Dnes je utorok, 20.november 2018, meniny má: Félix
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Leto patrí grilovačke, dobrému vínu a pohode

júl 20, 2014 - 09:30
Aby sa váš letný večer pri sálajúcom grile, vôni pečeného mäsa a omamných byliniek, s pohárom kvalitného vína a dobrými priateľmi naozaj vydaril, vybrali sme pre vás recepty od naslovovzatého odborníka na grilovanie šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha a k nim vychýrené vína, ktoré ponúka someliér Marek Mikuš.
 Jahňacie burgery s olivovou pastou a kozím syrom
 6 porcií
Ingrediencie: Na olivovú pastu: 1 strúčik cesnaku, 100 g čiernych olív bez kôstky, 100 g zelených olív bez kôstky, 2 PL opláchnutých malých kapár, 2 PL olivového oleja, ½ ČL dijonskej horčice, ½ ČL provensalského korenia
Na burgery:1 kg mletého jahňacieho mäsa, ½ ČL provensalského korenia, ½ ČL hrubozrnnej morskej soli, ½ ČL čerstvo namletého čierneho korenia, 150 g rozdrobeného kozieho syra,  6 žemlí na burgery, 3 oválne paradajky, pokrájané na tenké plátky
Postup: Nadrobno nasekáme cesnak, pridáme zvyšné prísady a pomocou mixéra vypracujeme hrubšiu pastu, v ktorej  zostanú kúsky olív. Možno ju pripraviť týždeň vopred a pevne uzavretú uchovávať v chladničke. Pred podávaním necháme zohriať na izbovú teplotu.
Vo veľkej mise rukami opatrne zmiešame jahňacie mäso s bylinkami. Zmes osolíme, okoreníme a premiešame, vytvarujeme šesť rovnomerných burgerov s priemerom asi 10 cm a hrubých asi 2 cm. Palcom alebo kávovou lyžičkou uprostred každého urobíme približne 2,5 cm širokú jamku.
Burgery grilujeme na priamom, silnom žiare zakryté poklopom asi 8 až 10 minút, kým nie sú napoly prepečené (médium). Raz ich obrátime. Počas poslednej minúty grilovania posypeme rozdrobeným kozím syrom. Ten sa roztaví a aróma prejde do mäsa. Medzitým opečieme žemle, obložíme plátkami paradajok, na ne položíme burgery a potrieme olivovou pastou. Podávame teplé.
 
Tramín červený 2013 Black Line
Plné a harmonické víno mierne muškátovej vône a ovocnej chute. Jemné kyselinky vyvažujú chuť tohto lahodného polosuchého vína a skvelo doplnia chuť jahňaciny.
 
 Kuracie stehná so slaninovou omáčkou
 4 porcie
Ingrediencie: 4 kuracie stehná asi po 300 g bez prebytočného tuku a kože, 2 hrste údených lupienkov namočených 30 minút vo vode
Na omáčku: 4 plátky údenej slaniny nakrájanej na centimetrové kocky, 2 najemno nasekané cibule
1 PL najemno nasekaného cesnaku, 125 ml kečupu, 60 ml čiernej melasy (dostať v bio-obchodoch)
4 PL horčice, 60 ml whisky, 2 PL hnedého cukru, 2 PL worcesterskej omáčky, trochu Tabaska
Postup: Na omáčku dochrumkava opražíme v stredne veľkom hrnci slaninu , zmiernime oheň, prisypeme cibuľu a cesnak a smažíme asi 5 minút. Pridáme zvyšné prísady, premiešame a povaríme ďalších 5 minút. Odoberieme a ochladíme asi 4 PL omáčky. Do uzatvárateľného vrecka vložíme kuracie stehná a polovicu vychladenej omáčky. Z vrecka vytlačíme vzduch, potom ho zatvoríme a niekoľkokrát prevrátime, aby sa omáčka rovnomerne rozdelila. Mäso marinujeme v chladničke minimálne 8 hodín a až 24 hodín.
Po namarinovaní kuracie stehná vyberieme z vrecka. Omáčku, ktorá na nich ostala, neodstraňujeme. Tú, ktorá ostala vo vrecku, už nepoužijeme. Stehná grilujeme kožou nadol pri zatvorenom poklope asi  25 až 30 minút. Potom ich z oboch strán potrieme omáčkou a grilujeme ďalších 25 až 30 minút, kým z nich po vpichnutí vidličkou netečie číra tekutina. Podávame so zvyšnou omáčkou.  
 
Chardonnay 2013 Pinot Doľany
Suché víno z ručne zberaného hrozna s  cukornatosťou 24 kg. Toto Chardonnay sa vyznačuje ovocnou vôňou, ktorá vo vyzretejších vínach prechádza do lieskovo-orechových až medových tónov. Charakter vína doplňuje trojmesačné zrenie v drevených barikových sudoch.
 
 Kuracie závitky so šunkou a bazalkou
 4 porcie
Ingrediencie: 4 rezne z kuracích pŕs, 1 ČL hrubozrnnej morskej soli, 1 ČL cesnakového granulátu
½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia, 4 tenučké plátky talianskej sušenej šunky,
4 tenké plátky Provolone (talianskeho tvrdého syra),  8 väčších lístkov bazalky a niekoľko ďalších na ozdobu, olivový olej 450 ml kvalitnej paradajkovej omáčky
Postup: Na každý rezeň si pripravíme približne 30 cm priehľadnej fólie na potraviny. Mäso položíme približne 5 cm od okraja na jednu stranu fólie. Druhou polovicou fólie ho prikryjeme, ale medzi mäsom a okrajom fólie si necháme asi 3 cm voľné. Tak nám zostane viac miesta, keď sa filety naklepaním rozšíria. Začneme na najhrubšom mieste a postupne ho zľahka naklepeme na hrúbku asi 7 mm, aby bol dvakrát taký široký ako predtým. Klepeme opatrne, aby sa mäso nepotrhalo.
Rezne po oboch stranách osolíme a okoreníme cesnakovým granulátom a namletým korením. 
Na každý rezeň položíme 1 plátok šunky, 2 polovičné plátky syra a 2 lístky bazalky. Mäso opatrne, ale pevne zvinieme a previažeme, povrch zľahka potrieme olejom.
Grilujeme pod poklopom zo všetkých strán približne 12 minút, každé 3 minúty ich otočíme. Mäso zložíme z grilu a necháme 3 až 5 minút odpočinúť. Medzitým v menšom hrnci ohrejeme paradajkovú omáčku. Zo závitkov odstránime kuchynskú niť, pokrájame na plátky, naservírujeme s omáčkou a posypeme nadrobno potrhanými lístkami bazalky. Podávame teplé.
 
Cabernet Sauvignon Rosé 2013 Black Line
Polosuché víno príťažlivo ružovej farby s ovocno-kabernetovou vôňou a sviežou ohnivou chuťou. Jeho červený brat je pre svoju drsnosť vhodný najmä k červenému mäsu, no ako ružové víno sa vynikajúco hodí tak ku kuraciemu mäsu, ako aj k šunke.
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: JM Doľany, Weber, Thinkstock

- - Inzercia - -