Dnes je štvrtok, 16.august 2018, meniny má: Leonard
Čas čítania
9 minutes
Zatiaľ prečítané

Igor Bukovský: Končí láska v nemocničnom župane?

marec 25, 2018 - 10:24
Pôst omladzuje, ak prídete prejedaním sa o žlčník, poškodíte si natrvalo imunitu, metabolizmus aj mentálne zdravie. Tráviaci trakt rozhodne nie je pec, ktorá spáli hocičo, vysvetľuje vo svojej najnovšej knihe lekár a odborník na výživu IGOR BUKOVSKÝ.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok, a vieme, že to znamená, „milujem ťa, tak som ti vypražila rezne a napiekla krémeš“. Potom je len otázka času, kedy tá „láska“ skončí v modrom nemocničnom župane. Takže, páni, ak vaša manželka nevarí až tak dobre, aby vás vykŕmila, nie je dôvod ju opúšťať – chráni predsa vaše zdravie!

Z knihy Igora Bukovského (Za)chráňte svoje črevo

Končí sa obdobie pôstu, dodržiavate ho a odporúčate to aj ostatným?

Aký vážny úvod! Ja už skoro tridsať rokov nejem žiadne mäso, vnútornosti, ani údeniny – takže, áno, dodržiavam predveľkonočný pôst. Obdobie pôstu by malo byť pripomenutím striedmosti aj v našich životných potrebách, teda aj v jedle. Zvlášť teraz, keď žijeme v takom blahobyte a luxuse, o akom sa našim predkom ani nesnívalo, a aj tak sme stále nespokojní. Pôst má teda hlavne duchovný rozmer, ale vedeli ste, že akákoľvek vhodná forma obmedzenia kalorického príjmu, vrátane pôstu, má aj veľmi priaznivé biologické účinky? Omladzuje či aspoň výrazne spomaľuje starnutie, aktivuje gény, ktoré nás chránia pred chorobami a predlžuje tzv. teloméry, ktoré udržiavajú naše gény v potrebnej kondícií. Myslím, že o nich, aj v súvislosti s pôstom, budeme ešte veľa počuť. Takže, áno, striedmosť považujem za užitočnú – aj tú kalorickú.

Nezlenivie žlčník počas pôstu? Nasleduje totiž Veľká noc s údenou šunkou, klobásou, vajcami, majonézovým šalátom...

Žlčník nezlenivie. Pripomeňme si však, že naši predkovia celkom určite nepáchali také násilie na svojich žlčníkoch či iných orgánoch ako my. Navyše počas Veľkej noci mali oveľa väčší výdaj energie: na omše aj na polievačku sa veeeeeľa nachodili. Mimochodom, vedeli ste, že žlč je mimoriadne dôležitá pre celý metabolizmus? Ak si teda budete desať-dvadsať-tridsať rokov likvidovať pečeň aj žlčník veľkonočnými a inými extrémami, prídete nielen o dôležité orgány, ale narušíte aj biologické funkcie žlče. Dnes vieme, že ďaleko presahujú len to trávenie tukov – žlč je nevyhnutná pre zdravú črevnú mikrobiotu, a tá ovplyvňuje aj mentálne funkcie. Takže, ak prídete svojou vinou o žlčník, poškodíte si natrvalo imunitu, celý metabolizmus aj mentálne funkcie a emočné zdravie.

Hovoríte, že pre muža je požehnaním žena, ktorá nevarí až tak dobre, aby ho vykŕmila na pacienta s cukrovkou alebo by-passom...

Ak je pôžitok z jedla zmyslom života, je to veľmi smutný život.

Dnes je in detoxikovať si telo a odstrániť dlhoročné nánosy z čreva. Nie je črevo dosť múdre, aby si poradilo samo?

Črevo má síce svoj vlastný nervový systém, ale „múdre“ nie je. J Som si však istý, že ak by sme v čreve potrebovali nejakú črevnú sprchu, Boh by nám každému jednu nadelil, veď sme vybavení oveľa úžasnejšími dispozíciami! Pozor na bludy. V hrubom čreve sa rozhodne nehromadia žiadne dlhoročné nánosy odpadu, to je číry nezmysel, ktorý šíria tí, čo vám chcú predávať detoxikačné „pomôcky“. Každý zásah do vnútorného prostredia čreva však môže byť veľmi rizikový. Črevná sprcha alebo použitie preháňadiel môžu mať podobný účinok ako antibiotická liečba – črevo sa z toho dáva dokopy aj niekoľko mesiacov.

