Dnes je utorok, 18.september 2018, meniny má: Eugénia
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Lahodné menu á la afrodiziakum

marec 13, 2015 - 10:24
Pripravte si chutné menu, ktoré obsahuje potraviny s afrodiziatickými účinkami. Na romantické večery ako stvorené.
RIB EYE steak so šalátom z krúpov, s pečenou repou, cibuľkou a cícerom
Afrodiziakum: cícer + hovädzie mäso
 
Ingrediencie:
- 3 stredne veľké zlaté repy (môže byť aj cvikla) nakrájané na hranolčeky
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
- panenský olivový olej
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 2 a ¼ šálky kuracieho vývaru
- 1 a ½ šálky krúpov
- 1 malý pretlačený strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička kurkumy
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- 2 – ,,rib eye“ steaky, ½ šálky vareného cícera
- ¼ šálky čerstvých lístkov estragónu (nemusí byť)
 
Postup:
Predhrejte rúru na 190°C. Pokvapkajte repu a cibuľku olivovým olejom, dajte na plech, osoľte, okoreňte a pečte, až kým nedosiahnu jemne hnedú farbu – približne 45 minút. Kým sa zelenina pečie, uvarte krúpy: Zalejte krúpy vývarom, osoľte a priveďte k varu. Potom stíšte oheň, prikryte a nechajte povariť do zmäknutia 30 minút. Odstavte z plameňa, primiešajte lyžicu olivového oleja, pridajte cesnak, papriku, kurkumu a kajenské korenie. 
Príprava steakov: Okoreňte a osoľte mäso. Na panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja a lyžicu masla a vložte do nej steaky. Opekajte z oboch strán dohneda 6 až 8 minút, ak ich chcete medium. Vyberte steaky z panvice a nechajte ich 5 minút odstáť. Do tej istej panvice pridajte varený cícer a jemne ho opekajte na miernom ohni asi 2 minúty. 
Servírujte: Do stredu taniera dajte trocha krúpov a položte na ne steak. Okolo poukladajte zeleninu, cícer a posypte čerstvými lístkami estragónu. Pokvapkajte šťavou z mäsa alebo olivovým olejom. 
 
Zelerovo-petržlenový krém
Afrodiziakum: zeler + cesnak
 
Ingrediencie:
1 lyžicu panenského olivového oleja
- 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
- 500 g koreňa petržlenu nakrájaného na kolieska
- 500 g zeleru nakrájaného na kocky
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 vetvičky tymianu
- ½ šálky smotany na varenie
- 1 lyžička soli
- čerstvo pomleté čierne korenie
 
Postup:
Rozpáľte olej v hrnci, upražte cibuľku, pridajte petržlen, zeler a cesnak. Poduste 2 – 3 minúty, prelejte kuracím vývarom, pridajte tymian a priveďte k varu. Potom znížte plameň, hrniec zakryte a varte približne 25-30 minút, kým zelenina úplne nezmäkne. Z polievky vyberte tymian a rozmixujte ju ponorným mixérom na konzistenciu pyré. Pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Servírujte teplé. 
 
 
Obrátený figovo-malinový koláč
Afrodiziakum: figy + vanilka
 
Ingrediencie: 
- ½ šálky cmaru alebo kefíru
- 1 a ½ šálky masla v izbovej teplote
- 1 šálka trstinového cukru
- 8 veľkých rozpolených čerstvých fíg
- 100 g malín
- 1 a ¼ šálky kryštálového cukru
- 4 veľké vajíčka, ½ šálky cmaru alebo kefíru
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- ½ šálky krupice
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
 
Postup:
Predhrejte rúru na 160°C. Formu na tortu s priemerom 23 cm vymažte maslom a posypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie. Formu zospodu poriadne obaľte alobalom. V panvici rozpustite  ½ šálky masla s hnedým cukrom a nalejte na spodok formy. Na to poukladajte rozpolené figy a maliny. Vyšľahajte šálku masla s kryštálovým cukrom do peny, pridajte vajíčka, citrónovú kôru a vanilkovú esenciu.  V osobitnej mise premiešajte múku, krupicu, prášok do pečiva a soľ. Pridajte do maslového krému a poriadne vymiešajte. Zmes vylejte do formy na ovocie. Pečte 75 minút. Po upečení nechajte 10 minút vychladnúť a vyklopte na tanier. Nakrájajte a servírujte vlažné. 
 
Dobrú chuť!

- - Inzercia - -