Dnes je nedeľa, 25.august 2019, meniny má: Ľudovít
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Ivan Štefanec a jeho delikatesy z európskej kuchyne

máj 20, 2019 - 11:30
Poslanec Európskeho parlamentu za KDH Ivan Štefanec je známy nielen tým, že vo voľnom čase miluje šport - behá maratóny, bicykluje, zdoláva slovenské hory - ale veľmi rád aj varí.

Počas piatich rokov v Európskom parlamente sa okrem politiky venoval aj spoznávaniu krajín Európskej únie a ich kuchyne. Niektoré tradičné európske špeciality sa dokonca naučil sám pripraviť.      

Recept na Flammkuchen (Tarte flambée)

Typická alsaská a juhonemecká pochúťka

Suroviny:

  • 1 ks kupovaného cesta na Flammkuchen

alebo

Na prípravu domáceho cesta potrebujeme:

  • 250g hladkej múky
  • 125 ml vlažnej vody
  • 2 PL olivového oleja, masla alebo slnečnicového oleja
  • štipku jemnej mletej soli
  • štipku sušeného droždia
  • Obloženie tradičného Flammkuchenu zahŕňa:
  • Creme Fraiche
  • slanina na kúsočky
  • cibuľa na jemné plátky

Postup:

Hladkú múku zmiešame so štipkou soli a droždia, prelejeme vlažnou vodou a na záver pridáme buď olivový olej, maslo alebo slnečnicový olej. Cesto spracujeme do hladka a necháme odpočinúť cca 30 minút. Následne cesto predelíme na dve časti a vyvaľkáme valčekom do obdĺžnikového alebo guľovitého tvaru. Rúru predhrejeme na 250 stupňov Celzia. Cesto položíme na papier na pečenie a následne ho ideme obložiť podľa chuti. Vašej fantázii sa medze nekladú.

Ak však chceme tradičný Flammkuchen, tak cesto potrieme Creme Fraiche. Podľa chuti pridáme cibuľu a slaninu. Množstvo nechám na každého chuti. Môj tip - pridať pár plátkov kozieho syra pred pečením a med úplne na záver.

Recept na vafle

Typická belgická pochúťka

Suroviny:

  • 200 g hladkej múky
  • 80 g rozpusteného masla
  • 10 g droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 3 ks vajíčok
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  •  štipka soli

Alternatívne

  • ovocie
  • nutela/čokoládová poleva
  • šľahačka
  • vaflovač

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a rozpustíme cukor. Pridáme múku, vanilkový extrakt, soľ. Dobre premiešame na hladké cesto a necháme odpočívať 20 minút.
Medzitým si v malej miske oddelíme bielka od žĺtok a bielka vyšľaháme na penu. Maslo rozpustíme a necháme vychladiť na izbovú teplotu.
Odpočinuté cesto oblejeme roztopeným maslom a jemne ho doň vmiešame. Následne opatrne vmiešame i vyšľahané bielky. Takto pripravené cesto nalejeme do vaflovača a za malú chvíľku je pochúťka hotová.

Dozdobíme podľa chuti ovocím, šľahačkou, prípadne aj nejakou polevou.

Dobrú chuť!

Foto: archív I. Š.

Objednávateľ: Kresťanskodemokratické hnutie, Šafárikovo námestie 4, 811 02 Bratislava, IČO: 00586846

Dodávateľ:  UNIMEDIA s.r.o., Panónska cesta 7, 851 04 Bratislava, IČO: 313 80 999, DIČ: 2020306970, IČ DPH: SK2020306970

- - Inzercia - -