Črevo vnímame ako odpadový kanál z nášho tela. Vo vašej najnovšej knihe (Za)chráňte svoje črevo ho opisujete ako orgán, ktorý má svoj vlastný nervový systém. Čím vás tak fascinuje?

Črevo alebo črevný nervový systém? Vlastne to je jedno, lebo oboje sú fascinujúce! Tráviaci trakt rozhodne nie je pec, ktorá spáli hocičo, hocikedy a v hocijakom množstve. Tráviaci trakt je fascinujúci systém, ktorý dokáže našu potravu spracovať tak, aby všetko užitočné skončilo v našej krvi, a to škodlivé v toaletnej mise. V jedinom mililitri stolice máte asi desaťtisíckrát viac baktérií ako je ľudí na zemi a črevo dokáže udržať túto nepredstaviteľnú bakteriálnu masu v takej „vzdialenosti“, aby nám skôr pomáhala ako škodila.

Pacienti absolvujú všetky možné vyšetrenia, prehltnú sondu, a lekár im tvrdí, že nič nevidí a problém s trávením a bolesťami brucha musí byť v hlave. Sú antidepresíva riešením?

Rozhodne nie vždy a rozhodne nie preto, že „všetko je v hlave“. Ešte sme nemali ani jediného klienta, ktorý by svoje tráviace problémy alebo choroby simuloval. Nie, človek, ktorý trpí napríklad syndrómom dráždivého/dysfunkčného hrubého čreva, rozhodne nepatrí na psychiatriu len preto, že gastroenterológ si s ním už nevie rady. Vieme však, že v určitých prípadoch majú anxiolytiká alebo antidepresíva podporný efekt v celkovej terapii alebo komplexnom riešení zložitých stavov, ktoré sa prejavujú nielen poruchami trávenia, ale aj tetániou, úzkosťami, panickou poruchou, depresívnymi stavmi, obsedantno-kompulzívnou poruchou, ba aj poruchami autistického spektra.

V receptoch vo vašej Protiprdkavej kuchárskej knihe často používate bezlepkové bagety, bezlaktózový syr aj jogurt. Dnes je móda jesť bezlepkovo, bezlaktózovo, nemôže to však poškodiť zdravie ľuďom, ktorí to nepotrebujú?

Môže. A dosť. Bezlepková diéta sa pre ľudí, ktorí na ňu nie sú skutočne odkázaní, ukazuje ako rizikový faktor, ktorý podporuje vznik obezity, cukrovky, aterosklerózy a pod. Navyše, v knihe používame niektoré bezlepkové potraviny hlavne preto, že obsahujú málo problémových sacharidov a nie preto, že sú bezlepkové. Problém laktózy je zložitejší aj kvôli tomu, že laktózová intolerancia nie je taká nebezpečná ako celiakia a následky konzumácie laktózy prichádzajú plazivo dlhé roky. Napríklad vrátane šedého zákalu, o čom sa ešte takmer vôbec nehovorí. Laktóza môže totiž zásadne narušiť črevnú mikrobiotu, a to môže následne spustiť chronický nízkostupňový zápal, ktorý poškodzuje rôzne bunky a orgány, vrátane šošovky.

Odporúčame:

Ryžová kaša – ľahké a teplé raňajky

Porazte hrozby vysokého tlaku

Keď sa človek díva na recepty, čo v knihe ponúkate, hneď ho chytí hlad. Samá zelenina, oriešky, jogurt a bylinky... Naozaj to dokáže zasýtiť?

Desiatky našich klientov a tisíce ľudí, ktorým kniha už pomáha, tvrdia, že áno. Porcie a množstvo zdravých tukov si nastavíte sami.

Mnohí ľudia by aj jedli kapustu, ktorá je priam liečivá potravina, ale nafukuje ich, preháňa... Vy tvrdíte, že to treba skúšať stále znova a črevná mikrobiota, teda mikrofĺóra, si  zvykne. Naozaj?

