Dnes je štvrtok, 20.september 2018, meniny má: Ľuboslav, Ľuboslava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Dobrú chuť!

november 18, 2014 - 10:40
Malý tip od nás na slávnostné menu, ktorým potešíte vašich blízkych. Dajte si poradiť od najlepších šéfkuchárov.

Jelenie medailóniky so šípkovým demi glace a tymianovými baby zemiakmi

Ingrediencie
600 g jelenej sviečkovej (4 porcie)
800 g baby zemiakov
10 g tymianu
2 dl demi glace (silná prírodná šťava z teľacích kostí)
50 g šípkového džemu
30 g masla
olivový olej podľa potreby

Postup
Jeleniu sviečkovú opracujeme a naporciujeme na steaky, ktoré osolíme, okoreníme a dáme na gril. Grilujeme 2 – 3 minúty z každej strany.
Baby zemiaky si uvaríme v šupke a po uvarení prekrojíme na polovicu a dáme opiecť na panvicu s maslom. Osolíme, okoreníme a pred koncom pridáme nasekaný tymian. Do demi glace pridáme kvalitný šípkový džem a pred podávaním zjemníme maslom.




Konfitované kačacie stehná s kapustovým pyré a domácou zemiakovou knedľou

Ingrediencie
4 ks kačacích stehien
1 kg kačacej masti
500 g červenej kapusty
100 g cukru
0,1 l červeného vína
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 ks červenej cibule
600 g zemiakov v šupke
2 ks vajec
300 g polohrubej múky
20 g petržlenovej vňate

Postup
Kačacie stehná očistíme, osolíme, zľahka okoreníme a dáme na plech. Zalejeme ich kačacou masťou a pečieme (konfitujeme) v rúre 3 hodiny pri teplote 90 °C. Následne stehná preložíme na druhý plech a pečieme asi 15 minút na 200 °C, aby sme získali chrumkavú kôrku. Červenú kapustu klasicky podusíme na karameli a keď je mäkká, pridáme jahodový džem, trochu pomarančovej šťavy a vymixujeme na hladké pyré. Zemiakové knedle si pripravíme z uvarených vychladnutých nastrúhaných zemiakov, pridáme dve vajcia, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a podľa potreby polohrubú múku, aby cesto bolo polotuhé a nelepilo sa. Vytvarujeme z neho valčeky, ktoré zabalíme do fólie a varíme v osolenej vode zhruba 15 minút. Môžeme servírovať.


 

Hokaido polievka

Ingrediencie
2 kg tekvice hokaido
0,5 l zeleninového vývaru
1 l kokosového mlieka
0,3 l šľahačky na varenie
1 ks citrónovej trávy
30 g červeného kari
soľ a korenie podľa chuti

Príprava
Tekvicu hokaido pečieme v rúre na 180 °C 30 minút a po upečení ju ošúpeme a zbavíme semiačok. Do hrnca dáme olúpanú tekvicu, zeleninový vývar, kokosové mlieko, červenú kari pastu, citrónovú trávu, soľ a korenie. Varíme asi 20 minút, pokým tekvica úplne nezmäkne. Vyberieme citrónovú trávu a rozmixujeme dohladka. Na zjemnenie môžeme pridať trochu šľahačky. Dozdobíme tekvicovými semiačkami a bazalkovým pestom.




Dezert
Mille feuille


Ingrediencie
400 g lístkového cesta
3 ks žĺtkov
100 g práškového cukru
škorica
150 g mascarpone
100 ml šľahačky

Postup
Lístkové cesto rozvaľkáme na asi štvormilimetrové plátky, ktoré potrieme vajcom, zľahka pocukrujeme, posypeme škoricou a rozkrojíme na 24 obdĺžnikov. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 minút. Plnku si pripravíme tak, že vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu, pridáme mascarpone a nakoniec vyšľahanú šľahačku. Podávame tak, že upečený plát cesta natrieme krémom, poukladáme maliny a ešte raz tento postup zopakujeme. Posledný, vrchný plát zľahka pocukrujeme práškovým cukrom a ozdobíme mätou.



Recepty pripravil šéfkuchár Peter Šoltés z reštaurácie Flow McROY Lounge.

- - Inzercia - -