Dnes je streda, 13.november 2019, meniny má: Stanislav
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Sviatočné pečenie s RISO: Hruškovo-tvarohová torta s brusnicami

november 04, 2019 - 12:02
Každá dobrá záhrada skrýva aspoň jednu hrušku. Teraz nastala jej sezóna a vyčarovať sa z jej sladkých šťavnatých plodov možno nejednu dobrotu. Nech sa páči, tu je zopár tipov.

Hruškovo-tvarohová torta s brusnicami

Potrebujeme:

½ kg hrušiek

500 ml brusnicovej šťavy

Na cesto:

50 g masla

50 g horkej čokolády

3 vajcia

50 g jemného kryštálového cukru

50 g mletých ošúpaných mandlí

30 g hladkej múky

1/2 lyžičky kypriaceho prášku

Na krém:

6 plátkov želatíny

250 g jemného nízkotučného tvarohu

500 ml smotany na šľahanie

75 g práškového cukru

2 lyžičky citrónovej šťavy

100 ml brusnicovej šťavy (v ktorej sa varili hrušky)

Na ozdobu:

70 g Brusnicového džemu RISO

hrušku

Rúru zohrejeme na 175 °C. Hrušky ošúpeme, vykrojíme jadrovník, pokrájame na hrubšie mesiačiky, zalejeme brusnicovou šťavou a uvaríme do polomäkka. Pripravíme cesto. Maslo s čokoládou rozpustíme v teplom vodnom kúpeli a premiešame. Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny. Pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu s maslom, zmes mandlí a preosiatej múky s kypriacim práškom. Premiešame a nakoniec zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme 12 minút. Po vychladnutí odstránime z korpusu papier na pečenie a vrátime ho späť do tortovej formy. Bočné strany tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Pripravíme krém. Plátky želatíny necháme napučať v studenej vode. Tvaroh zmiešame s vyšľahanou smotanou, cukrom a citrónovou šťavou. V teplej brusnicovej šťave rozpustíme želatínu a necháme vychladnúť. Do rozpustenej želatíny dáme dve lyžice krému, premiešame a vmiešame do zvyšného krému. Korpus natrieme brusnicovým džemom, navrstvíme pripravené brusnicové hrušky, zalejeme krémom a dáme do chladu stuhnúť.

- - Inzercia - -