Väčšinou áno. Je to otázka správnej prípravy, primeraného množstva a vhodnej frekvencie. Navyše, kapustová zelenina – podobne ako strukoviny – síce môže nafukovať, ale nespôsobuje bolesti a kŕče typické pre syndróm dráždivého/dysfunkčného hrubého čreva. Aj nedávno mi jedna klientka povedala, že si všimla ten rozdiel: „Keď zjem kapustu alebo šošovicu, nafúkne ma, ale ako príde, tak odíde. Je to úplne iné, ako keď ma nafúkne z problémových sacharidov – vtedy to stojí a spôsobí mi to kŕče.“

Dá sa tráveniu naozaj pomôcť aj niektorými výživovými doplnkami? Sú probiotiká zázračné?

Jednoznačne dá, ale treba ich správne zvoliť, skombinovať a užívať. A probiotiká nie sú zázrakom, ale dokážu mať skoro až zázračné účinky. Práve dnes mi jedna klientka povedala, že odkedy užíva probiotiká, ktoré si zvolila podľa knihy, začalo jej ustupovať pálenie jazyka a hrdla, ktoré pociťovala už takmer pri každej potravine. V takýchto prípadoch ide už o pomerne rozvinutú potravinovú senzitivitu, ktorú spustil syndróm presakujúceho čreva. Niekedy však tie správne probiotiká, ktoré si sadnú s vašou vlastnou mikrobiotou, treba dlhšie hľadať a skúšať.

Aj vaši neprajníci musia uznať, že s obrovským výskytom rakoviny hrubého čreva na Slovensku treba niečo robiť. Čo je to najzákladnejšie a najjednoduchšie, čo nás môže ochrániť?

Prestaňte stále niečo jesť, jedzte iba trikrát denne. Dbajte o to, aby ste denne prijímali okolo 40 gramov vlákniny v prirodzenej podobe, nie koncentrátoch – a primerane tomu treba prispôsobiť pitný režim. Vylúčte alebo aspoň výrazne obmedzte príjem údenín, živočíšnych tukov, živočíšnych bielkovín, pridaného cukru a soli. To na začiatok bude bohato stačiť. O pár rokov by sme mohli klesnúť z prvého miesta na svete v kategórii mužov.

Velebíte hlad, ktorý v našich končinách už takmer nepoznáme. Naozaj máme jesť len trikrát denne? Mnohé diéty na schudnutie majú heslo, nikdy nehladujte, vždy majte niečo na zjedenie pri sebe.

Vidíme, kam nás to doviedlo. Aj taká obyčajná rozprávka o Jankovi Hraškovi je dôkazom, ako jedli naši predkovia – trikrát denne, a nenosili so sebou na pole a do hory „aktovky“ plné bagiet, horaliek a kofoly. Veľa ľudí už dlho pochoduje tou ulicou, ktorá sa volá „Jedzte často“ a kam sa dostali? Klesá výskyt obezity? Klesá výskyt cukrovky? Rakoviny? Klesá výskyt potravinových senzitivít a alergií? Fyziológia náš učí, že hladové kontrakcie v žalúdku a tenkom čreve plnia nesmierne dôležitú funkciu očisťovania. Ak túto funkciu držíme častým jedením stále vypnutú, zrúti sa zdravie celého tráviaceho traktu a následne imunita, metabolizmus aj mentálne zdravie.

A potom je tu vaša rada, nepríďte domov z práce hladní! Ako tomu rozumieť?

Problém je to najmä vtedy, ak idete domov veľmi hladní a k tomu ste unavení, vystresovaní, nahnevaní, smutní, mrzutí alebo nešťastní, tak sa z jedla stáva brutálny nástroj na riešenie týchto emócií a veľký hlad naštartuje vaše nekontrolované jedenie. Nielenže zjete príliš veľa kalórií, ale stratíte aj príliš veľa svojej ľudskej dôstojnosti. To je situácia, keď som presvedčený, že niečo malé – napríklad kúsok horkej čokolády s mandľami – je lepšie riešenie ako hlad, ktorý vás zbaví kontroly nad svojím večerným konaním v kuchyni.

Prečo niektorých ľudí chytí v noci vlčí hlad a vyjedia chladničku? Je to len nedisciplinovanosť alebo naozaj robia niekde v stravovaní chybu?

Môžu to byť emócie, ktoré sa zvyčajne medzi prvou a treťou hodinou v noci predierajú z nevedomia do vedomia, alebo silné hladové kontrakcie, ale môže to byť aj návyk či strach z hladu, ktorý niektorých ľudí dokáže zobudiť. Vyjesť v noci pol chladničky – to je ďalšia rana pankreasu aj duši.

