Dnes je streda, 21.november 2018, meniny má: Elvíra
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Pôst ako overená cesta ku zdraviu

február 14, 2018 - 13:07
Pôst ako takým sa môže zdať byť v treťom tisícročí prežitkom. V čase, kedy netrpíme nedostatkom si zvykneme dopriať, a to nielen počas sviatočných, ale aj všedných dní. Veď, žijeme len raz, tak sa neobmedzujeme. Avšak aby sme žili čo možno najdlhšie, občasná striedmosť i pôst sú veru na mieste.

Pôstne obdobie bolo súčasťou cirkevného roka a znamenali prípravu na dôležité sviatky, ako sú Veľká noc alebo Vianoce. Najprísnejšie veľkonočné pôst začínal Popolcovou stredou a končil Bielou sobotou. Pôst zároveň symbolicky pripomínal štyridsaťdňová pobyt Ježiša Krista na púšti; za potopy sveta štyridsať dní a nocí pršalo a rovnaký čas blúdili Židia po púšti, než prišli do zasľúbenej zeme. V pravoslávia je pôst vnímaný ako požívanie "suché stravy" a je prísnejší ako u nás. Bežné pôstne jedlo nesmelo obsahovať nielen mäso, ale aj potraviny živočišného pôvodu, zakázaný bol takisto olivový olej a alkohol. Za pôstne jedlo sa však nepovažovala ryba.

Pôst na trhu i v chyži

Pôst významne ovplyvňoval výber jedál a bežný jedálniček všeobecne, ale aj ponuku samotného trhu či lokálnych obchodíkov. Na dedine sa pôst zachovával veľmi prísne, počas celého pôstneho obdobia bolo mäso tabu, zakázané boli dokonca aj bezmäsité pokrmy pripravované na masti. Zvykom bolo jesť len raz denne. A ako to vyzeralo v našich dreveniciach v praxi? Na raňajky surová kyslá kapusta s krajcom chleba, večer tak isto kapusta, ale už varená. Medzitým na obed hrachová kaša, lúpačka, suché zemiaky či placky a polievka zo strukoviny. A keď už sa mastilo, tak ľanovým alebo makovým olejom. K najstarším pôstnym pokrmom patrili krúpy a hrach. Či už v dobe predveľkonočného pôstu bol na stole akýkoľvek pokrm, vždy platilo, že strava musí byť viac než skromná. Aj moderná dietológia považuje praktizovanie pôstu za nevyhnutnú súčasť stravovacích návykov človeka tretieho tisícročia a odporúča ho všetkým dospelým, ktorí chcú prečistiť a odľahčiť svojmu telu, a to najmä v medzisviatkovom období, kedy do seba hádžeme piate cez deviate.

Prečo sa vlastne postiť?

  • Reštartujete si tráviaci systém 
  • Dobijete svoje telo energiou
  • Prečistíte si aj hlavu 

Máte radi kávu, občas nejaký pohár vína, či niečoho tvrdšieho, energetický nápoj na doplnenie energie, sladkú bodku za dobrým stejkom... To všetko vaše telo zanáša a spomaľuje jeho výkon i procesy v ňom a spolu s ním začína driemať aj vaša myseľ. To už ďalšia káva nezachráni, potrebujete reštart a začať môžete jednodňovým pôstom. To znamená nekonzumovať jedlo, ani žiadne polievky alebo akékoľvek ovocné či zeleninové šťavy. Počas pôstu pijeme iba čistú vodu. Prvý pôst si naplánujte iba na jeden deň. Odporúčam vám držať jednodňové pôst každý týždeň do doby, než si na pôst zvyknete a bude pre vás úplne prirodzený a pohodový.

- - Inzercia - -