Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Naštartujte sa jarnými šalátmi

apríl 04, 2014 - 21:33
Na jar si telo žiada veľa zeleniny, vlákniny, vitamínov. Dožičte mu ich v rozmanitých šalátoch. Aby bol šalát každý deň iný a na svoje si prišli aj chuťové poháriky, nebojte sa experimentovať so zálievkami. Pridajte med, citrónovú šťavu, zázvor alebo čerstvé bylinky – a úspech je zaručený.
 Cibuľový šalát
4 väčšie červené cibule alebo šalotky, 2 PL olivového oleja, šťava z 1 citróna, 1 KL medu, 1 jablko, 1 malá uhorka, soľ, čierne korenie, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Cibuľu olúpeme a nakrájame, podusíme niekoľko minút na oleji, pridáme soľ, korenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme vychladnúť. Jablko a uhorku ošúpeme, pokrájame na kocky a pridáme k cibuli. Dochutíme medom alebo zalejeme medovou zálievkou. Pred podávaním posypeme petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.
 
 Hruškovo-mrkovový šalát
1 mrkva, 2 hrušky, 1 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, soľ, biele mleté korenie, 1 PL kyslej smotany alebo jogurtu
Postup:
Mrkvu umyjeme a očistíme, hrušky umyjeme,  vykrojíme jadrovník, nešúpeme.  Nastrúhame na hrubom strúhadle, zmiešame, pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou, podľa chuti môžeme pridať mleté biele korenie. Podávame s vňaťou a lyžicou kyslej smotany.
 
 
 Zelerový šalát s jablkom
niekoľko kúskov stonkového zeleru, 2 PL olivového oleja, 1 jablko, 2 PL ľahkej majonézy, citrónová šťava, soľ, biele korenie, hrsť vlašských orechov
Postup:
Umyté zelerové stonky pokrájame na polcentimetrové kúsky a zľahka orestujeme na olivovom oleji. Jablko umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadrovník, pokrájame na tenké mesiačiky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby si udržali farbu,  a zmiešame so zelerom. Okoreníme bielym mletým korením a prisypeme hrsť polovíc vlašských orechov. Ozdobíme lyžicou ľahkej majonézy alebo prelejeme jogurtovou zálievkou. K šalátu chutí aj papriková zálievka. Podávame s opečeným celozrnným chlebom.
 
 Kurací šalát s parmezánom
hrsť rukoly, hrsť polníčka, hrsť ľadového šalátu, 2 kuracie prsia, grilovacie korenie, 2 PL olivového oleja, citrón, 2 PL najemno nastrúhaného parmezánu
Postup:
Všetky druhy šalátov  dôkladne umyjeme, vložíme do hlbšej misy, premiešame a pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Kuracie mäso mierne naklepeme, pokrájame na väčšie kocky a na rozpálenej grilovacej panvici sprudka opečieme zo všetkých strán na troche oleja. Mäso primiešame do šalátu a prelejeme medovou zálievkou. Na tanieri štedro posypeme parmezánom. Podávame s opečenou celozrnnou bagetou.
 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Podobné články:
 
 
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -