Dnes je sobota, 17.november 2018, meniny má: Klaudia
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Najsladšie maškrty z lásky

február 14, 2014 - 17:31
Do každého jedla by sa mala pridať štipka lásky. To je ingrediencia, o ktorej aj naslovovzatí odborníci hovoria, že dodá tú správnu chuť. Potvrdili nám to aj pri príprave svojich originálnych sladkých receptov. Keď sa rozhodnete naservírovať ich svojmu blízkemu na Valentína, určite láskou nešetrite.
Lucia Mišková
cukrárka, Tulip House Hotel
„Určite je príjemné zažiť pekný sviatok zaľúbených, zároveň si myslím, že lásku by sme si mali prejavovať stále, nielen keď nám to pripomenie kalendár.“
 
Čokoládové cupcakes 
12 porcií
Ingrediencie:
Cesto: 140 g hladkej múky, 60 g kakaového prášku, 12 g kypriaceho prášku, štipka soli, 120 g kyslej smotany, 1 vanilkový struk, 120 g masla, 60 g 70% čokolády, 170 g kryštálového cukru, 110 g hnedého cukru, 2 vajcia
Čokoládový krém:  115 g 70% čokolády, 115 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 2 PL mlieka, jahody
Postup:
Plech na muffiny si vystelieme papierovými kočíčkami.  Maslo s čokoládou roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a pridáme hnedý a biely cukor. Vyšľaháme do peny a postupne pridávame vajíčka. Zašľaháme aj kyslú smotanu a vanilku. Varechou primiešame preosiatu múku, kakao, kypriaci prášok a štipku soli. Zmes naplníme do košíčkov. Pečieme na 165 stupňoch asi  25 minút. Necháme vychladnúť.
Roztopíme čokoládu na krém. Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a pridáme mlieko. Opäť vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu. Nastriekame na vychladnuté cupcakes a dozdobíme jahodami.
 
 
Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro
„Každá oslava lásky a náklonnosti je určite milá, samozrejme, ak je úprimná. Spoločná večera dvoch ľudí, pohár vína, kytica kvetov a bozky sú určite namieste. A či ho oslavujem? Ak je s kým, tak áno.“ (úsmev). 
 
Krupicové flameri 
5 porcií
Ingrediencie:
50 g 70% čokolády, 500 ml 1,5% mlieka, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 60 g jemnej krupice, bielka zo 4 vajec, 5 ks detských piškót, 60 g pšena, 30 g masla, 1 – 2 vajcia, citrónová kôra, mletá škorica, polené mrazené slivky, práškový cukor na posypanie, 50 g tučného tvarohu, 100 g bieleho jogurtu, 15 g mletého maku, čerstvá mäta, soľ
Postup:
Krupicové flameri: Do kastrólika s mliekom nalámeme čokoládu, ochutíme štipkou soli,  pridáme 80 g cukru, čerstvú vanilku a privedieme do varu. Postupne primiešame krupicu. Vznikne hustá kaša, ktorú miešame 2 minúty. Schladíme ju a občas premiešame, aby ostala vláčna. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do kaše. Pripravíme si silikónovú formu na muffiny, na jej dno položíme detské guľaté piškóty. Pripravenú kašu dáme do formy pomocou cukrárenského vrecka. Necháme stuhnúť chladničke.
Koláčik zo pšena:  Pšeno niekoľkokrát prepláchneme horúcou vodou, zalejeme osoleným mliekom a uvaríme na hustú kašu, do horúcej vmiešame maslo, vanilku a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Jemne vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru, vyšľahané žĺtky  a nakoniec vyšľahané bielka s cukrom.  Cesto vlejeme do silikónových foriem, naň položíme polovičky sliviek a vložíme do rozohriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a posypeme práškovým cukrom. 
Jogurtová omáčka: Tučný tvaroh zmiešame s cukrom, jogurtom, zrnkami vanilky a mletým makom. Dezert upravíme na tanieriky a ozdobíme čerstvou mätou.
 
 
Peter Kulhány
šéfkuchár Smartfood
„Sviatok sv. Valentína trávim zväčša v práci, som však rád, že práve vďaka svojmu povolaniu môžem zamilovaným poskytnúť zážitok na tanieri, ktorý roztancuje ich chuťové poháriky a naladí na príjemný večer.“ 
 
Grilovaný ananás na mede 
2 porcie
Ingrediencie: 
1 ananás, 100 g gaštanového pyré, 2 PL medu, 0,5 dl brandy, 30 g masla, 100 g 33% smotany, maliny, mandle
Postup:
Na panvici roztopíme 2 lyžice medu, na ktorých opečieme očistené a nakrájané plátky ananásu. Len čo med skaramelizuje, pridáme brandy a maslo. Spolu povaríme asi minútu. Na ugrilovaný ananás nastrúhame gaštanové pyré. Dozdobíme čerstvými malinami a podávame s vyšľahanou šľahačkou a mandľami 
Maliny a mandle sú jemným afrodiziakom.
 
 
Ľudovít Slávik
Šéfkuchár, Hotel Bratislava
„Myslím si, že je to pekná tradícia. Oslavujem aj ja. Manželku zoberiem na romantickú večeru a rád pre ňu vždy pripravím príjemné prekvapenie.“ 
 
Snehové srdiečka s jahodami 
6 porcií
Ingrediencie:  2 bielky, 150 g + 2 PL kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ČL citrónovej šťavy, 50 g polosladkej čokolády, 150 g jahôd, 1 balíček červenej želatíny, 2 PL nasekaných pistácií, lístky mäty 
Postup:
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Vmiešame doň 150 g kryštálového cukru, vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Pripravíme si papier na pečenie. Sneh dáme do zdobiaceho vrecka a na papier na pečenie si vytlačíme srdiečka (vyplníme aj vnútro, na okraj dáme viac vrstiev, aby nám pekne držali).  Vložíme do rúry predhriatej na 100 stupňov a  pečieme jeden a pol hodiny. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť a štetcom nanesieme až ku okraju už upečených sŕdc. Jahody očistíme, opláchneme v studenej vode a osušíme kuchynskými utierkami. Nakrájané na plátky ich naukladáme do srdiečok. V hrnci si rozmiešame želatínu a dve lyžice cukru. Pridáme ¼ litra vody a za stáleho miešania privedieme do varu. Želatínou zalejeme jahody. Na dozdobenie posypeme nasekanými pistáciami a pridáme aj zopár lístkov mäty. 
 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Autor: Beata Vrzgulová
Foto: Daniel Kaplavka a archív

- - Inzercia - -