Dnes je utorok, 25.september 2018, meniny má: Vladislav, Vladislava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Cukráreň s nádychom romantiky

august 07, 2014 - 11:45
Pri vstupe vás privíta sladká vôňa vanilky, horúcej čokolády a čerstvého ovocia. Melódie Johanna Straussa navodia pocit noblesy a len čo si sadnete do biedermeierského kresla, cítite sa vznešene ako dvorná dáma jej veličenstva, cisárovnej Sisi, hoci máte oblečené obyčajné džínsy.
Reč je o najstaršej bratislavskej cukrárni Kaffee Mayer, ktorá láka návštevníkov do svojich hriešne kalorických útrob už od roku 1913. Od prvej chvíle sa stala obľúbeným relaxačným miestom starých Prešporákov, ale jej pohostinnosť vyhľadávali a doteraz vyhľadávajú aj popredné osobnosti z oblasti kultúry, ale aj politiky. No jej najznámejším zákazníkom bol určite Schöner Náci, legenda nášho hlavného mesta. Denne prichádzal vo svojom elegantnom čierno-bielom oblečení s neodmysliteľným cylindrom na hlave a v bielych rukavičkách. S úsmevom na tvári úctivo pozdravil a z cukrárne si odnášal balíček starostlivo zabalených zákuskov. Ani po smrti sa z týchto miest nevytratil. Jeho socha pred cukrárňou dodnes pripomína všetkým okoloidúcim eleganciu dávnych čias.
 
Krásna epocha
Cukráreň si dodnes zachovala atmosféru z čias svojho otvorenia, z roku 1913. Nesie v sebe pečať tej zvláštnej doby, keď sa do posledných tónov valčíka pomaly vkrádal vojenský marš, fascinovaný dav tlieskal novým vedecko-technickým objavom, netušiac, že už o malú chvíľu sa tie zázraky doby zmenia na nové, zničujúce zbrane a že za tým aplauzom nenápadne prichádza smrť, nielen pre monarchiu. Ale v tom poslednom predvojnovom roku si Bratislava ešte užívala svoju  nonšalantnú eleganciu so štipkou dekadencie, čo jej dodávalo neobyčajné kúzlo, ku ktorému neodmysliteľne patrili aj mestské kaviarne a cukrárne vyhľadávané starými Prešporákmi. Kaffee Mayer sa stalo jedným z najvychytenejších a najvyhľadávanejších miest už od otvorenia.
V priestoroch cukrárne však návštevníci môžu nájsť aj stopy oveľa dávnejšej histórie. Nachádza sa v mestskom barokovom paláci baróna Jána Jezsenáka, ktorý postavili v polovici 18. storočia na gotických základoch. Počas rekonštrukcie domu bola v pivnici objavená jedinečná miestnosť, ktorá sa vyznačuje vodeodolnosťou a konštantnou teplotou. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o domový trezor. Ešte ďalej do histórie siahajú nálezy troch fontán a jamy na ľad. V nich boli nájdené črepiny keramiky siahajúce až do 14. storočia.
 
 Svieži ovocný zákusok
Cesto: 4 vajcia, 3 lyžice kryštálového cukru, 70 g hladkej múky, pol balička prášku do pečiva, 50 g kakaa, 2 lyžice oleja
Plnka: 750 g  jemného tvarohu, 250 g kyslej smotany, 2 ks vanilínového cukru, 300 g kryštálového cukru, sezónne ovocie (jahody maliny, ríbezle), jahodový džem.
Postup: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do hustej peny, pridáme všetky sypké suroviny zmiešané spolu a nakoniec pridáme olej. Vylejeme do vymasteného a múkou vysypaného hlbokého plechu a upečieme. Plnku pripravíme zmiešaním tvarohu, kyslej smotany s vanilínovým a kryštálovým cukrom a dobre vymiešame.
Upečené a vychladnuté cesto potrieme jahodovým džemom, na to natrieme tvarohovú plnku a vrch ozdobíme sezónnym ovocím, ktoré práve máme. Povrch ovocia môžeme pre krajší vzhľad potrieť cukrárskym želé, ktoré pripravíme podľa návodu na obale. Necháme v chladničke vychladnúť.
Dobrú chuť.
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
KATARÍNA HANZELOVÁ
Foto: red

- - Inzercia - -