Dnes je streda, 19.september 2018, meniny má: Konštantín
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

O chvíľu zaklopú na dvere...

december 22, 2013 - 09:24
Medovníčky, vanilkové rožteky a linecké kolieska už asi máte odložené v škatuliach a ukryté pred vašimi maškrtníkmi. No ak ste ešte doteraz napiecť nestihli, nezúfajte. Stále je čas pripraviť si drobné pečivo do zásoby. Na sviatočnom stole by však nemala chýbať ani vianočná torta a bohatý kysnutý koláč, ktorý je symbolom hojnosti.
Makovo-marcipánová torta de luxe
Ingrediencie: 4 vajcia, 100 g cukru, 100 g mletého maku, 100 g hladkej múky, 50 g kukuričného škrobu, ½ balíčka kypriaceho prášku
Na náplň: 200 g malinového džemu, 600 ml smotany na šľahanie, 60 g cukru, 2 vanilínové cukry, 1 stužovač šľahačky
Na ozdobu: 1 balíček marcipánu, 1 lyžicu malinového džemu
Postup: Vyšľaháme vajcia s cukrom a primiešame mak. Múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom. Pridáme do vaječnej hmoty a krátko premiešame. Cesto nalejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Formu vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov pečieme 30 minút. Potom korpus vyklopíme na mriežku, necháme vychladnúť a pozdĺžne rozrežeme. Medzitým ušľaháme smotanu s cukrom, vanilínovým cukrom a stužovačom na tuhú šľahačku, pridáme do nej džem a vymiešame krém. Väčšou časťou krému tortu naplníme, zvyšok natrieme na jej povrch a uložíme do chladničky. Nakoniec vyvaľkáme marcipán, položíme ho na tortu a na bokoch mierne pritlačíme. Malinový džem naplníme do vrecka, odstrihneme malý rožtek a tortu ozdobíme. 
 
 
Vianočná štóla
Ingrediencie: 1/2 kocky droždia, 80 g práškového cukru, 150 ml vlažného mlieka (podľa potreby aj viac), 500 g polohrubej múky, 240 g rozpusteného masla, 1/2 ČL soli, 50 g posekaných mandlí, 50 g kandizovanej citrónovej kôry, 50 g kandizovanej pomarančovej kôry, 50 g kandizovaných čerešní, 100 g hrozienok, 1/2 ČL strúhanej citrónovej kôry, práškový cukor 
Postup: Aspoň dve hodiny pred pečením naložíme posekané kandizované ovocie aj s hrozienkami do rumu tak, aby bolo úplne zaliate. Pripravíme si kvások - vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie a pridáme 2 polievkové lyžice cukru. Prikryté necháme v teple kysnúť asi 10 –15 minút. Do väčšej misy dáme preosiatu múku so soľou, 200 g rozpusteného masla, vlažné mlieko a cukor. Pridáme kvások a vypracujem cesto. Ak je prituhé, prilejeme doň mlieko. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Do vykysnutého cesta vmiešame posekané mandle, kandizované ovocie a hrozienka a opäť necháme asi hodinu kysnúť. Z cesta vytvoríme bochníček a pečieme ho vo vyhriatej rúre na vymastenom plechu asi hodinu. Horúcu štólu potrieme zvyšným rozpusteným maslom a posypeme v hrubšej vrstve práškovým cukrom. Skladujeme ju zabalenú v utierke na chladnom mieste.
 
 
Sviatočné čokoládovo-marcipánové toliare
Ingrediencie: 200 g hladkej múky, 75 g kukuričného škrobu, 100 g cukru, 1 vanilínový cukor, 50 g mletých mandlí, 175 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce
Na náplň: 1 čokoláda na varenie, 150 g marcipánu, 100 g zmäknutého masla
Na ozdobu: 1 balíček svetlej a 1 balíček tmavej polevy
Postup: Zmiešame múku a škrob, pridáme cukor, vanilínový cukor, mandle, maslo alebo margarín a vajce. Ručne vypracujeme hladké cesto. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou asi 0,5 cm. Formičkou vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 200 stupňoch asi 10 minút, upečené kolieska necháme vychladnúť. Na prípravu náplne rozpustíme čokoládu, nastrúhame marcipán, pridáme roztopené maslo a vymiešame. Vždy dve kolieska zlepujeme 1 kávovou lyžičkou náplne. Tmavú a svetlú polevu pripravíme podľa návodu. Zlepené kolieska v poleve namáčame a špáradlom vytvárame vzory. 
 
TIP: Toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
 
Viac sa dočítate v SLOVENKE!
 
Autor: DENISA MARINKOVIČOVÁ
Foto: Dr.Oetker, Thinkstock

- - Inzercia - -