Dlho sme si mysleli, že „slepé črevo je zbytočný prívesok na tréningové operácie začínajúcich chirurgov“, ako vtipne píšete v knihe. Teraz sa zistila jeho skutočná funkcia. Majú ľudia bez slepáku horšie trávenie?

Najmä sa im horšie obnovuje optimálna črevná mikrobiota po liečbe antibiotikami či črevnej infekcii. Ak sa vôbec obnoví. A zase platí, že to má následky na imunitu a celkové zdravie, vrátane mentálneho a emočného.

Mení sa s pribúdajúcim vekom črevná mikroflóra k horšiemu? Dá sa s tým niečo robiť?

Áno. Ak však budeme užívať antibiotiká naozaj iba v nevyhnutných prípadoch, ak budeme konzumovať tých 40 gramov vlákniny každý deň, ak budeme konzumovať potraviny alebo doplnky stravy s probiotickými baktériami, máme šancu, že udržíme svoju črevnú mikrobiotu v dobrej kondícií do vysokého veku. Netreba už asi pripomínať, že to omladzuje a podporuje zdravie.

Veľmi zaujímavé sú štúdie o melatoníne. Poznáme ho ako hormón, potrebný na dobrý spánok. Naozaj môže liečiť problémy s kyselinou a refluxom? Môže si ho človek naordinovať sám?

Myslím, že dávky, ktoré odporúčam, sú bezpečné. Vychádzam z aktuálneho výskumu a klinických skúseností našich, ale aj múdrych a dôveryhodných ľudí zo zahraničia. Spánkový deficit je devastačný faktor pre naše zdravie. Deficit spánku rovná sa, okrem iného, aj deficitu melatonínu. A trpí tým nielen trávenie, ale aj kardiovaskulárny systém, mozog, imunita, endokrinné žľazy, obličky, pečeň...

Máte povesť askétu, ktorý si nedožičí pečenú klobásku, dokonca tvrdíte, že ani dve tri deci vínka nie sú pre človeka prospešné, hoci iní lekári to dokazujú. Na čom si viete vy skutočne pochutiť?

Ó, ja som veľký hedonista! Akurát, že pôžitok z jedla nie je hlavným zmyslom môjho života. Nejem pečenú klobásu, lebo hoci mi vonia, nie je to pre mňa v kategórii „potravina“, ale „otravina“ – takže mi nijako nechýba. Aj benzín na pumpe mi vonia, ale vôbec mi nechýba, že ho nepijem. Milujem pizzu, ale dávam si iba celozrnnú, napríklad s artičokami, špenátom, olivami a šampiňónmi. Milujem aj dobré cestoviny, mexickú kuchyňu, čokoládové brownie alebo dekadentný cheesecake. Bez šľahačky, prosím! Horkú čokoládu jem takmer po každom jedle. A alkohol? Ak ho chcete piť, pite ho ako dospelý človek, ktorý berie na seba zodpovednosť za svoje konanie a prestaňte si hľadať smiešne detské výhovorky, že to prospieva zdraviu. Neprospieva. Ja si dám rád občas pohár ružového vína alebo trošku whisky, najmä ak sa môžem ponad pohár dívať do krásnych ženských očí, ktoré sa dokážu schuti smiať.

A vraj by ste si ani nemohli trvalo rozumieť so ženou, ktorá jedáva vyprážané rezne a pije pivo. Naozaj si myslíte, že jedlo a charakterové vlastnosti úzko súvisia?

Myslím, že áno, veď jedlo je naša voľba založená na hodnotách. Podobne ako literatúra, ktorú čítame, filmy, ktoré pozeráme, alebo ľudia, ktorými sa obklopujeme.

Ďakujem, a nech sa vám aj vašej knižke darí!

A ja želám, aby boli zdravé nielen vaše čitateľky, ale všetky Slovenky!

Ó, ja som veľký hedonista! Milujem dobré cestoviny, mexickú kuchyňu, čokoládové brownie alebo dekadentný cheesecake. Občas si rád dám pohár ružového vína alebo whisky, najmä ak sa môžem ponad pohár dívať do krásnych ženských očí, ktoré sa dokážu schuti smiať.

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -