Dnes je pondelok, 19.november 2018, meniny má: Alžbeta
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Jeseň v kuchyni

september 25, 2014 - 10:44
Skorá jeseň je najlepším časom na to, aby ste ho strávili v kuchyni. V záhradách sa totiž urodilo množstvo sezónneho ovocia, z ktorého sa dajú upiecť tie najlepšie koláčiky. Jablká, orechy a slivky sú tradičnými ingredienciami do tých najlepších jesenných koláčikov. Viac inšpirácie nájdete aj na www.peceniejeradost.sk.
Pečené jablká v župane
 
Ingrediencie:
200 g hladkej múky
100 g práškového cukru
100 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
1 balíček vanilkového cukru
1 vajce
2 stredne veľké jablká
hrozienka podľa chuti
 
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C. Z múky, tuku Hera maslová príchuť, vajca, cukru a vanilkového cukru vypracujte hladké cesto a rozvaľkajte ho. Potom z plátu vyrežte pravidelné štvorce, dostatočne veľké na to, aby ste do nich zabalili jablká. Jablká zbavte jadrovníkov a vložte do nich hrozienka. Potom spojte rohy štvorcov a stlačte ich dohromady. Pokiaľ máte problém ich spojiť, navlhčite jeden z rohov jemne vodou. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte dozlatista. Nakoniec jemne posypte práškovým cukrom.
 
 
Čokoládovo-kávová torta s orechmi
 
Ingrediencie:
300 g polohrubej múky
150 g práškového cukru
3 polievkové lyžice kakaa
1 balíček prášku do pečiva
150 g nasekaných vlašských orechov
150 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
150 ml silnej prevarenej kávy
4 vajcia
 
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C. Vymiešajte do penista vajcia s cukrom. Potom pridajte rozpustený tuk Hera maslová príchuť, múku, prášok do pečiva, cukor a kakao a všetko vymiešajte do hladkého cesta. Nakoniec pridajte kávu a orechy. Vlejte cesto do tortovej formy alebo do formy na srnčí chrbát. Tú si ale vopred vymastite a vysypte strúhankou. Pečte asi 45 minút. Potom nechajte vychladnúť. Podávať môžete so šľahačkou alebo kyslou smotanou a s nastrúhanou čokoládou.
 
 
Superexpres s jablkami
 
Ingrediencie:
125 g rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť
10 lyžíc práškového cukru
200 g polohrubej múky
3 vajcia
2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
400 g jabĺk (alebo hrušiek)
1 balíček vanilkového cukru
 
Postup:
Predhrejte rúru na 180 °C. Vymiešajte tuk Hera maslová príchuť s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom postupne pridajte žĺtky. Nakoniec do cesta pridajte preosiatu múku a prášok do pečiva. Všetko dobre zmiešajte. Pripravte si tortovú formu, ktorú vopred vymastite a vysypte strúhankou alebo kokosom. Nakoniec vlejte cesto do formy, pridajte nakrájané ovocie a pečte cca 50 minút. Po vychladnutí pocukrujte práškovým cukrom.
 
Zdroj a foto: Mgr. Adriana Blahová

- - Inzercia - -