Dnes je piatok, 16.november 2018, meniny má: Agnesa
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Jablkovo-makový závin

január 04, 2015 - 11:42
Jablkovo-makový závin na spríjemnenie voľných chvíľ.
Na cesto budeme potrebovať:
  • 500 g polohrubej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 2,5 dl mlieka,
  • 1 žĺtok
  • 20 g droždia
  • 50 g masla alebo rastlinného tuku
  • trochu postrúhanej citrónovej kôry
  • štipka soli
 
Plnka:
  • 800 g očistených jabĺk
  • 100 g mletého maku,
  • 150 g práškového cukru
  • trošku mletej škorice
  • 2 lyžice roztopeného masla
Postup:
Z časti mlieka, cukru, droždia a trošky múky pripravíme kvások. Po vykysnutí ho zmiešame s múkou, žĺtkom, citrónovou kôrou, maslom, cukrom, soľou a zvyšnýmn mliekom.Vypracujeme cesto, ktoré necháme najprv vykysnúť, potom rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske. Posypeme časťou maku a cukru, postrúhanými jablkami, škoricou a znovu zvyšným makom s cukrom. Nakoniec pokvapkáme roztopeným maslom, konce zahneme, naplnené cesto zvinieme a pomocou utierky preložíme na vymastený plech. Záviny potrieme roztopeným tukom, necháme kysnúť na plechu asi 10 minút, potom vložíme do rúry a upečieme.
 
Dobrú chuť!
 
Zdroj a foto: red

- - Inzercia - -