Dnes je streda, 26.september 2018, meniny má: Edita
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Očista DOČISTA - 5-dňová kúra podľa piatich elementov

november 04, 2014 - 16:39
Poznáte gazdinku, ktorá by aspoň dvakrát do roka riadne neupratovala? My nie. A viete, čo je zaujímavé? Tak krásne sa staráme o svoje príbytky a muži zas o autá, ale akosi zabúdame na svoje telo. Je čas na zmenu. Spravte si revíziu organizmu a povyhadzujte všetko nepotrebné. Očista sa môže začať!
Je veľmi málo ľudí, ktorí sa starajú o svoje vnútorné orgány ako o svoj dom, byt alebo auto. Skúste iba jeden rok v dome, byte a aute neupratovať a s hrôzou zistíte, čo za neporiadok tam po tom roku máte. Kto by dokázal v takom neporiadku fungovať? Náš organizmus však musí, pritom niektorí z nás v ňom celé roky neupratovali vôbec. A potom príde moment, keď si náš organizmus povie DOSŤ a choroba je na svete. Najskôr menšia chrípka, angína, a keď sa telo stále zanáša, pritvrdí. Odrazu máme chronické chrípky, ekzémy, kĺbové bolesti, zápaly, alergie a ak nám ani tieto signály nestačia, prichádza cukrovka a končí sa to väčšinou infarktom, mozgovou mŕtvicou alebo rakovinou. Preto potrebujeme pravidelnú očistu.
 
Čo to znamená?
Všetci poznáme ryžovú očistnú kúru. Je to očista, keď sa konzumuje 40 dní ryža a postupne sa pridáva zelenina a strukoviny. Ale my tvrdíme jedno – prečo by sa mal človek trápiť a 40 dní upratovať jednu izbu – pľúca a hrubé črevo, keď má v ostatných neporiadok? O čom teraz hovoríme? Každá obilnina, zelenina, chuť a farba má svoje energetické nasmerovanie. Napríklad energia ryže výrazne posilňuje a očisťuje pľúca a  hrubé črevo.
 
 
-------------------
Vplyv stravy podľa piatich elementov
 
1. element DREVO
orgány – pečeň a žlčník

obilniny – pšenica, špalda, raž

zelenina – kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel (aj ružičkový)

tepelná úprava – naparovanie

chuť a farba – viac kyslá; zelená
 
2. element OHEŇ
orgány – srdce a tenké črevo

obilniny – pohánka v kombinácii s kukuricou

zelenina – cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák

tepelná úprava – praženie nasucho 

chuť a farba – jemne horká; červená
 
3. element ZEM
orgány – žalúdok, podžalúdková žľaza, slezina

obilniny – pšeno alebo ovos

zelenina – dyňa Hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol

tepelná úprava – kratšie varenie do 10 min.

chuť a farba – sladká; žltá
 
4. element KOV
orgány – pľúca, hrubé črevo

obilniny – ryža naturálna alebo jačmeň

zelenina – zeler, petržlen, Daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka 
tepelná úprava – dlhšie varenie nad 10 min.

chuť a farba – pikantná; bledomodrá až biela
 
5. element VODA
orgány – obličky, močový mechúr

obilniny – tmavá fazuľa alebo fazuľa Azuki, pohánka

zelenina – mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky

tepelná úprava – pečenie

chuť a farba – jemne slaná; tmavá až čierna
 
--------------------
 
 
5 dní zdravej očisty
Očista podľa piatich elementov sa začína vždy v pondelok od prvku DREVO. Celý týždeň sa nejedia žiadne iné potraviny okrem uvedených, žiadne sladkosti ani tuky, oleje alebo ovocie. V priebehu očisty sa môžu konzumovať semienka (sezam, tekvica, slnečnica), ale maximálne 2 až 4 polievkové lyžice za deň. 

 
Prvý deň
Uvarte si 500g špaldy alebo raže, k tomu si pripravte naparenú brokolicu a kyslú kapustu. Obilninu a zeleninu pokvapkajte jablkovým octom alebo citrónovou šťavou. Takéto zloženie jedla konzumujte celý deň v rôznych kombináciách so zeleninou z prvku DREVO.
 
Druhý deň
Dnes dominuje v očiste OHEŇ. Uvarte si pohánku s kukuricou v pomere 1:1, k tomu pridajte nasucho opraženú mrkvu s paštrnákom a opraženým sezamom.
 
Tretí deň 
Pokračujte prvkom ZEM. Uvarte si pšeno alebo ovos, pridajte hrozienka a škoricu (na sladko) alebo uvarenú dyňu Hokkaido, karfiol či inú zeleninu z tohto prvku. Jemne dochuťte sójovou omáčkou Johsen Shoyu, ktorá, ak je kvalitná, dodá jedlu sladkú chuť.
 
Štvrtý deň 
Tento deň patrí prvku KOV. Uvarte si ryžu alebo jačmenné krúpy spolu s kari korením, k  tomu zelenú cibuľku, reďkovku či kaleráb. Opäť všetko v priebehu dňa kombinujte v rámci prvku KOV.
 
Piaty deň
Posledný deň očisty sa nesie v znamení prvku VODA, keď na obličky a močový mechúr dobre pôsobí fazuľa či pohánka. Uvarenú fazuľu preložte do zapekacej misy, navrch  nakrájajte reďkovku, ochuťte ju umeoctom a dajte na 10 – 20 min. zapiecť do rúry.
 
 
A je upratané!
Pri očiste podľa piatich elementov sú dôležité potraviny, ktoré sú uvedené v jednotlivých elementoch, a tie sa môžu v rámci tohto prvku ľubovoľne kombinovať. Pomocou tejto očisty sa nielen prečistíte, ale aj zharmonizujete všetkých päť elementov. Ak ste sa už rozhodli ju robiť, musíte ju dokončiť. Inak budú ostatné prvky – orgány trpieť, ako je to napríklad pri ryžovej kúre, keď ryža čistí hlavne prvok KOV a iné orgány zasahuje len okrajovo. Ak ste doposiaľ nezvykli jesť obilniny a potraviny zastúpené v tejto očiste, urobte si na začiatok v týždni jeden očistný deň daného elementu (napr. piatok) alebo každý deň jedno jedlo (napr. obed či večeru) zložené z potravín určitého elementu. Ak už toto máte zvládnuté, môžete prejsť na 5-dňovú očistu (jeden deň/jeden prvok). Po očiste piatich elementov budete mať krásne uprataný organizmus – celý 5-izbový byt, nielen jednu izbu. A budete sa cítiť fantasticky. Ak by ste v priebehu očisty akokoľvek zapochybovali alebo zaváhali, pomyslite si vždy na to, že čo do seba dáte, to vás tvorí.
 
Foto: thinkstock
 

- - Inzercia - -