Dnes je streda, 17.január 2018, meniny má: Nataša
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Dezerty starých mám netradične

jún 09, 2015 - 16:00
Príprava tradičných sladkých receptov je a vždy aj bola rodinnou výsadou. Skúsenosti a láskavé ruky starých mám totiž nikdy nenahradí veľkovýroba. Známej odborníčke na optimálnu výživu Tine Zlatoš Turnerovej a jej tete, vychýrenej cukrárke Gitke Horčičákovej, sa knihou Tradičné dezerty zdravo a chutne podarilo niečo výnimočné!

Možno aj vy zbožňujete tradičné dezerty ako palacinky, jablkové a orechové záviny alebo lekvárové perky. Odteraz si ich môžete vďaka novej knihe receptov Tradičné dezerty zdravo a chutne vychutnať v zdravšej podobe! Odborníčka na optimálnu výživu Tina Zlatoš Turnerová prepracovala tradičné recepty, ktoré zozbierala jej teta Gitka, tak, aby nestratili na kvalite a mohli ste si na ich zdravšej verzii zamaškrtiť častejšie a bez výčitiek.

Spojili tradičnosť v kuchyni so zdravým a moderným stravovaním. Práve láska k rodine, tradíciám, ale aj túžba po zdraví a vitalite sú hlavnými piliermi, ktoré viedli autorky k zostaveniu tejto knihy.
Výsledkom sú chutné a zároveň zdravé recepty, ktoré si určite obľúbite nielen vy, ale aj celá vaša rodina.

Milované recepty v zdravšej podobe 

Kniha Tradičné dezerty zdravo a chutne obsahuje 50 receptov, ktorých prípravu zvládnete, aj keď v kuchyni nie ste práve doma. Každý dezert je doplnený lákavou fotografiou a zahŕňa informáciu o nutričných hodnotách. Niektoré recepty sú v upravenej podobe vhodné pre diabetikov či alergikov.

Vo väčšine dezertov autorky nahradili klasickú múku špaldovou, prípadne ju obohatili kokosovou či mandľovou múčkou. Využijete aj stéviu, med, kokosový cukor a olej. Tradičnými ingredienciami, ktoré sú v receptoch ponechané, sú orechy, džemy, kvasnice, plnotučné mliečne potraviny i čerstvé ovocie. Všetky používané potraviny sú dostupné v našich obchodoch.

RECEPT
Orechové štangličky

Ďalší dezert pre milovníkov orechov. Jeho jedinečnú chuť dotvára kombinácia s bielkami a kokosovým cukrom. Konzumácia vlašských orechov má pozitívny vplyv na zdravie, pretože sú bohaté na proteíny, vlákninu, zdravé tuky, antioxidanty, vitamíny a minerály. Kokosový cukor má nižší glykemický index ako klasický, obsahuje viac výživných látok a navyše sa spracováva šetrnejšie než cukor z cukrovej repy alebo iných plodín.

Cesto:
250 g mletých vlašských orechov
200 g kokosového cukru
1 vajce
1 žĺtok
trochu citrónovej kôry

Poleva:
2 bielky
15 g práškovej stévie
1 PL citrónovej šťavy
 

POSTUP: Z ingrediencií vymiesime hutné cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Bielky vymiešame so stéviou a s citrónovou šťavou a nalejeme na cesto. Túto dvojvrstvovú hmotu pokrájame na tyčinky. Pri 150 °C pečieme asi 20 minút. 

- - Inzercia - -