Dnes je pondelok, 17.december 2018, meniny má: Kornélia
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Jablko nad zlato: Vedeli ste o jeho pozitívnych účinkoch?

november 19, 2018 - 10:33
Ohŕňate nos nad obyčajným jablkom a radšej kupujete exotické ovocie? Robíte chybu. Nenápadné jablká konkurujú svojou silou citrusom, kiwi, či mangu. Už tri jablká denne vás ochránia pred najväčšími jesennými strašiakmi – nachladnutím, kašľom a chrípkou.

Jablká možno konzumovať v rôznej podobe. Najviac vitamínov z nich využijete, ak ich pochrúmete čerstvé. Aj vysušené plody – narezané na čipsy, však majú svoj význam. Obsahujú cennú vlákninu. Skúste ich využiť v domácich koláčoch, sú oveľa zdravšie ako ťažké šľahačkové rezy plnené margarínovou plnkou.

Je to bomba

Jablká obsahujú mnohé vitamíny, minerálne a stopové látky, ktoré pomáhajú telu udržať sa fit. Je v nich cenný provitamín A, vitamín B, kyselina listová, dôležitá pre tehotné ženy, ako aj vitamíny C a E. Staré známe céčko nás chráni pred jesennými vírusmi a posilňuje imunitu. V tomto jednoduchom ovocí sa tiež skrýva vápnik, fosfor, železo a horčík, ktoré pomáhajú kostiam. Okrem toho jablko obsahuje aj dôležitý minerál draslík, ktorý pôsobí na správnu funkciu obličiek a svalov. Aj preto odborníci pokladajú jablko za mimoriadne cenné ovocie, dokonca najzdravšie na svete.

Telo zbaví toxínov

Za sladkú chuť jabĺk je zodpovedná fruktóza. Je to cukor, ktorý sa v tele rozkladá pomalšie a hladinu cukru v krvi tak udržuje na stabilnej úrovni. Jablká sú výnimočné tým, že obsahujú najviac pektínu zo všetkého ovocia. Pektín patrí do veľkej rodiny vlákniny a bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov v našom tele. Podporuje tiež činnosť čriev a tak nás chráni pred rakovinou hrubého čreva.

Prírodné antioxidanty

Keď budete jesť jablká, nemusíte kupovať drahé tabletkové antioxidanty v lekárni. Jablká sú totiž plné týchto látok. Enzýmy v ovocí priaznivo pôsobia na pankreas, pretože obsahujú látky podobné inzulínu. Jablkami môžete čiastočne zahnať aj smäd, pretože obsahujú až 85 percent vody. Nepriberiete od nich, aj keď sú sladké. Majú totiž nízky obsah ovocného cukru a málo kalórií.

Jablkám 10-krát áno!

Obyčajné jablko urobí so zdravím desať malých „zázrakov“:

1. Zbaví nepríjemnej zápchy.
2. Zabojuje s nachladnutím, kašľom a chrípkou.
3. Pri problémoch s obličkovými kameňmi siahnite tiež po jablkách, po týždni sa vám uľaví.
4. Konzumovať jablká pri vysokom cholesterole odporúčajú aj lekári.
5. Jablká sú dobrý liek aj na srdce. Odvádzajú z tela prebytočnú vodu, takže srdce sa menej namáha.
6. Máte sklony na reumu alebo dnu? Naordinujte si povinné chrúmanie jabĺk.
7. Podľa najnovších výskumov plody jabloní chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
8. Tehotné ženy by mali pravidelne jesť jablká, znížia nimi riziko vzniku astmy u potomstva.
9. Jablkami môžete podporiť krvotvorbu.
10. Ak chcete zhodiť nejaké to kilo, pomôže jablčný ocot – odbúrava totiž tuk.

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -