Dnes je sobota, 22.september 2018, meniny má: Móric
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Recepty Emmy Tekelyovej: Ako jesť zdravo a chutne?

jún 17, 2014 - 15:54
Moderátorku a spisovateľku Emmu Tekelyovú vám netreba zvlášť predstavovať. Zdravé stravovanie sa stalo jej životným štýlom a nás zaujímalo, ako sa vyzerá jej denný režim a jedálny lístok. Pre vás, milé čitateľky, máme dokonca priamo od Emmy Tekelyovej niekoľko zdravých receptov.
Ste vyznávačkou zdravého životného štýlu, v televízii uvádzete lifystylový magazín, s dcérou ste autorky lifestylových a kuchárskych kníh pre ženy. V čom spočíva podľa Vás zdravý životný štýl? 
Pre mňa je heslom dňa -  Byť v pohode. Dobre sa cítiť, dobre vyzerať a byť veselá. A to sa dá dosiahnuť pomocou stravy. Všímať svoje telo a jeho reakcie som začala, ked ma čoraz častejšie bolievala hlava, bola som unavená, trpela som na migrény a prekyslenie žalúdka. Cítila som sa vyčerpaná, energiu som narýchlo doplňala sladkosťami. Do toho prišiel helicobakter a skončila som na antibiotikách, ktoré tri mesiace nezaberali. Lekári mi odporúčali rôzne medikamenty, ja som sa rozhodla robiť to, čo robieval môj dedo. Neexistuje na to príručka. Pustila som si do tela len to, po čom som sa cítila dobre. 
 
Aké druhy stravovania a trendov sú Vám blízke?
Každý z nás je iná chemická továreň. Ja som ako prvé prestala fajčiť. Zistila som totiž, že nikotín mení chute aj duševné pocity. Naučila som sa konzumovať ovocie, ktoré som nemala rada od detstva, a naopak úplne som vylúčila zo stravy biely cukor a pečivo. Nie som bigotná v stravovaní, len po príliš kombinovanom obede som unavená, chce sa mi spať a potom mávam nekontrolovateľné chúťky na sladké. Tak som sa vybrala cestou jednoduchých jedál. Nahradila som živočíšne tuky rastlinnými. Napríklad v kuchyni používam rastlinný margarín Flora Gold.
 
Prichádza leto a s ním zmena sezónnej kuchyne. Na ktoré gurmánske zážitky sa najviac tešíte?
Leto je obdobie, kedy sa viac odhaľujeme, viac sa chceme páčiť, tak podvedome siahame do ľahkej strave. U nás doma sú obľúbené chudé grilované mäsá a zeleninové jedlá, zo studenej kuchyne šaláty a nátierky, ktoré podávam so surovou zeleninou. Počas horúcich dní automaticky funguje zásada, ktorú mi od malička vštepoval otec: Jeme preto, aby sme žili a nie naopak.
 
Príprava jedál musí byť dokonalá, nielen čo sa týka výberu ingrediencií, ale základ je taktiež v spôsobe prípravy. Ktoré tepelné úpravy jedál preferujete? 
Komu sa chce v lete stáť dlho pri sporáku? Čím je jednoduchšia úprava, tým lepšie aj chutnejšie je samotné jedlo. Milujem chuť masla. Preferujem rastlinný margarín Flora Gold. Oceňujem na ňom okrem zníženého obsahu tuku aj to, že prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. A pritom chutí ako maslo. U nás doma sa používa pri varení, ale aj na prípravu nátierok v studenej kuchyni. 
 
 
Čo si pod tukmi v kuchyni predstaví Emma Tekelyová a ktoré využíva v studenej a teplej kuchyni?
Tuky sú pre príjem našej potravy takmer rovnako dôležité ako voda. Mnohé látky, ktoré sa vo vode nedokážu rozpustiť, sa do organizmu dostávajú vďaka mastným kyselinám, teda tukom. Človek by mal v potrave prijať denne približne 20% bielkovín, 25 – 35% tukov a 45 – 55% sacharidov. Záleží však aj na tom, aké tuky konzumujete. Ja preferujem nenasýtené omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré môžeme získať z rastlinných tukov aj vo forme kvalitných margarínov. Tie sa vyrábajú z kvalitných rastlinných olejov: repkového, slnečnicového, kukuričného, ľanového alebo iných olejov a zachovávajú si mnohé z ich priaznivých vlastností, napríklad v nich nie je prítomný cholesterol. 
 
Aký máte vlastne cholesterol Vy? Mali ste za posledné obdobie výrazné problémy súvisiace s cholesterolom? 
Nepodceňujem preventívne prehliadky. Nevhodný životný štýl môže človeku nielen  vizuálne pridať 10 rokov, ale spôsobiť aj rôzne ochorenia. V poslednom období som mala aj ja zvýšený cholesterol. Lekárka povedala, že je to stres a konzumácia nesprávnych tukov. Tak som sa o tie tuky začala viac zaujímať. To, že naše zdravie máme na tanieri, je už dnes známe. Typickým príkladom sú rastlinné margaríny. Ich využitie v studenej kuchyni aj pri varení v letných mesiacoch je o to dôležitejšie, že sú ľahšie stráviteľné a nezaťažujú organizmus tak, ako živočíšne tuky.
 
Aké praktické odporúčania v stravovaní by ste dali každej žene, ktorá chce variť nielen chutne, ale najmä zdravo? 
Venujem sa trendom životného štýlu, teda mám po ruke tie najčerstvejšie informácie, ale na prvom mieste sú vlastné pocity. Jedlo by nám malo pomáhať cítiť sa fit. A keď sme zdraví, sme šťastní. Aj pekní... 
 
 
Inšpirujúce recepty na letné nátierky od Emmy Tekelyovej
 
Tuniaková nátierka z masla a mäkkého syra dochutená mladou cibuľkou a vajcom, podávaná s tmavým pečivom 
 
Ingrediencie na jednu porciu 
30 g tuniaka v konzerve 
1 vajce 
20 g Flory Gold 
20 g Lučiny
jarná cibuľka, soľ, čierne korenie, pažítka, horčica podľa chuti 
 
Postup 
Ingrediencie zmiešame, dochutíme a podávame s tmavým celozrnným pečivom. 
 
 
 
Mrkvová nátierka s Florou Gold, medom a vlašskými orechami
 
Ingrediencie na jednu porciu 
30 g Flory Gold
2 mrkvy 
1 PL medu
1-2 PL vlašských orechov 
 
Postup
Očistenú mrkvu nastrúhame, vlašské orechy nasekáme nadrobno a všetky ingrediencie zmiešame a podávame s hriankou alebo tmavým pečivom.
 
 
Zdroj a foto: RED

- - Inzercia - -