  • 1 PL sladkého bieleho vína 
  • Zelenina:
  • 150 čerstvých húb
  • 30 g mrkvy
  • 1 pór

Postup:

Mäso nakrájame a namarinujeme marinádou pozostávajúcou zo sójovej omáčky, solamylu, korenia a soli. Z ingrediencií na omáčku si vyrobíme omáčku, nakrájame huby a zeleninu. Huby a pór môžu byť nakrájané na väčšie kúsky, mrkva však musí byť najemno. Mäso po krátkom opečení vyberieme a odložíme bokom. Opražíme huby, mrkvu a pridáme pór. Zeleninu trochu posolíme a pridáme biele mleté korenie. Do zmesi vložíme mäso a vlejeme omáčku. Pár minút spolu všetko miešame a prehrievame. Podávame s ryžou.

Beef Wellington s hubovou plnkou

Potrebujeme:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice
  • 150 g kuracích pečienok 
  • 600 g čerstvých húb 
  • 1 cibuľu 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 vetvičky rozmarínu 
  • soľ, čierne mleté korenie, 
  • 1 lístkové cesto
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • rastlinný alebo olivový olej
  • strúhanku

Postup:

Opláchnuté a papierovými utierkami dokonale usušené mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením a nadrobno nasekaným rozmarínom. Na panvici rozohrejeme trochu oleja, pridáme polovicu množstva masla a druhú vetvičku čerstvého rozmarínu vcelku. Mäso opečieme zo všetkých strán asi štyri minúty, aby sa uzavrelo, vyberieme a odložíme z tepla. Do panvice pridáme druhú polovicu masla, nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú necháme speniť do sklovita, pridáme prelisovaný cesnak, veľmi krátko osmažíme a nakoniec pridáme na väčšie kúsky pokrájané hríby. Ochutíme a dusíme asi 15 minút. Pridáme pečienky, všetko spolu podusíme asi 4 minúty. Necháme vychladnúť a nadrobno posekáme. Pridáme za hrsť strúhanky a všetko dobre premiešame. Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra, aby sme vytvorili štvorec so stranami asi 35 x 40 cm. Hubovú zmes rozložíme na cesto tak, aby na každej strane ostalo voľné miesto 1 až 2 centimetre. Na kraj plnky položíme opečené mäso, voľné kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, opatrne zarolujeme do cesta. Okraje cesta na bokoch zatiahneme a zatlačíme dolu, aby bol vytvorený bochník celkom uzavretý. Dôkladne ho natrieme zvyškom vajíčka a pečieme 40 minút pri teplote 210 stupňov. Krájame asi 3 cm hrubé porcie.

Bravčový hamburger s jabĺčkom a šalviou

Potrebujeme:

  • 500 g mletého bravčového mäsa 
  • 1 stredne veľké šťavnaté jablko 
  • menšiu hrsť sušenej šalvie alebo 10 lístkov čerstvej 
  • menšiu hrsť strúhanky 
  • 1 kocky slepačieho bujónu 
  • soľ, mleté čierne korenie, mleté biele korenie
  • trochu podrvených semienok koriandra

Postup:

Jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nadrobno nakrájame, alebo nastrúhame, aby sme zvýraznili jeho arómu v zmesi. Nadrobno nasekáme šalviu, štvrtinu bujónu roztopíme v troche horúcej vody. Tieto ingrediencie spolu so soľou, koreninami a strúhankou pridáme k mletému mäsu a dobre premiesime, najlepšie rukami. Necháme postáť a podľa potreby pridáme ešte strúhanku, aby sme mohli formovať malé hamburgerové bochníčky. Hamburgery opekáme vonku na grile, alebo doma v kuchyni na panvici. Výber zeleniny a omáčok necháme na vás.

Domáci šalát z tresky

domaci_salat_z_tresky.jpg

Domáci šalát z tresky
Foto: 
Shutterstock

Potrebujeme:

  • mrazené filé z tresky 
  • mrkvu 
  • sterilizované uhorky
  • cibuľu 
  • horčicu
  • ocot
  • cukor
  • majonézu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Filety z tresky uvaríme v osolenej vode, necháme odkvapkať a trochu vychladnúť. Prstami mäso pomrvíme na menšie časti. Nadrobno nakrájame cibuľu, šetriť ňou netreba, mrkvu, uhorky nastrúhame na jemnejšie. Množstvo prispôsobíme množstvu rybieho mäsa. V hrnci zeleninu krátko povaríme s troškou horčice, octu a cukru. Hotové prepojíme s drveným rybím mäsom, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridáme podľa chuti majonézu a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak treba, pridáme ocot, prípadne cukor. Necháme v chlade postáť minimálne hodinu a podávame s čerstvým pečivom.

Zdroj: Michal Dočolomanský ml.: S chuťou sme jedli a s chuťou žili...

- - Inzercia - -