Dnes je pondelok, 25.marec 2019, meniny má: Marián
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Šípky: posilnia vašu imunitu a spomalia starnutie!

december 27, 2018 - 16:17
Vaša pleť a imunita dostávajú v sychravom počasí poriadne zabrať. Ako sa podobnému scenáru môžete vyhnúť? Ak nepatríte k vyznávačom liekov, tým pravým pomocníkom pre vás sú rozhodne šípky.

Šípky sú vzácny prírodný zdroj zdravia, ktorý prospieva telu zvonka aj znútra. Žiaľ, zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak z divokej prírody plný vitamínu C, ktorý nám výrazne dokáže pomôcť pri problémoch s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje vysušenú pokožku a dokonca vyhladzuje pleť. Šípka bola obľúbená už v starovekom Grécku a Ríme. Jej kvety sa považovali za symbol lásky, mladosti a večnosti. Lupienky sa pridávali do kúpeľov, vyrábal sa z nich vonný olej, mydlá či parfumy, dokonca aj náhrdelníky, ktoré mali pritiahnuť pozornosť milovanej osoby. Dávni mudrci našli využitie tejto rastliny aj v liečiteľstve.

VITAMÍNOVÁ BOMBA

Okrem toho, že šípové kríky sú okrasou záhrad, sú tiež plné vitamínu C, karoténu, vitamínov B1, B2, P, ktorý posilňuje účinok vitamínu C, či K vitamínu. Plody sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny, silice a dokonca i železo, vápnik či flavonoidy, ktoré obsahuje napríklad aj hrozno či kakao. Tie sú skutočným darom pre zdravie, čo potvrdili viaceré odborné výskumy. Flavonoidy totiž majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj tých, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy. Pravidelná konzumácia šípok znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a posilňujú obranyschopnosť organizmu.

POMOCNÍK ZVNÚTRA I ZVONKA

Na prípravu šípkového čaju môžete použiť čerstvé i sušené šípky. Odporúča sa piť dve až tri šálky denne. Okrem posilnenia imunity je vynikajúcim pomocníkom v boji proti obličkovým kameňom, pri problémoch s krvotvorbou, cukrovkou, stolicou a odporúča sa aj pri rekonvalescencii po rôznych ochoreniach. Ak máte malé deti, ktoré sa zdržiavajú vo veľkých kolektívoch, kde sa nádcha a choroby šíria rýchlo, vhodné sú napríklad aj šípkové glucandy. Ide o detský výživový doplnok so šípkovým extraktom, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Obsahuje optimálnu kombináciu beta glucanu, šípkového extraktu a vitamínu C. „Beta glucan je imunomodulátor, ktorý podporuje proces hojenia pokožky, posilňuje imunitu a zabraňuje infekcii,” hovorí Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

LIEČIVÉ AJ CHUTNÉ

Vynikajúci je domáci šípkový sirup, ktorý môžete používať namiesto limonády, alebo domáca marmeláda, vynikajúca na chlieb i na varenie. Šípky pomáhajú nielen znútra, ale i zvonka. Na pleť pôsobí blahodarne šípkový olej. Lieči popáleniny, drobné ranky a vyživuje suchú pokožku. Pomáha tiež pri problémoch s akné. V kombinácii s beta glucanom ide o neporaziteľnú dvojicu v kozmetickom priemysle. „Beta glucan vďaka účinkom na imunitné bunky pôsobí zároveň na elasticitu pokožky a pomáha znižovať tvorbu jemných vrások,” dodáva Adrián Doboly, odborník na imunitu.

Šípky zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak plný vitamínu C, ktorý dokáže pomôcť s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje pokožku a dokonca vyhladzuje pleť.

KEDY A AKO ICH ZBIERAŤ?

Šípky je najlepšie zbierať po prvom slabšom mraze, vtedy sú najsladšie a dostanú výraznejšiu chuť, ale rovnaký obsah vitamínu C majú aj dovtedy. Silné mrazy už šípky znehodnotia. Keďže rastú na kríkoch s tŕňmi, aby ste si pri zbieraní neporanili ruky, zoberte si rukavice. Zbierajú sa iba tvrdé šípky, mäkké už nie sú vhodné, pretože opäť obsahujú menej vitamínu C. Sušené šípky skladujte maximálne rok, pretože strácajú vitamíny.

AKO ICH SUŠIŤ?

Bez stopiek a zbytkov okvetia sušte šípky rozložené v tenkej vrstve najlepšie v rúre či sušičke na teplote nastavenej okolo 60 °C. Pri pomalom sušení šípky strácajú viac vitamínu C a dokonca by vám mohli splesnivieť. Mali by zostať červené, voňavé, suché a krehké.

- - Inzercia - -