Dnes je streda, 14.november 2018, meniny má: Irma
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Od Popolcovej stredy sa začína štyridsaťdňový pôst

marec 09, 2014 - 09:52
Po fašiangoch nastáva štyridsaťdňový pôst až do Veľkej noci. Aj keď sa tak striktne ako v minulosti nedodržiava, je príležitosťou na očistu tela aj duše. Opýtali sme sa osobností známych z televíznych obrazoviek, či počas týchto dní vedia byť asketickí.
Dagmar Bruckmayerová, herečka
Pôst je veľmi  dobrý na detox tela aj mysle. Po pôste človek výraznejšie cíti chute potravín a je pozitívnejšie naladený. Každý rok si poviem, že to tých pár týždňov vydržím... Alkohol nepijem, takže s tým nemám problém, mäsa tiež veľa nejem, ale potrebujem ho. Nikdy sa však netrápim, že pôst nedodržím. Ponúkam recept na výborný šalát, ktorý mám najradšej k rybe.
 
Šalát z červenej repy od Dagmar
Uvaríme zemiaky v šupke, očistíme a nakrájame na malé kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a sterilizovanú červenú repu (kocky) aj s nálevom. Môžeme pridať aj trocha sterilizovaného hrášku. Pomer repy a zemiakov je približne 1:1. Premiešame a necháme odstáť aspoň štyri hodiny. Potom nálev zlejeme a primiešame biely jogurt, čerstvo nastrúhaný chren, trochu čierneho mletého korenia a prípadne jemne dosolíme. Pri podávaní môžeme ozdobiť sterilizovaným hráškom, vňaťou a lyžičkou jogurtu.  
 
 
 
Agi Gubíková, herečka 
Pôst dodržiavam. Usilujem sa myslieť najmä na to, aby som sa nenapchávala sladkosťami. Koláče a sladkosti totiž milujem. Pijem veľa vody, ovocných štiav, aby som sa prečistila. Raz do týždňa si spravím taký deň, že jem iba polievku, pijem ovocné a zeleninové šťavy a veľa vody. Cítim sa potom naozaj lepšie a sviežejšie. Vyskúšajte môj recept z artičokov, určite vám bude chutiť!
 
Artičoková pochúťka podľa Agi

Do zapekacej misy nasypeme 250 g nasekaných artičokových srdiečok. Približne 120 g smotanového jogurtu zmiešame so 100 g majonézy a zalejeme artičoky. Posypeme 1
20 g strúhaného parmezánu a všetko premiešame. Môžeme posypať červenou mletou paprikou. V rúre predhriatej na 180 stupňov zapekáme asi 20 minút.
 
 
Juraj Rašla, herec
Pôst dodržiavam. Je to otázka nielen tela, ale aj duše. Človek by sa totiž mal dokázať zaťať a niektoré veci si odoprieť. Nezáleží na tom, či si niekto odoprie cigarety, alkohol, sladké, mäso... Podľa mňa to môžu byť aj činnosti, ako napríklad nezúriť, nenadávať, pri šoférovaní nemlátiť do volantu... Pôst dodržiavam vždy od Popolcovej stredy do Veľkej noci. V rodine sa navzájom „hecujeme“. Na Popolcovú stredu nejesť mäso, to je samozrejmosť. Organizmus si prečisťujem aj tým, že si nedám ani kvapku alkoholu, aj keď sa to pri niektorých spoločenských udalostiach ťažko vysvetľuje. Snažím sa častejšie jesť zeleninu a ovocie. Pri pôste a prečisťovaní organizmu je dôležité uvedomiť si, že ak aj človek na chvíľu zlyhá, nič sa nedeje. Treba sa pozbierať a skúsiť ísť ďalej. 
 
Jurajove kolatky
Najlepšie pôstne jedlo sú pre mňa „kolatky“ (kolátové raňajky – podľa dietológa Wernera Kollatha). Nevyzerá to veľmi lákavo, ale je to dobré. Takže: na chvíľu namočiť do vody ovsené vločky, zatiaľ nakrájať jablko, hrušku, banán, kivi, hrozno (hrozienka), prípadne iné ovocie podľa chuti, potom vločky scediť, všetko šupnúť do jednej misky, poriadne pomiešať, pridať lyžicu medu a prisypať za menšiu hrsť orechov, pár mandlí... Konzumujte hneď po príprave... 
 
 
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: TV Markíza, TV JOJ, Dušan Kittler, Daniel Kaplavka, Thinkstock 

- - Inzercia - -