Dnes je sobota, 22.február 2020, meniny má: Etela
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

! STANOVISKO TÝŽDENNÍKA SLOVENKA K MEDIALIZOVANÝM INFORMÁCIÁM !

február 13, 2020 - 17:00
Týždenník SLOVENKA sa ohradzuje voči tvrdeniam, že rozhovor s predsedom vlády Petrom Pellegrinim súvisel s dotáciou, ktorú vyčlenil zo svojej rezervy na Slovenský deň kroja.

Rozhovor nebol iniciovaný predsedom vlády SR, redakcia ho plánovala osloviť v súvislosti s cestou k pápežovi a cestou do New Yorku, namiesto toho premiér dal rozhovor iným médiám – okrem iného štvorstranový rozhovor týždenníku ŽIVOT, tiež spojený s titulkou. Redaktori týždenníka SLOVENKA boli na každú žiadosť o rozhovor termínovo odsúvaní pre premiérovu zaneprázdnenosť, čo v perexe rozhovoru aj naznačili. Rozhovor sa uskutočnil v polovici januára, dokonca tým štýlom, že bol posúvaný z hodiny na hodinu, keďže premiér riešil viaceré naliehavé problémy.

V týždenníku SLOVENKA predstavujeme mnohé osobnosti z kultúrneho, spoločenského, ekonomického a politického života. Dávame priestor pluralite názorov a rozhovor s predsedom vlády Slovenskej republiky nebol zameraný na aktivity jednej strany, na jej propagáciu, ale na udalosti, ktorými žije človek ešte stále vo funkcii predsedu vlády Slovenskej republiky.

Redakcia Slovenky považuje za šikanu, že v Transparency International Slovensko, bez toho, aby vyčkali na stanovisko redakcie, ktorá má svoj výrobný proces, sa ponáhľali s informáciou, že im nikto neodpovedal. Odpovedali sme v zmysle, že Slovenka vždy bola a je pre všetkých ľudí. Už roky sa snažíme prinášať ľudské rozhovory a príbehy. Herci či politici sú tiež len ľudia  a myslíme si, že cestou korektných rozhovorov zachovávame možnosť voľby, ktorá je na každom z nás.

Redakcia SLOVENKA je znepokojená, prečo Transparency International Slovensko neupozornila aj na iné printové médiá – na to, že v jednom je štvorstranový a neoznačený rozhovor s Michalom Trubanom, rozhovor s Borisom Kollárom, ako aj to, že titulka s premiérom v inom printovom médiu nikomu neprekážala.

K samotnej dotácii – SLOVENKA má 72 rokov. Napriek tomu, že musí ako mnohé iné printové médiá bojovať o zachovanie svojej identity, roky pomáha ľuďom v núdzi, sociálne znevýhodneným skupinám obyvateľstva a venuje pozornosť aj tradíciám a ľudovému umeniu. SLOVENKA je jedna z mála, ktorá pravidelne prináša na svojich stránkach rozhovory s ľuďmi, ktorí zachovávajú tradičnú kultúru a v posledných rokoch sa výrazne podieľa aj pri príprave a prezentácii Slovenského dňa kroja. Ide o náročný projekt, ktorého sa zúčastňujú desaťtisíce ľudí, a to si vyžaduje rovnako náročnú organizáciu, či už z pohľadu produkcie, propagácie, dopravy. V septembri 2020 pripravujeme tretí ročník, na ktorom v programe vystúpi tisíc účinkujúcich,  predstavia sa súbory nielen zo Slovenska, ale aj zahraniční Slováci. Možno to pre niekoho nie je zaujímavé, ale tých vyše desaťtisíc ľudí prichádza v krojoch, ktoré reprezentujú ich regióny a ich kultúru.

Všetky prostriedky, ktoré boli schválené začiatkom decembra z finančnej rezervy premiéra, budú po ukončení projektu zúčtované a predložené na kontrolu na Úrad vlády, kde každá položka bude k nahliadnutiu.

Dištancujeme sa od názoru, že by vyčlenené finančné prostriedky súviseli s rozhovorom, ktorý bol v redakcii naplánovaný dlhodobo. Mrzí nás, že v čase, keď nielen v printových, ale aj v elektronických médiách dostávajú priestor lídri politických strán, je tento rozhovor zneužitý na vyvolávanie nenávisti.

Mária Miková

Šéfredaktorka týždenníka SLOVENKA