Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Pre najmenších to najsladšie

máj 31, 2014 - 09:48
Nadchádzajúca nedeľa by mala byť o čosi slávnostnejšia. Naše deti majú svoj veľký deň. Okrem krásnych chvíľ v rodinnom kruhu, na výlete, v zoologickej záhrade, na športoviskách alebo veselom stretnutí s rovesníkmi by sme im mali pripraviť aj niečo sladké – nápadito ozdobená zmrzlina či šťavnatý koláčik určite uspokoja detské oči i jazýčky.
 Jablkovo-makový koláč
Ingrediencie: 300 g mletého maku, 6 vajec, 6 PL krupice, 4 veľké jablká, 125 g rastlinnej tukovej nátierky, 200 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 ČL prášku do pečiva, sušené ovocie (figy, hrozienka, mandle a pod.), orechy
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Mak obaríme horúcim mliekom a scedíme. Jablká ošúpeme a nastrúhame na  veľmi jemnú kašu, vyžmýkame.  Na penu vymiešame tuk, cukor a vanilínový cukor, potom po jednom pridávame žĺtky a stále miešame, pridáme scedený mak, krupicu a prášok do pečiva, premiešame dohromady s tukovou penou. Napokon vmiešame nastrúhané jablká.  Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý na záver primiešame do cesta. Môžeme  pridať nasekané sušené ovocie, mandle a orechy. Vlejeme do stredne veľkého pekáča a na 150 stupňoch pečieme asi hodinu. Povrch koláča potrieme kakaovou polevou a rozpustenou bielou čokoládou.
 
 Francúzska maková torta
Piškótový korpus: 6 vajec, 400 ml kryštálového cukru, 6 PL vody, 100 g rastlinnej tukovej nátierky, 400 ml polohrubej múky, 2 PL prášku do pečiva, 300 ml mletého maku, 150 g opražených nasekaných vlašských orechov
Medové pláty: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 50 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 1 PL medu, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 ČL jedlej sódy
Krém: 3 žĺtky, 1 balenie vanilínového cukru, 150 g práškového cukru, 350 – 370 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku, 700 ml mlieka
Postup:
Na piškótový korpus oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme s cukrom,  postupne prilievame vodu s rozpusteným tukom, kým sa nevytvorí hladká, pevná pena. Pridáme múku, prášok do pečiva a mak a zamiešame. Vylejeme do formy a pečieme pri nízkej teplote tak dlho, kým sa cesto prestane lepiť na špáradlo. Na medové pláty zmiešame múku, práškový cukor, tuk s maslovou príchuťou, med, vajcia a jedlú sódu a vymiešame cesto. Vyvaľkáme dva pláty asi 2 cm hrubé a tiež upečieme.  
Na prípravu krému vyšľaháme  žĺtky s vanilínovým cukrom, práškovým cukrom a tukom, aby nám vznikla hladká pena. V mlieku uvaríme puding a po vychladnutí obe zmesi zmiešame.
Spodok torty vytvorí prvý medový plát. Naň rozotrieme polovicu krému a priklopíme piškótovo-makovým korpusom. Nasleduje vrstva krému a nakoniec druhý medový plát. Na ozdobenie si pripravíme čokoládovú polevu, okraje torty potrieme zvyškom krému a posypeme nasekanými orechmi.
 
 Citrónová dobrota
250 g rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou, 470 g polohrubej múky, 170 g práškového cukru, vanilínový cukor, 5 vajec, 1 balíček prášku do pečiva, 3 – 4 PL citrónovej šťavy s dužinou 
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Vymiešame tuk, cukor a vanilínový cukor na penu. Opatrne po jednom primiešame žĺtky, pridáme múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho do žĺtkového základu. Jemne zamiešame. Keď je masa kompaktná, pridáme citrónovú šťavu s dužinou. Cesto vylejeme do vymastenej a pomúčenej formy a pečieme asi hodinu. 
Poleva:
Uvaríme 3 PL mlieka a 1 PL rastlinnej tukovej nátierky s maslovou príchuťou. Pridáme ¾ pohára práškového cukru a 3 – 4 PL citrónovej šťavy. Všetko dôkladne premiešame a vylejeme na vychladnutý koláč.
 
Viac receptov nájdete v SLOVENKE!
 
Podobné články:
 
 
 
Pripravila: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Big Milk, Hera a Thinkstock

- - Inzercia - -