Dnes je streda, 21.november 2018, meniny má: Elvíra
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Dvojfarebá vianočka

december 21, 2014 - 11:11
Na vašom vianočnom stole nesmie určite chýbať pravá domáca vianočka. Skúste upiecť dvojfarebnú, ktorá chutí a vyzerá naozaj skvelo.
- 400 g polohrubej múky, 
- 25 g droždia, trošku soli
- 1 vajce, 1 žĺtok
- 2 dl vlažného mlieka,
- plus 2 lyžice mlieka
- 1 lyžica kakaa
- 50 g hrozienok
- 120 g masla alebo margarínu
 
Cukrová poleva:
- 3 lyžice krištáľového cukru
- 2 lyžice vody
- 1/2 vrecúška
- vanilkového cukru
 
 
Postup:
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme cukor, celé vajce a žĺtok, soľ, mlieko a vypracujeme hustejšie cesto. Nakoniec pridáme hrozienka, ktoré sme predtým namočili do vlažnej vody alebo rumu. Cesto rozdelíme na dve časti; jednu necháme bielu a do druhej
pridáme kakao rozmiešané s mliekom a ešte premiesime. Biele cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik (na dĺžku plechu), natrieme polovicou zmäknutého masla alebo margarínu a pevnejšie zvinieme. Rovnako postupujeme aj s kakaovým cestom. Zvinuté
cestá uložíme vedľa seba na vymastený plech, prepletieme ich a konce spojíme. Na plechu necháme 30 minút kysnúť, potom potrieme olejom a vložíme do rúry. Začneme piecť pri teplote 220 °C a dopečieme pri nižšej teplote. Upečenú horúcu vianočku potrieme cukrovou polevou – sirupom uvareným z kryštálového a vanilkového cukru a vody.
 
Dobrú chuť!
 
Zdroj: red
Foto: Thinkstock 

- - Inzercia - -