Dnes je streda, 21.november 2018, meniny má: Elvíra
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Desiatové prekvapenie pre vášho školáka

september 01, 2014 - 11:26
Školský rok začína! Pripraviť dieťaťu každý deň chutnú desiatu však nie je vôbec jednoduché. Odborníci radia – desiata by mala byť výživná, ale zároveň ľahká, aby sa dieťa mohlo tešiť na obed. Obložený chlebík, sezónne ovocie alebo zelenina a nápoj je tá najlepšia kombinácia. Aby bola desiata pestrá, je vhodné striedať rôzne druhy chleba. A čím ich naplniť? Vyskúšajte naše skvelé recepty!
Sendvič s ovocnou nátierkou
Suroviny:
veka
130 g mäkkého tvarohu
2 lyžice práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1,5 hrnčeka malín (iného ovocia)
40 g masla
med
 
Postup:
Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Plátky veky zľahka opečieme na masle. Jeden plátok natrieme ochuteným tvarohom, navrch rozdelíme maliny, prípadne iné ovocie, a prikryjeme druhým plátkom. Ak sladký obložený chlebíček podávame na raňajky, môžeme ho ešte pokvapkať medom.
 
 
Mrkvovo-hrozienková dobrota
Suroviny:
chlieb ľanový
100 g mäkkého smotanového syra (Lučina)
med
hrozienka podľa chuti
1 mrkva
 
Postup:
Hrozienka umyjeme a necháme hodinu namočené v teplej vode. Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno nastrúhame. V miske zmiešame smotanový syr s medom, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a odkvapkané hrozienka. Nátierku natrieme medzi dva plátky chleba. K chlebíku môžeme osobitne pridať mrkvu nakrájanú na chutné paličky.
 
 
Chlebík s prekvapením
Suroviny:
chlieb kráľovský
čerstvý smotanový syr
hydinová šunka
plátky syra eidam
vykrajovačky – zvieratká
suroviny na zdobenie – pažítka, paprika, šalát
 
Postup:
Plátok chleba natrieme syrom, na to dáme hydinovú šunku. Z plátku eidamu vykrojíme zvieratká a dozdobíme ich podľa fantázie. Aby sme zachovali obrázok, zabalíme obložený chlebíček do fólie a uložíme do desiatového boxu.
 
 
Chlebíček s jahodami
Suroviny:
chlieb tirolský
250 g mäkkého tvarohu
2 lyžice javorového sirupu
1 lyžička vanilkového cukru
200 g jahôd
 
Postup:
Tvaroh dáme do misky s javorovým sirupom, vanilkovým cukrom a roztlačenými jahodami. Všetko dobre premiešame a natrieme na plátok chleba. Zľahka prikryjeme druhým plátkom chleba, zabalíme do fólie a vložíme do desiatového boxu. K chlebíčku môžeme pridať zopár umytých a osušených jahôd.
 
 
 
Pre malého šampióna
Suroviny:
chlieb ľudový
250 g čerstvých šampiňónov
1 malá cibuľa
2 lyžice kukurice
1 kyslá uhorka
nátierkové maslo
olej, soľ
 
Postup:
Na panvici orestujeme na oleji cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny, osolíme a udusíme domäkka. Vychladnuté zmiešame v miske s kukuricou, nadrobno nakrájanou kyslou uhorkou a nátierkovým maslom. Ochutíme soľou. Natrieme medzi dva plátky chleba.
 
 
Zdroj: Recepty a foto Penam
 

- - Inzercia - -