Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Polievka zo skaramelizovaného karfiolu

február 09, 2015 - 20:50
Pripravte si lahodnú polievku s karfiolom, ktorý pred varením opečiete. Je to naozaj zaujímavá obmena klasickej krémovej polievky.
 

Ingrediencie:
- 1 hlavičku karfiolu
-½ lyžice olivového oleja
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- 2 lyžice bujónu
- 1 veľkú šalotku pokrájanú nadrobno
- 1 strúčik nakrájaného cesnaku
- 3 šálky zeleninového bujónu
- 1 lyžicu sušeného tymianu
- 1 lyžicu bieleho balzamikového octu
 
Na posýpku:
- 1 lyžičku panenského olivového oleja
- 1 šálku čerstvo nalámaného chleba
- mleté čierne korenie
- ½ šálky opražených lieskovcov
- čerstvých tymianových lístkov
- strúhaný parmezán
 
Postup:
Predhrejeme rúru na 230 stupňov. Karfiol rozoberieme na ružičky a poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme postrúhaným muškátovým orechom, soľou a korením. Pečieme 35-45 minút a počas pečenia ho obraciame, aby sa opiekol zo všetkých strán. Opečený je vtedy, keď má sem-tam hnedé okraje. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme bujón. Na panvici zohrejeme olej a podusíme šalotku a cesnak asi 5 minút, kým nezmäknú. Pridáme zeleninový bujón, sušený tymian, ocot a zohrejeme. Vychladnutý karfiol pridáme k bujónu a rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutíme soľou a korením. Ak chceme vytvoriť kontrastnú chuť, pridáme trocha octu. Krutóny si pripravíme tak, že v malej panvičke zohrejeme olej, pridáme natrhaný chlieb, štipku mletého korenia a smažíme 5-8 minút, kým chlieb neostane chrumkavý a jeho okraje nezhnednú. Každú porciu polievky ozdobíme  krutónmi, nasekanými orieškami, štipkou čerstvých tymianových lístkov a parmezánom. 
 
Dobrú chuť!
 
Alexandra Okálová
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -