Čas čítania
1 minute
Hruškový koláč bez múky
február 06, 2015 - 22:10
Aj v zime sa dá variť chutne z toho, čo nájdete v záhrade. Dezerty bez múky, to je jednoducho naše. A v tomto šťavnatom koláčiku vám skutočne chýbať nebude.
Potrebujeme:
- 85 g masla (+ o 2 lyžice viac na vymazanie formy)
- 85 g trstinového cukru (+ trocha na vysypanie formy)
- 85 g horkej čokolády (aspoň 70%)
- 1 lyžicu brandy
- 3 vajcia
- 85 g lieskových orieškov (zľahka opražených a zomletých)
- 4 zrelé hrušky (olúpané, zbavené jadrovníka a prepolené)
- práškový cukor na posypanie
- kyslú smotanu alebo vanilkovú zmrzlinu
Postup:
Lyžicou zmäknutého masla vymažeme tortovú formu s priemerom 25 cm. Vyložíme ju papierom na pečenie a potrieme znova maslom. Prisypeme 2-3 lyžice trstinového cukru a krúživými pohybmi vysypeme formu vrátane bokov. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a primiešame brandy. Necháme čiastočne vychladnúť. Žĺtky šľaháme s cukrom do peny, vmiešame do čokolády spolu s mletými lieskovými orieškami. V osobitnej mise vyšľaháme z bielkov stredne pevný sneh. Lyžicu snehu zamiešame do čokoládovej zmesi. Postupne do nej zapracujeme aj zvyšok snehu, navrstvíme do tortovej formy a na uhladený povrch naukladáme hrušky. Pečieme 40 minút, kým hrušky nezmäknú a koláč na okrajoch nespevnie. Vyberieme ho z formy a vychladnutý pocukrujeme. Podávame s kyslou smotanou alebo zmrzlinou.
Dobrú chuť!
Alexandra Okálová
Foto: Thinkstock
Hruškový koláč bez múky
marec 04, 2016 - 12:11
Komentáre