Dnes je štvrtok, 15.november 2018, meniny má: Leopold
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Rada experimentujem

júl 17, 2013 - 12:18
Zo študentov Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Na pántoch v Bratislave rastú budúci majstri gastronómie. Neraz sme sa o tom presvedčili, keď predvádzali svoje umenie. Veľký podiel má na tom aj riaditeľka školy Mária Katreniaková. Zaujímalo nás, či aj ona sama pripravuje doma výnimočné recepty v kuchyni.
Sú prázdniny, oddychujete, varenia, gastronómie a protokolu súvisiaceho so službami v tejto oblasti máte počas školského roka iste nad hlavu...
Vzhľadom na zameranie školy, moju funkciu musím denne študovať odbornú literatúru, robiť každodenné rozhodnutia z tejto oblasti, takže gastronómia a služby spojené s ňou sa stali súčasťou môjho života. Túto prácu robím rada a vôbec nemám pocit, že by som jej mala niekedy vyše hlavy.
 
Čo najradšej sama varíte?
Rada mám rozmanité zeleninové jedlá, teraz, v letnom období ma lákajú najmä zeleninové šaláty, v lete viac športujem, takže uprednostňujem skôr ľahké jedlá. Veľmi rada mám však aj jedlá, ktoré varila moja mama, dodnes sú súčasťou nášho jedálnička.
 
Experimentujete pri príprave jedál? 
Samozrejme, pri príprave jedál experimentujem, najmä po návrate z pracovných ciest. Inšpirovala som sa napríklad v Dubaji, kde som bola nedávno, no rovnako podnetné sú pre mňa napríklad návštevy susedného Poľska. Moji stravníci to vnímajú pozitívne, pretože sú to novinky nielen v chuťovej oblasti, ale aj v stolovaní. Vždy a všade sa dá naučiť niečo nové a obohatiť stolovane. 
 
 
Riaditeľkino jemné karé so šampiňónmi
Ingrediencie:
650 g vykosteného bravčového karé, 400 g čerstvej jarnej zeleniny, 400 g  šampiňónov, 150 g masla, 800 g nových zemiakov, 100 g oleja, 50 g tymianu, čerstvo namleté čierne korenie
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Opečieme na oleji. Zeleninu uvaríme do polomäkka v osolenej vode alebo na pare. Vyberieme a ešte na  horúcu  položíme plátky masla. Umyté šampiňóny nakrájame na plátky a opečieme na troche oleja s maslom. Osolíme. Menšie nové zemiaky umyjeme, očistíme a celé uvaríme v osolenej vode s tymianom.  Na tanier naservírujeme kôpku zeleniny, niekoľko zemiakov a na mäso rozvrstvíme  plátky šampiňónov.
 
Autor: BEATA VRZGULOVÁ
Foto: Dušan Kittler
 

- - Inzercia - -