Dnes je streda, 19.september 2018, meniny má: Konštantín
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Lahodné pôstne polievky

marec 27, 2014 - 11:15
Pôst nemusí byť útrpným odriekaním – aj bezmäsité jedlá majú svoje čaro a ak sú ochutené prírodnými voňavými bylinka, sú priam pôžitkom. Vyskúšajte naše pôstne polievky.
 Slivkovo-fazuľová polievka
20 dkg strakatej fazule, 20 dkg sušených sliviek, 1 PL hladkej múky, soľ, cukor, mleté čierne korenie, čerstvý majorán
Postup:
Fazuľu večer namočíme  do studenej vody a necháme cez noc.  Slivky zalejeme litrom studenej vody asi desať minút pred varením. Fazuľu scedíme a pridáme do hrnca so slivkami, túto vodu nevylievame, aby sa nestratila chuť. Dáme variť na pomalom plameni. 
Z múky pripravíme suchú zápražku. Keďže ide o pôstne jedlo, nerobíme ju na masti. Zápražku pridáme do polievky, necháme prevrieť a krátko povaríme. Na záver pridáme podľa chuti soľ, cukor a mleté čierne korenie. Soľ nikdy nepridávame skôr, pretože by fazuľa stvrdla. Podávame posypané čerstvým majoránom s opečeným chlebom. 
 
 Jemná biela zeleninová polievka
300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, pór), 5 dcl mlieka, 2 dcl smotany na varenie, 2 lyžice maizeny, soľ, čierne korenie, hrsť nasekaných voňavých byliniek, 1 PL masla
Postup:
Očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky a varíme v menšom množstve vody. Keď zelenina zmäkne, prilejeme mlieko. V smotane rozšľaháme maizenu a za stáleho miešania vlejeme do polievky. Dochutíme soľou, bylinkami a ešte chvíľu povaríme. 
Hotovú polievku zjemníme lyžicou masla. Podávame s opečenými kockami chleba a posypanú zelenou jarnou cibuľkou.
 
 Pórová polievka
1 veľký pór, 10 dkg strúhaného eidamu, 50 g masla, 40 g hladkej múky, 750 ml zeleninového vývaru, 1,5 dcl mlieka, 1 žĺtok, soľ, čierne  korenie
Postup:
Vo vývare uvaríme na kolieska nakrájaný pór. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú pridáme do polievky, premiešame, osolíme a okoreníme. V mlieku rozšľaháme vajíčko a prilejeme do polievky, napokon pridáme nastrúhaný syr a dôkladne premiešame. Do hotovej prisypeme kocky opraženého chleba alebo pečiva a posekané lístky stonkového zeleru.
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Podobné články:
 
 
 
 
 
-bv-
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -