Dnes je sobota, 22.september 2018, meniny má: Móric
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Poklady zo záhrady

jún 18, 2014 - 12:02
Vykúzlite si doma vynikajúce ovocné pochúťky, vďaka ktorým si na lahodnej chuti ovocia pochutnáte, aj keď na leto ostanú už iba spomienky. Vaša fantázia sa však nemusí končiť len pri sporáku. Nezabudnite, že každá zaváranina sa môže razom stať aj milou dekoráciou vašej kuchyne.
Skôr ako začnete, nezabudnite poháre dôkladne prepláchnuť čistou horúcou vodou. Treba zmyť aj nenápadné zvyšky saponátu, pretože ten často spôsobuje zrednutie zaváraniny. Viečka na poháre dajte do hrnca s vodou a priveďte do varu. Viečka nemusíte osušiť, môžete ich na poháre naskrutkovať vlhké. Po celý čas pracujte s dokonale umytým a opláchnutým kuchynským náradím. Zo želé a džemov z ovocia, ako sú napríklad jahody, treba pred naplnením do pohárov pozberať penu. Prírodná pena, ktorá občas vzniká pri varení, môže vzhľadom na bublinky vzduchu poškodiť vzhľad a trvanlivosť zaváraniny. Klasicky varené džemy, marmelády a želé môžete po uvarení vylepšiť pridaním kvapky likéru, rumu, ovocnej pálenky, vodky... Ak použijete len malé množstvo,  želírovaniu tým neuškodíte. Pri pridaní väčšieho množstva by ste však mali primerane znížiť množstvo ovocia alebo šťavy.
 
Kam ich uschovať?
Zaváraniny uschovávajte na chladnom a tmavom mieste. Budú tak chránené okrem iného aj pred zmenou farby. Načaté poháre najlepšie uschováte v chladničke, pretože pri odoberaní z pohára sa môže poškodiť pevná štruktúra zaváraniny a môže začať vystupovať šťava. Trvanlivosť zaváranín je minimálne rok. Avšak zaváraniny po pridaní byliniek, orieškov alebo korenia vydržia približne pol roka.
 
 
Čatní – hit tohto leta!
 
Čatní je sladkokyslá až ostro pikantná korenená omáčka z ovocia či zeleniny, ktorú je možné zjemniť pridaním ďalších korenín a byliniek. Čatní výborne chutí k mäsu, ryžovým pokrmom alebo fondue. Pri výrobe čatní treba mať na pamäti, že korenie a bylinky v sušenom stave sú väčšinou intenzívnejšie ako čerstvé, preto ich dávkujte v primerane menšom množstve. Čerstvé bylinky vždy dôkladne opláchnite, pretože sa väčšinou pridávajú až po uvarení.
 
Jahodové čatní
1 veľké zrelé mango
2 šalotky
400 g jahôd 
3 čili papričky
15 g koreňa zázvoru 
šťava z 1 citróna
100 ml bieleho vínneho octu
trochu tymiánu, kajenského korenia, cukru a soli
250 g žalírovacieho sukru 2:1
 
Mango a šalotku očistíme, nakrájame na kocky, tak isto nakrájame aj umyté jahody. Čili papričky prekrojíme, zbavíme semienok a pokrájame na drobno. Očistený zázvor najemno nastrúhame. Zmiešame dokopy a necháme postáť. Zatiaľ si pripravíme nálev. Vínny ocot, tymián, soľ, kajenské korenie a cukor necháme zovrieť, pridáme odstátu zmes, za stáleho miešania varíme asi päť minút, kým sa nám celá zmes nespojí. Horúcim čatní plníme poháriky 2 cm pod okraj, zaviečkujeme a na päť minút obrátime hore dnom. 
 
Dekorácia
Ak ste z tých šikovných gazdiniek, ktoré si kuchynské závesy, prestieradlá či obrusy ušili samy a ostalo vám kúsok látky, v žiadnom prípade ich nevyhadzujte. Súmerný štvorec látky preložený cez viečko a previazaný cez jeho okraj stužkou, kúskom odstrihnutej čipky či prírodného špagátu dodá každému jednému poháru akýsi sviatočný ráz a môže byť veľmi peknou, ladiacou dekoráciou vo vašej kuchyni.
 
Etikety
Z tvorenia etikiet urobte hru a zapojte aj vaše deti. Verte nám, budú nadšené. Každá jedna zaváranina sa razom premení na originál! Chce to len hlavičku plnú nápadov, lepiaci papier, farebné fixky a veľká výroba hravých etikiet na zaváraniny sa môže začať. Nezabudnite na ne pripísať dátum plnenia, aby ste si ich v regáli nesplietli s tými minulo- alebo budúcoročnými.
 
Viac sa dočítate v júnovom vydaní Praktickej Slovenky!
 
Foto: archív ŽW

- - Inzercia - -