Dnes je utorok, 25.september 2018, meniny má: Vladislav, Vladislava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

In vino veritas

november 08, 2011 - 12:45
Zvoliť si k určitému jedlu vhodné víno vyžaduje skúsenosť a fantáziu.

 

Ak sa toto spojenie naozaj podarí, oboje získa okamžite na kvalite. Umenie výberu nie je to jediné podstatné. Víno treba vedieť aj podávať. Praktická Slovenka vám prináša niekoľko dobrých tipov na správne zaobchádzanie s nápojom bohov.


Vedeli ste, že:
• Ako aperitív je najvhodnejší pohár sektu alebo šampanského, pokiaľ možno suchého v kategórii brut?
• K ľahkým predjedlám a jedlám sa hodí ľahšie suché nearomatické biele víno?
• K hlavnému, stredne ťažkému chodu si môžete dať aromatickejšie biele, ružové alebo ľahšie mladšie červené vína?
• K tučnému mäsu a k výraznej zverine sa majú podávať mohutnejšie staršie červené vína?
• K dezertom sa hodia sladké vína, fortifikované (s pridaním alkoholu naviac), ako napr. portské alebo ľadové, slamové či bobuľový zber?
• K bielemu mäsu sa podáva biele víno a k červenému zas víno rovnakej farby?
• K husacej pečienke sa hodí slamové víno s vysokým obsahom cukru?






Odzátkovanie

Pri otváraní musí mať víno potrebnú teplotu, s výnimkou šumivých vín. Základom je kvalitný otvárač (obr.1), zátka by sa nemala vyťahovať násilne, lebo víno je citlivé na zmenu tlaku. Po otvorení ho môžete ( ale nemusíte) preliať do karafy. (obr.2) Červené víno sa otvára 15 až 20 minút pred servírovaním, ušľachtilé vína aj dve hodiny vopred. Víno by malo prísť na stôl skôr ako jedlo, ku ktorému sa podáva. Ak víno rozlievate priamo z fľaše, skontrolujte, či v nej nezostal zvyšok korku zo zátky. V takom prípade odporúčame víno preliať do karafy alebo džbánu.


Dekantovanie
Dekantujú sa predovšetkým staršie vína, ktoré boli skladované v horizontálnej (vodorovnej) polohe (3.). Dekantovaním ( preliatím do karafy) sa oddelia usadeniny, víno sa prevzdušní a rozvinú sa všetky jeho vône. Pred dekantovaním sa najprv presvedčte, či je nádoba na preliate dokonale čistá. Víno pomaly lejte do nádoby, zvyšky zostanú na dne fľaše. Mladé vína nechajte v kľude odpočívať v karafe hodinu. Staršie vína prelejte tesne pred podávaním a karafu uzavrite.


Podávanie
Poháre na víno uložte za tanierom sprava doľava v poradí, v akom sa budú používať. Biele víno servírujeme v menších pohároch na stopke(4), červené vo väčších a okrúhlejších pohároch na stopke (5). Fľaše sa kladú na stôl už otvorené, prípadne naliate do karáf. Víno rozlieva hosťom domáci pán alebo obsluha. Hostiteľ si najprv odleje sám trocha vína do svojho pohára- tú časť, ktorá bola v kontakte so zátkou, potom naleje dámam a napokon pánom. Fľašu drží v strede, nikdy nie za hrdlo. Poháre napĺňa do polovice, aby sa malo víno kde rozvinúť. Aby z fľaše neodkvaplo na obrus, môže buď pokrútiť zápästím.

Autor: Ivica Augustínová
FOTO: POTTEN&PANNEN, PURE HOME FASHION, VOŇA DOMOVA, BURGENLAND TOURISMUS

 

- - Inzercia - -