Dnes je piatok, 16.november 2018, meniny má: Agnesa
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

ZELENINA NA GRILE

august 16, 2011 - 11:50
Donedávna sme si grilovačku spájali len s mäsovými pochúťkami k pečivu. Vyskúšajte teraz pestré chute zeleniny, pripravenej na rošte. Nebudete ľutovať.
1. Cuketový syr
4 osoby
Čas prípravy: 20 minút
Suroviny: 4 syry hermelín, 2 cukety, olivový olej, špagát
Postup:
Cuketu umyjeme, nakrájame pozdĺžne na 3 mm hrubé plátky. Na každý syr použijeme 2 pláty cukety. Hermelínový bochníček  zabalíme krížom do cuketových plátov a previažeme špagátom. Necháme opekať asi 10 minút na rošte. Podávame ako hlavné jedlo s tmavým pečivom alebo ako prílohu k mäsu.

2. Šampiňóny v cestíčku
4 osoby
Čas prípravy: 20 minút
Suroviny: 500 g čerstvých šampiňónov, 1 balenie lístkového cesta, soľ, 1 vaječný žĺtok, čerstvé bylinky
Postup:
Šampiňóny umyjeme, očistíme a osolíme. Každý z nich zabalíme do rozvaľkaného cesta a napichneme po 4 kusy na špízovú tyčinku. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vaječným žĺtkom a posypeme nadrobno nasekanými bylinkami (oregano, petržlen, pažítka). Špízy opekáme asi 10 minút z každej strany.

3. Baklažánoví ježkovia
4 osoby
Čas prípravy: 40 minút
Suroviny: 2 väčšie baklažány, 8 koktejlových rajčín, petržlenová vňať, 1 strúčik cesnaku, morská soľ.
Postup:
Umyté baklažány prekrojíme na 4 rovnaké časti. V každej štvrtine dužinu rozrežeme špičkou nožíka na mriežky. Do medzier vložíme rajčiny nakrájané na tenké kolieska, posolíme, potrieme roztlačeným cesnakom a dáme upiecť na 20 minút do rozohriatej rúry. Takéto predpečené baklažány potom grilujeme na rošte ešte 15 minút, pred podávaním ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
4. Rozmarínové zemiaky s pečeným cesnakom
4 osoby
Čas prípravy: 40 minút
Suroviny: 500 g šalátových zemiakov, rozmarínové vetvičky, celý cesnak, soľ, korenie, olivový olej Postup: Zemiaky dobre očistíme a vložíme do hrnca s osolenou vodou. Varíme ich v šupke (asi 15 minút), aby sa nerozvarili. Neolúpaný celý cesnak  prekrojíme priečne na polovicu, osolíme a  necháme ho na grile piecť, kým sa varia zemiaky. Uvarené zemiaky aj so šupkami pokvapkáme olivovým olejom, ozdobíme čerstvým rozmarínom, okoreníme a dáme dopiecť na gril. Po 15 minútach opekania podávame s cesnakom ako prílohu.

Náš tip: väčšinu zeleniny môžeme piecť na rošte len mierne posolenú. Pekne vyzerajú aj chutia farebné papriky a rajčiny, ktoré prekrojíte na polovicu.

Pripravila Poppy
Foto Isifa, archív


- - Inzercia - -