Dnes je pondelok, 21.august 2017, meniny má: Jana
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Očami odborníka: Vo víne je aj noblesa a elegancia

december 07, 2016 - 11:49
Someliér vinárstva Elesko PETER SAXA vie, že vo víne je nielen pravda, ale ukrýva sa v ňom aj noblesa a elegancia. Treba ho však vedieť správne piť a vychutnať. A aké víno si na Vianoce vychutnáte vy?

Vy ako odborník, aké vínko odporúčate na Vianoce?

Myslím si, že k Vianociam viac patrí červené víno. Aj preto, že sa konzumuje hlavne v zime, je to zimné víno. Odporúčal by som skôr vína s plnou chuťou – Dunaj z Vinárstva Elesko alebo Frankovku, povedzme takú, ktorá dozrieva v sude. Určite by som dal prednosť suchej verzii červeného vína, trošku ho nechal dekantovať, pôsobí to elegantnejšie a noblesnejšie.

Ale čo ak je niekto vyslovene zameraný len na biele vína?

No a to Slováci sú, ukazuje nám to trh, že väčší dopyt je po bielom než po červenom víne. Pri bielom víne je otázne, či ide o pána alebo dámu. Páni preferujú rizlingy a dámy skôr aromatické odrody, ako sú Pálava, Tramín červený, Aurelius, Sauvignon, Devín... No a potom sú pôžitkári, ktorí si doprajú na Vianoce klenoty ako ľadové, slamové vína, dezertné, hrozienkové vína, ktoré majú vyšší podiel zvyškového cukru, no tiež tí, ktorí majú radi bublinky. Aj tie majú nádych akejsi sviatočnosti, výnimočnosti. Odporúčam sekty, ktoré sú vyrábané tradičnou metódou, máme také aj na Slovensku, napríklad Elesko sekt Blanc de Blancs Chardonnay, kvalitnejšie Proseco, sekt z oblasti Champagne alebo španielsku Cavu.

Vráťme sa ešte k červenému vínku, pre mnohých ľudí je ťažké, preto mu neholdujú.

Červené víno je určite ťažšie na žalúdok, preto ho treba spojiť s nejakým dobrým jedlom. Na druhej strane obsahuje množstvo telu prospešných látok, tamínov, antioxidantov, ktoré sú pre organizmus veľmi dôležité a potrebujeme ich. Ľudia si často myslia, že červené víno má veľa zvyškového cukru a boja sa, že z neho priberú, no nie je to tak. Obsahuje, naopak, veľmi málo cukru.

K slovenským Vianociam už tradične patrí kapor a zemiakový šalát, aké víno k nemu?

V tomto prípade sa prihováram za ľahké, polosladké biele víno – Pálava, polosladký Rizling či Rulandské šedé.

1.jpg

Foto: 

Posledných päť rokov na Slovensku zaznamenalo veľký záujem ružové víno, vy ho však vôbec nespomínate. Je to zámer?

Áno, zámerne ho nespomínam. Tak, ako červené víno možno označiť za zimné, ružové je letné. A to aj z toho dôvodu, že ružové vína potrebujú viac zachladiť. No so sviatkami sú v poslednom čase spojené sekty vyrábané z ružových vín, aj tie sú veľmi obľúbené.

Servírovanie vína je minimálne taká dôležitá vec ako samotný výber vína. Čo radíte tu?

Toto je veľmi dobrá otázka, pretože ľudia si často kúpia drahú fľašu vína a vôbec ho nevedia servírovať. Netušia, že víno si môžu oveľa lepšie vychutnať, ak je zachladené na správnu teplotu. Teplota je veľmi dôležitý faktor. Pri bielych, ružových a sektových vínach by mala byť teplota uskladňovania fľaše pod 10 stupňov. Čo sa týka červeného vína, hovorí sa, že to by malo mať izbovú teplotu. No dnes je izbová teplota počas Vianoc, ak si ešte aj zakúrime v krbe, aj 25 stupňov, teplota zachladeného vína nám teda rapídne rýchlo stúpa. Odporúčam aj pri večeri držať víno v chladiči s ľadom či so zachladenou vložkou, ktorá mu udrží teplotu. Kedysi, keď vznikla povera o víne izbovej teploty, sa táto teplota pohybovala okolo 15 – 16 stupňov. To je permanentná teplota pre uskladňovanie červených vín. Pri servírovaní by malo mať červené víno 13 – 14 stupňov. Vždy je lepšie, keď sa mi zarosí pohár pri naliatí, akoby som ho mal mať na teplotnej hrane príjemného pitia. Pri vínach so zvyškovým cukrom je ideálna teplota okolo 7 – 8 stupňov, z toho dôvodu, aby človek vnímal jeho chuť plnšie a dôraznejšie. Všetci dobre vieme, že k vianočnému servírovaniu patria špeciálne príbory, porcelánové súbory, ktoré sa nevyťahujú počas všedných dní. To isté platí zrejme aj pri pohároch, preto podľa môjho názoru na štedrovečernú tabuľu patrí karafa a mohutné poháre, čaše. V dekantéri alebo karafe necháme víno chvíľu postáť, najlepšie v chladnom prostredí, necháme ho dekantovať asi hodinu pred podávaním. Víno sa krásne otvorí a chutí ideálne.

A k Silvestru patrí výhradne sekt?

Myslím si, že 90 percent spotreby vín na Silvestra sú sekty. Silvestrovská noc je najmä o zábave. Je pravda, že červené víno okrem prospešných látok, ktoré sme už spomínali, obsahuje aj histamín, ktorý jemne uspáva. Teda ak sa hovorí, že po červenom víne nás berie na spánok, je to práve preto. Biele víno obsahuje veľa kyselín a cukrov, ktoré na organizmus pôsobia ako energetický nápoj. Na červené víno by som počas Silvestra zabudol, to však neplatí pre milovníkov ťažkých červených vín, ktorí si k nemu túžia dať dobrú cigaru a lahodné jedlo z červeného mäsa.

2.jpg

Foto: 

S čím podávať bublinky? Známe sú mnohé „dekorácie“ s ovocím, alebo dokonca s jedlými kvetmi...

My vinári hovoríme, že bublinky sú najlepšie samé osebe. Ale keď už dekorovať pohár so sektom, tak potom naozaj drobným ovocím – jahodou. No už som sa stretol aj s čučoriedkami alebo malinami. Taliani napríklad obľubujú Proseco s Aperol spritzom a pomarančmi, ale to už je novodobá konzumácia vína v rámci miešaných drinkov, ktoré oslovujú najmä mladšiu generáciu. No skutoční pôžitkári si vychutnajú jednoduchú fľašu vína či sektu, len tak, samú osebe. K sektu odporúčam malý, jednoduchý pokrm „na zahryznutie“ – syry, hrozno, figy s medom. Môj tajný tip je kombinovať dezertné víno so syrom s modrou plesňou. Je to fantastická chuť.

K zime patrí aj varené víno, no vinári o ňom neradi počujú.

Keby niekto varil víno s prívlastkom výber z hrozna, ani ja by som z toho nebol nadšený, no ako vravíte, k zime to patrí, zahreje. Odporúčam variť víno s menším percentom alkoholu, aby nebolo ťažké. Ideálne mladé víno z domáceho stolového vína s obsahom alkoholu okolo 10 – 11 percent. 

- - Inzercia - -