Dnes je utorok, 13.november 2018, meniny má: Stanislav
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Legendárna treska – kto ju vymyslel a ako sa vyrába?

apríl 20, 2018 - 12:52
Dámy a dievčatá, čo si budeme navrávať. Unikátny slovenský šalát z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny uspokojuje chuťové bunky všetkých. Veď ktorá z nás by si ju aspoň občas nedala? Prinášame vám prehľad všetkého, čo vás o tejto národnej delikatese môže zaujímať.

Je len málo jedál, ktoré sa nespájajú so žiadnou inou krajinou, iba so Slovenskom. Treska v majonéze je presne taká pochúťka. Nevyrába sa nikde inde na svete. Podľa štatistík si dá tento rybí šalát aspoň raz za mesiac 7 z 10 Slovákov.

Pamätajú si ju aj naše staré mamy

To, že treska tu bola už za „socializmu“, vedia všetci skôr narodení. Viete však, že táto zľudovená delikatesa je medzi potravinárskymi produktami už vážne „pani dôchodkyňa“? Vyrába sa nepretržite už presne 64 rokov. Receptúru na tresku v majonéze, tak ako ju poznáme dnes, vynašiel v roku 1954 bratislavský kuchár a cukrár Július Boško. Ten v povojnovom čase, kedy sa v našej krajine začala výrazne podporovať̌ konzumácia rýb, prišiel rôznymi kombináciami na to, že rybí šalát nezameniteľnej sladkokyslej chuti a príjemne „vŕzgajúcej“ konzistencie vznikne práve spojením majonézy, marinovanej zeleniny a vareného mäsa z aljašskej tresky.

„Tento šalát sa najskôr nazýval treska v remuláde. Štátny podnik Ryba ju začal vtedy vyrábať naraz vo všetkých svojich závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom, kde fungovala produkcia už od roku 1924. V našich archívnych materiáloch z 50-tych až 70-tych rokov sa spomína, že tresku bolo treba vyrábať často nad plán, aby sa stíhal pokryť záujem ľudí,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ Ryba Žilina, v súčasnosti najväčšieho výrobcu tresky v majonéze na Slovensku.

V 60-tych rokoch minulého storočia sa jedlo treska s rožkom stalo doslova národným a tento prívlastok si uchovalo dodnes. Je zaujímavé, že treska sa udomácnila iba na Slovensku. U našich susedov prerazila len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska. Počas bývalého režimu sa chodilo na tresku do špecializovanej siete predajní, kde ste si mohli kúpiť váženú tresku balenú do novín alebo voskových pohárov.

Ako sa treska vyrába?

Do tohto šalátu sa používa výhradne mäso tresky aljašskej. „Treska sa loví v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou a spracováva sa výhradne na mori, hneď po výlove. To zaručuje najvyššiu kvalitu suroviny,“ prezrádza Michal Britvík. Treska prichádza do závodu najskôr v zamrznutých blokoch celých filiet mäsa, ktoré po postupnom rozmrazení prechádza procesom varenia. Tu vstupuje do súhry chutí aj marinovaná zelenina. Uvarené mäso a zelenina sa postupne zmiešajú s majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. Po zmiešaní surovín prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. „Celý proces výroby trvá 2 dni. Za rok 2017 sme vyrobili viac ako 3000 ton tresky v majonéze,“ hovorí Michal Britvík. 

Dobrá aj pre zdravie

Žilinská treska je bohatým zdrojom zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín, a to nielen vďaka obsahu rybieho mäsa, ale taktiež zdravému repkovému oleju použitému na výrobu majonézy. Omega-3 mastné kyseliny sú potrebné aj na odbúravanie cholesterolu a toho v treske veru veľa nanájdete. Podľa laboratórnych testov obsahuje 100 g Tresky Exklusiv so 45% podielom mäsa len 50 mg cholesterolu. To je o viac ako polovicu menej než v prípade salám, syrov či kuracieho mäsa. Navyše žilinská treska neobsahuje žiadne umelé sladidlá, má len minimálne, nevyhnutné konzervanty a bez obáv si ju môžete dať, aj keď ste celiatici.

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -