Dnes je štvrtok, 15.november 2018, meniny má: Leopold
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Lahôdky priamo zo záhradky

september 04, 2014 - 10:58
Najšťastnejšia časť záhradkárskeho roka vrcholí. Ak sme vhodne zasiali a dobre sa starali, zo záhonov sa teraz na nás usmievajú tekvice, baklažány, uhorky, paradajky, fazuľky, rôzne rozvoniavajúce vňate, zo zeme sa na tanier pýta koreňová zelenina. Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých receptov, ako zabodovať aj s „obyčajnou“ zeleninou.
 Zelerový dip s jogurtom
Ingrediencie: 1 menší koreň zeleru, 3 – 4 ks stonkového zeleru, 200 g bieleho jogurtu, 200 g kyslej smotany, 4 strúčiky cesnaku,  100 g  tvrdého syra, mleté čierne korenie, citrónová šťava, soľ
 
Postup: 
1. Zeler dôkladne umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Trošku posolíme, aby  pustil šťavu. 
2. Pomiešame s jogurtom a so smotanou. Pridáme roztlačený cesnak, dochutíme  kvapkami citrónovej šťavy a korením. Dobre rozmiešame.
3. Napokon pridáme najemno nastrúhaný tvrdý syr a nadrobno posekanú zelerovú vňať. Do dipu namáčame kúsky čerstvej zeleniny, podávame s opečenou bagetou.
 
 Kaviár z baklažánu
Ingrediencie: 1 väčší baklažán, 150 ml olivového oleja, 2 cibule, 3 až 4 zrelé paradajky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL posekanej petržlenovej vňate alebo pažítky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: 
1. Baklažán dôkladne umyjeme, osušíme a celý vložíme na mriežku do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme asi 20 minút. Po vychladnutí ho opatrne  ošúpeme a dužinu pokrájame na maličké kocky. 
2. Zrelé paradajky sparíme, ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na rovnaké kúsky ako baklažán. Zmiešame vo vhodnej mise, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku. Všetko spolu premiešame. Osolíme, môžeme mierne okoreniť. 
3. Veľmi opatrne, tenkým pramienkom pridávame olej do masy a stále miešame, až kým hmota nezačne hustnúť. Odložíme do chladničky na 2 až 3 hodiny. Podávame na plátkoch pečených zemiakov alebo opečenej celozrnnej bagety.
 
 Mrkvová pikantná pochúťka
Ingrediencie: 500 g mrkvy, 40 g masla, 2 paradajky, 1 čili paprička, 2 cibule, 2 PL oleja, citrónová šťava, morská soľ, mleté čierne korenie
Postup: 
1. Očistenú mrkvu nakrájame na tenké kolieska a udusíme na masle s trochou vody. Mäkkú necháme vychladnúť a zmixujeme v mixéri.
2. Cibuľu nakrájame na kocky, opražíme na oleji, pridáme nasekanú čili papričku, na malé kocky nakrájané ošúpané paradajky a dusíme, kým masa nezmäkne. Odstavíme a necháme vychladnúť. 
3. Primiešame k rozmixovanej mrkve, dochutíme morskou soľou, čiernym korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu, chutí aj k cestovinám.  
 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -