Dnes je piatok, 16.november 2018, meniny má: Agnesa
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

O škorici a mede

január 30, 2012 - 10:28
Bez sladkých perníkov či medovníkov si Vianoce ani nevieme predstaviť. Toto voňavé pečivo patrí už od dávna neodmysliteľne k Vianociam, rovnako ako chuť medu a vôňa škorice. Viete, aké majú blahodárne účinky na náš organizmus?



Vedeli ste, že:

Med:
• pre svoje antibakteriálne účinky je vynikajúci prostriedok na hojenie rán a vredov
• má pozitívne účinky na zažívací trakt človeka
Škorica:
• podporuje trávenie, zabraňuje nafukovaniu a prinavracia chuť do jedla
• pôsobí proti hnačke a rannej nevoľnosti v tehotenstve
• má dezinfekčné účinky a urýchľuje uzdravovanie pri horúčkach

 


Náš tip
Med nakupujte u doporučených výrobcov, príp. priamo od chovateľov včiel.
Škoricu kupujte celú a pomelte ju až tesne pred použitím. Bude mať omnoho lepšiu chuť.


Vianočný medovník 
Čo budeme potrebovať:

1 kg hladkej špeciál múky
40 dg práškového cukru
15 dg Hery
5 vajec
25 dg medu
1 čajové  lyžičky škorice
25 klinčekov
2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Ako budeme postupovať:
Večer cesto zamiesime a necháme cez noc postáť. Ráno môžeme začaťvykrajovať. Na záver potrieme vajcom. Môžeme vykrajiť 1 koliesko celé a 1 koliesko s otvorom v prostriedku. Takéto potrieme lekvárom a polejeme čokoládou, ozdobíme mandľami, orechmi, alebo cukríkmi.
Z tejto dávky upečieme asi 7 plechov, ak nám stačí, robíme len z polovičnej dávky. Upečené medovníčky sú ihneď mäkké.

 


Kamilin perník
Čo budeme potrebovať:

400 g hladkej múky
300 g práškového cukru
200 ml oleja
1 pol. lyžicu škorice
1 pol. lyžicu  kypriaceho prášku do perníka
1 pol. lyžicu sódy bikarbóny
2  pol. lyžice ríbezľového džemu
džem na náplň
2 vajcia
500 ml mlieka
1 tmavá poleva dr. Oetker

Ako budeme postupovať:
Múku, cukor, olej, škoricu, džem, sódu bikarbónu, kypriaci prášok do perníka, vajcia a mlieko dobre vymiešame elektrickým šľahačom. Plech potrieme tukom a dáme naň papier na pečenie. Zmes vylejeme na plech a pečieme najprv 10 minút pri 180 C, potom znížime na 150 C a pečieme cca 30 minút. Vychladnutý perník prekrojíme na polovicu a potrieme ríbezľovým džemom. Polevu rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na perník. Necháme stuhnúť.


Recepty z prírody
* Infekcia močových ciest
Rozpustite 2 pol. lyžice medu a 1 čajovú lyžičku škorice v pohári vlažnej vody, pomiešajte a vypite.
* Nachladnutie
Užívajte 3 x denne 1 pol. lyžicu vlažného medu s ¼ čajovej lyžičky škorice.
* Žalúdočné ťažkosti
Med so škoricou pomáha pri bolestiach brucha a chráni žalúdok pred vznikom vredov. Táto kombinácia prírodných produktov je účinná aj proti tvorbe nadbytočných plynov pri trávení.
* Posilnenie imunitného systému
Každodenné užívanie medu a škorice posilňuje imunitný systém a chráni telo pred vírusmi a baktériami. Pravidelné užívanie medu pomáha bielym krvinkám v ich boji proti nebezpečným vírusom a baktériám.


FOTO: IKEA, THINSTOCK, DACCORD

- - Inzercia - -