Dnes je pondelok, 09.december 2019, meniny má: Izabela
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Pred kamerou idem na autopilota

november 22, 2019 - 14:58
Je dcérou známej moderátorky a v súčasnosti ju vídávať na televíznej obrazovke uvádzať vlastný program. KRISTÍNA KOCIAN, dcéra Ivety Malachovskej, „prepadla“ zdravému pečeniu. Divákov učí pripraviť koláče a zákusky tak, aby chutili, ale ručička na váhe sa neposunula smerom hore.

Od jesene moderujete vlastnú reláciu o pečení – Zdravá maškrta. Po mame ste zdedili vzťah k vareniu a k pečeniu? Vypekalo a vyváralo sa u vás doma, keď ste boli dieťa a tínedžerka?

Vôbec nie! Mamina k tomu nemá vzťah, respektíve, k vareniu ešte áno, ale k pečeniu vôbec. Jediné, čo som s ňou piekla, boli perníky na Vianoce. Inak sme sa o nič ani nepokúšali a ani sa nebudeme. Začala som variť a vypekať sama od seba, keď som žila na internáte vo Viedni. Študovala som hotelový manažment a cestovný ruch, o varení sme sa však neučili. Po skončení „hotelovky“ vo Viedni som ešte študovala projektový manažment v Zürichu vo Švajčiarsku, čo tiež nebolo o kulinárii. Mňa však varenie a pečenie veľmi chytilo a „ťahá“ sa to so mnou. Išlo mi to od začiatku veľmi dobre, aj keď mala som zopár nezdarov, ale to je asi normálne. Potom to nejako prerástlo v lásku na celý život. Ja som veľký jedák, takže jedlo je moja srdcovka. Varenie a pečenie je pre mňa láska a vášeň, ktorá začala ako hobby.

Ako si vyberáte recepty do relácie? Od koho čerpáte novinky? Máte aj vlastnú filozofiu, čo by malo zdravé pečenie zahŕňať? Ste za raw pečenie?

Väčšinou premýšľam nad rôznymi kombináciami, čo by sa k sebe hodilo a dobre chutilo. Potom veľa skúšam, a keď sa mi niečo podarí, zapisujem. Samozrejme, inšpirujem sa inými receptami, ale vždy obmieňam ingrediencie podľa mojej chuti. Moja filozofia je, že človek sa o seba musí starať. Tak, ako si niekto kupuje kvalitné oblečenie, tak by si mal kupovať aj kvalitné potraviny. Verím, že moje telo sa mi za to raz „poďakuje“. Moje pravidlo pri pečení je – nahradiť menej zdravé ingrediencie zdravšími. To znamená, že slnečnicový olej nahradím kokosovým, klasické maslo vymením za Ghee maslo, margarín vôbec nepoužívam, miesto cukru používam javorový sirup a bielu múku zastúpi kokosová, mandľová alebo pohánková. Hoci potraviny, s ktorými pečiem, sú trochu drahšie, beriem to ako investíciu do seba.

Veľa ľudí sa dnes zaujíma o zdravú stravu, ako sa vlna zdravého jedenia začala u vás?

Ja som sa dlhé roky stravovala paleo, teda podľa predkov zo staršej doby kamennej, keď základom je zvýšený príjem tukov a bielkovín a obmedzenie sacharidov. Potom som polroka vegánčila, obmedzovala som sacharidy a hoci som sa cítila dobre, niektoré chute mi veľmi chýbali. Teraz si raz za čas doprajem aj pizzu alebo niečo podobné a cítim sa dobre. Nikomu však nebudem vnucovať moju filozofiu. Každý je slobodný, každý sa môže rozhodnúť, ako sa chce stravovať a ako chce žiť. Čo sa týka raw pečenia, určite občas upečiem aj niečo také, ale pokiaľ nemusím, tak nie až tak často.

Kamila Magálová roky v RTVS  moderuje reláciu Tajomstvo mojej kuchyne. Čím sa chcete odlíšiť, dôrazom na zdravé pečenie?

Zdravá maškrta je aj o varení aj o pečení. Odlišujem sa tým, že sa snažím nahrádzať menej zdravé ingrediencie zdravšími ekvivalentmi. Tým nechcem povedať, že je všetko top zdravé, no pokiaľ sa dá, tak to spravím. Niektoré potraviny sa nahrádzajú len ťažko, ale chcem divákom ukázať, že sú aj iné možnosti a zdravšie náhrady ich obľúbených pochutín. Verím, že ich to zaujme.

Mnohí si povedia, že post vo verejnoprávnej televízii ste získali vďaka mame. Ako je to teda s tou protekciou?

