Dnes je pondelok, 12.november 2018, meniny má: Svätopluk
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Kulinárske fantázie s Mattoni

január 17, 2014 - 08:55
Dlhé zimné večery sú ako stvorené pre výnimočné stretnutia rodiny či priateľov, ku ktorým neodmysliteľne patrí slávnostná tabuľa. Po sviatočnom vychutnávaní si tradičných jedál neuškodí vyskúšať niečo iné.
„Opustite rezňovú klasiku, zaručene zožnete úspech,“ radí Martin Novák, šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Moods. Objavte v novom roku čaro výnimočných kulinárskych zážitkov, ktoré sú inšpirované minerálnou vodou Mattoni. 
Pri slávnostnom stole nezabúdajme ani na výber vhodného nápoja, ktorý musí osviežiť a zároveň by nemal prebíjať chuť servírovaného pokrmu. „Stredne mineralizovaná voda dokáže stimulovať chuťové bunky v ústach a nasmerovať nás na nový senzorický zážitok. Preto je dobré sa napiť medzi chodmi alebo vtedy, ak chceme správne pocítiť novú chuť,“  hovorí Martin Novák.
 
 
Maslové rizoto s červenou čakankou, údeným syrom a kačacími prsiami
400 g ryže arborio, 50 g šalotky, 1 dcl bieleho vína, 1 dcl olivového oleja, 2 dcl zeleninového vývaru, 5 g soli, 5 g korenia, 50 g masla, 50 g čakanky, 80 g údeného oštiepka, 400 g kačacích pŕs s kožou 
Postup:
Základné rizoto si pripravíme tak, že na olivovom oleji orestujeme šalotku, ktorú podlejeme vínom. Víno necháme odpariť a pridáme arborio ryžu, ktorú taktiež orestujeme. Ryžu počas varenia podlievame vývarom, až kým nie je „al dente“. Následne do nej pridáme nastrúhaný údený syr a čakanku, všetko dobre premiešame a nakoniec rizoto zjemníme pridaním masla. Kačacie prsia si osolíme a opečieme na rozpálenej panvici. Najprv opekáme stranu s kožou, následne prsia otočíme a opečieme ich aj z druhej strany. Vo finále ich dáme dopiecť do rúry na 8 minút  pri 200 °C. Po dopečení servírujeme.
 
 
 
 
Mattoni Star Jam
K dnešnej vyspelej gastronómii patria nealkoholické miešané nápoje. Prekvapte hostí drinkom s originálnou receptúrou, ktorý bodoval na prestížnej súťaži Mattoni Grand Drink.
Ingrediencie:
3 čajové lyžičky šípkového džemu
0,5 cl javorového sirupu
0,5 cl zázvorového sirupu
15 cl perlivej minerálnej vody Mattoni
Ozdoba: krúžok sušeného jablka, mäta, pomarančová kôra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ďalšie recepty nájdete v SLOVENKE!
 
Zdroj a foto: SLOVENKA
 

- - Inzercia - -