Dnes je piatok, 19.október 2018, meniny má: Kristián
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Prinášame recepty na domáce zmrzliny: Keď ich ochutnáte, zabudnete na komerčné!

august 09, 2018 - 08:30
Keď ich ochutnáte, zabudnete na komerčné zmrzliny obohatené „starými dobrými“ E-čkami. Domáce zmrzliny podľa Slovenky sa stanú neoddeliteľnou súčasťou leta. Vlastne, nielen leta. Doprajte si ich vždy, keď na ne budete mať chuť!

Punčová krémová

Potrebujeme:

  • 3 vajíčka,
  • 6 PL medu,
  • 250 ml smotany na šľahanie,
  • PL jahodového džemu,
  • 2 PL marhuľového džemu,
  • 50 ml espresso tea sirupu,
  • ČL punčovej arómy
  • PL rumu

Postup:

Z bielkov vyšľaháme sneh a po lyžiciach doň pridáme med. Keď je sneh tuhý a lesklý, po jednom vmiešame žĺtka. Pridáme jahodový a marhuľový džem, espresso tea, rum a punčovú arómu. Zmrzlinu preložíme do plastovej misky, ktorá je vhodná do mrazničky. Zhruba po troch hodinách ju premiešame.

punc.png

Foto: 
shutterstock.com

Pomarančová zmrzlina

Potrebujeme:

  • 2 pomaranče,
  • 2 PL cukru,
  • 650 g kyslej pochúťkovej smotany,
  • 60 g práškového cukru,
  • 20 g vanilkového cukru

Postup:

Celé pomaranče vložíme do misky a trikrát po sebe ich prelejeme horúcou vodou, aby sa zbavili nečistôt. Potom z nich nastrúhame kôru a odšťavíme ich. Do hrnca dáme kôru a šťavu, prisypeme cukor a zmes privedieme do varu. Na miernom ohni varíme asi 5 minút. Necháme vychladnúť. Potom primiešame ostatné suroviny. Hotovú zmes na zmrzlinu prelejeme do vhodnej nádoby. Uzavrieme ju a vložíme do mrazničky. Každých 30 minút zmrzlinu prešľaháme, kým nebude dostatočne zamrznutá.

pomaranc.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Oreo zmrzlina

Potrebujeme:

  • 375 ml mlieka,
  • 500 ml smotany na šľahanie,
  • 5 žĺtkov,
  • 100 g krupicového cukru,
  • vanilkový lusk,
  • 100 sušienok Oreo

Postup:

Mlieko, polovicu smotany, polovicu cukru a semienka z vanilkového lusku privedieme do varu. Medzitým vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom do peny. Žĺtky za stáleho miešania prilejeme do mlieka. Na miernom ohni varíme, kým sa na vareške nezačne tvoriť tenký povlak. Ihneď hrniec odstavíme. Prilejeme zvyšnú smotanu a zmes necháme vychladnúť. Vmiešame rozdrvené sušienky. Zmes nalejeme do vhodnej nádoby, vložíme do mrazničky na cca 30 minút. Potom ju prešľaháme a proces opakujeme, kým nebude vhodne zamrznutá.

oreo.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Hruškový sorbet

Potrebujeme:

  • 200 ml vody,
  • 150 g krupicového cukru,
  • vetvička rozmarínu,
  • 2 PL vodky, limeta, 1
  • 1 kg hrušiek

Postup:

Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Cukor rozpustíme v hrnci spolu s vodou a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Pridáme hrušky, nadrobno nasekaný rozmarín a limetovú kôru. Zmes varíme 5 minút, kým sa hrušky nezačnú rozpadať. V hruškách rozmiešame limetovú šťavu, zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme ju na hladké pyré. Rozmiešame v ňom vodku a prelejeme do vhodnej nádoby. Tú vložíme do mrazničky a každých 30 minút, minimálne päťkrát, sorbet premiešame.

hruska.jpg

Foto: 
shutterstock.com

Kiwi sorbet

Potrebujeme:

  • 100 ml bieleho vína,
  • 10 ml likéru,
  • 120 g krupicového cukru,
  • 7 kiwi,
  • 2 vaječné bielky,
  • limeta

Postup:

Kiwi ošúpeme, pokrájame a rozmixujeme. Z bieleho vína, likéru, cukru a z nastrúhanej limetovej kôry uvaríme hustý sirup. Z bielka a z trochy cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vychladnutý sirup pridáme k rozmixovanému ovociu a vmiešame sneh z bielkov. Sorbet rozdelíme do formičiek na nanuky a vložíme do mrazničky. Po 2 - 3 hodinách servírujeme.

kiwi.jpg

Foto: 
shutterstock.com
Naše aktivity: 

- - Inzercia - -