Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Lahodná chuť Záhoria: Fazuľová polievka s údeným a rezancami

marec 06, 2018 - 15:08
Hutná fazuľová polievka, kyslá kapusta v kombinácii so slaninkou a chutným bravčovým, a ako sladká bodka dobrá poctivá štrúdľa. Také je tradičné záhorácke menu, ktoré si môžete pripraviť podľa podrobných receptov šéfkuchára z malebného relaxačno-zážitkového komplexu Malvázia, blízko dedinky Prievaly v srdci Malých Karpát.

Fazuľová polievka s údeným a rezancami

Potrebujeme:

400 g fazule
150 g klobásy
150 g bravčového údeného mäsa
200 g zemiakov
150 g mrkvy
100 g petržlenu
soľ
polievkové korenie
80 g bravčovej masti
80 g hladkej múky
cesnak
mletá sladká paprika

Slíže:

400 g polohrubej múky
2 vajcia
100 ml vody
soľ
maslo

malvazia.jpg

Foto: 
Ramon Leško

Postup:

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi 2 litrov vody, alebo vývaru. Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen a mrkvu. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli, spolu s klobásou a údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka. Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme zo sporáka bokom. Ešte do horúcej zápražky pridáme prevoňať pretlačený cesnak a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania rozriedime zápražku vodou a prilejeme do vriacej polievky. Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutíme podľa potreby soľou a mletým čiernym korením.

Slíže (rezance) musia byť dlhé, hrubé a široké. Z múky, vajec, vody a štipky soli urobíme cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale netrhať sa. Cesto vyvaľkáme, podsypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance. Slíže uvaríme vo vriacej osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 5 minút, aby zmäkli.

- - Inzercia - -