Určite si to myslia, bohužiaľ, myslia si to celý život. Pre mňa to nie je nič nové. Celý život o mne ľudia pochybovali, myslia si, že som protekčná, že mám všetko vybavené a vlastne nemusím ani pohnúť prstom a žijem si na obláčiku. Dlho som s tým bojovala, je to aj jeden z dôvodov, prečo som vyštudovala obe školy v zahraničí a v cudzích jazykoch. Išla som tam preto, aby ma nikto nespochybňoval, tam som nebola „Malachovskej dcéra“. Ja som však poriadny dráč a možno aj šprt a celé som si to odmakala a som na to hrdá. Keď sú však ľudia o niečom presvedčení a nechcú priznať, že možno som len šikovná, tak ich nebudem o ničom presviedčať. Viem, že sú ľudia, ktorí ma nikdy neprijmú a vždy si budú myslieť, že som len protekčná a vlastne ma nikdy nebudú mať radi. Jediné čo môžem spraviť, je prijať to a zmieriť sa s tým. A ja v tom už tak dlho žijem, že som s tým zmierená.

Ktorá zahraničná a ktorá domáca relácia o varení sa vám páči? Obdivujete Jamieho Olivera? Čo oceňujete na šéfkuchároch?

Jamie je klasika, je bezprostredný a na nič sa nehrá. Zbožňujem na ňom, ako sa nadchne pre jedlo. Aj ja mám taký jas v očiach, keď mám pred sebou tanier plný dobrého jedla (smiech). Zbožňujem Gennara Contalda, je fantastický. Máte pocit, že pre jedlo a varenie žije. Kuchári ma inšpirujú bezprostrednosťou, kreativitou a okatou láskou k jedlu.

Odvážne ste sa vrhli na pečenie pred kamerami, ale chcú dnes mladé ženy variť a piecť?

Veru, asi som odvážna. Popravde, verím, že mladým ženám sa piecť chce! Alebo aspoň verím, že trend vypekania sa pomaly, ale isto vracia. Snažím sa variť a piecť tak, aby to zvládol každý. Myslím si, že keď to ľudí bude zaujímať, tak si k tomu nájdu cestu a budú sami skúšať, čo im chutí. Ženy sú mimoriadne kreatívne a cieľavedomé. Keď sa rozhodnú, dokážu všetko.

Vaša mama je skúsená moderátorka, radí vám, ako sa tváriť pred kamerou, čo povedať? A beriete si jej odporúčania k srdcu?

Na začiatku sa snažila radiť mi a ja som, samozrejme, rady prijímala. No, už si uvedomila, že sme každá iná. Každá máme iné „moderátorské štýly“ aj iný prístup. Obe sme veľmi živé, energické, dynamické. Rozprávame možno trochu rýchlejšie a celkom hlasno. Ja som čistý „flegmatik“ a často improvizujem. Mamina je veľký profík a na svoju robotu sa dôkladne pripravuje. Mne sa však v živote najviac oplatilo, keď som veci nechcela za každú cenu kontrolovať a spoliehala som sa sama na seba, na svoju bezprostrednosť. Samozrejme, recepty si dôkladne pripravujem a aj si vždy budem, ale zvyšok je „autopilot“. Niekedy si musím veľmi kontrolovať slovenčinu, lebo nie je dokonalá. Na tom sa snažím veľmi pracovať a verím, že sa to časom zlepší.

Čo na vaše varenie a pečenie hovorí manžel. Ocení ho? Čo má najradšej?

Manžel je najväčší degustátor, ale aj najväčší kritik. Obaja milujeme jedlo a ja viem, že keď to chutí jemu, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude chutiť aj ostatným. Nemá rád prvoplánovo sladké chute, takže ma svojím spôsobom motivuje vymýšľať nové sladké kombinácie. Najradšej má asi môj orechovo-jablkový bezlepkový koláč a makové halušky s čerešňami. Teraz idú Vianoce, tak nesmiem zabudnúť aj na jeho ďalšiu obľúbenú maškrtu, a to kokosové ježe.

Stalo sa vám, že ste pri pečení, alebo varení niečo totálne pokazili? Čo to bolo?

Jasné a niekoľkokrát, to patrí k tomu. Pečenie je vrtkavé. Najviac ma asi mrzela jedna Pavlovej torta. Mala som starú plynovú rúru a rozhodla som sa, že upečiem „Pavlovku“. Sú to vyšľahané bielky s cukrom a celkový výsledok má byť vlastne mimoriadne krehký. No a, samozrejme, vršok sa mi pripiekol a spodok bol nedopečený. Keď som ju konečne vytiahla z rúry, lebo má veľmi pomaly chladnúť, celý vršok sa „prepadol“ a vznikol malý kráter. Chutila síce dobre, ale vyzerala hrozne. Nuž čo, človek sa stále učí.

- - Inzercia - -