Dnes je štvrtok, 20.september 2018, meniny má: Ľuboslav, Ľuboslava
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Recepty na sviatočný stôl

január 13, 2012 - 14:45














 

Kačka na pomarančoch
Prísady pre 4 osoby

1 kačica
1 cibuľa
1 petržlen
1 mrkva
2 pol. lyžice oleja
350 ml slepačieho vývaru
3 chemicky neošetrené pomaranče
1 citrón
70 g hnedého cukru
4 pol. lyžice balzamikového octu
4 pol. lyžice pomarančového likéru
1 pol. lyžica pomarančového džemu
1 čaj. lyžička čerstvého tymianu
Maslo
Soľ, mleté biele korenie

Postup:
Rúru predhrejeme na 200 C. Kačicu umyjeme, osušíme a potrieme zvnútra i zvonku korením a soľou. Zeleninu očistíme a nakrájame na drobno. Na panvici rozohrejeme olej a kačku na ňom z každej strany opečieme. Vložíme do pekáča a dáme piecť do rúry. Po cca. 20 minútach pridáme ku kačici nakrájanú zeleninu a po ďalších cca 10 minútach ju obrátime. Polejeme horúcim výpekom a dopekáme ešte cca. 30 minút. Medzitým nastrúhame kôru z 2 pomarančov a 1 citróna a ovocie odšťavíme. V hrnci pri nízkej teplote skaramelizujeme cukor do zlatista a varíme spolu s ovocnou šťavou a balzamikovým olejom cca . 30 minút. Rúru vypneme a kačicu pri otvorenej rúre necháme dôjsť ešte cca. 10 minút. Z výpeku odoberieme tuk a pridáme k pomarančovej omáčke. Necháme prejsť krátkym varom a odstavíme. Pridáme pomarančový likér s džemom, dochutíme soľou a korením. V prípade, ak je omáčka príliš riedka, ju zahustíme solamylom ( 1 pol. lyžicu rozpustíme v 2 pol. lyžici studenej vody, zamiešame a povaríme). Zvyšok pomarančov nakrájame na osminky a spolu s lístkami tymianu opečieme na masle. Kačku servírujeme ozdobenú pomarančmi a kúskami zeleniny. Porcie podávame preliate pomarančovou omáčkou.



Pečená morka
Prísady pre najmenej 6 osôb:

1 morka
3- 4 pol. lyžice rozpusteného masla
soľ, mleté čierne korenie

Postup:
Rúru predhrejeme na 200 C. Morku umyjeme, osušíme, zvnútra i zvonku osolíme a okoreníme. Potrieme rozpusteným maslom. Najskôr pečieme prsiami dolu cca. 30 minút. Potom znížime teplotu na 180 C a počas pečenia morku polievame výpekom. Obrátime ju a posledných 30 minút sledujeme stupeň pečenia. Ak sa morka pripeká príliš rýchlo, prikryjeme ju na 20 minút alobalom. Zabránime tým vysušeniu pečeného mäsa. Dopekáme odkryté ešte 10 minút.

Vhodná príloha:
Brusnice s jablkami
Prísady pre 4- 6 osôb
230 g sušených brusníc
250 g pomarančovej šťavy
Maslo
1 veľká cibuľa
100 g jabĺk olúpaných a nakrájaných na drobno
50- 100 g hnedého cukru
200 ml červeného vína
1 škoricový struk
2 klinčeky
kôra z 1 pomaranča
soľ, kayenské korenie

Postup:
Brusnice namočíme na 5 hodín do pomarančovej šťavy. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky a podusíme na masle. Pridáme brusnice, jablká, klinčeky a pomarančovú kôru,  škoricu a varíme pri strednej teplote ešte cca. 10 minút. Odstránime struk a klinčeky, dochutíme korením a soľou.



Vianočná hus
Prísady pre 6 osôb
1 hus ( 4- 5 kg)
Plnka:
300 g sendvičového chleba
3 vajcia
150 ml kyslej smotany
2 jablká
2 cibule
200 g sušených sliviek
50 g hrozienok
50 g pistácií
maslo
1 pol. lyžica paliny
500 ml vývaru
500 ml červeného vína
soľ, korenie

Postup:
Rúru predhrejeme na 180 C. Hus umyjeme a osušíme, zvonka i zvnútra osolíme a okoreníme. Sendvič nakrájame na drobné kocky, zmiešame s vajcami a s kyslou smotanou. Jablká a cibuľu ošúpeme a pokrájame na stredne veľké kúsky. Spolu so slivkami, hrozienkami a pistáciami opečieme na panvici troške masla. Pridáme k nakrájanému chlebu, dobre premiesime a dochutíme palinou. Hus naplníme zmesou a zašijeme kuchynskou niťou. Pečieme na pekáči prsiami dole. Podlejeme vývarom a červeným vínom. Vložíme do rúry na najnižšiu priečku a priebežne podlievame výpekom. Po 2, 5 hodiny hus otočíme a dopekáme ďalších 30 minút. Necháme vychladnúť, z výpeku odoberieme masť. Podávame s kapustou a s portskými gaštanmi.

Príloha:
Portské gaštany
Prísady pre 4 osoby:
100 g cukru
90 g masla
300 g olúpaných varených gaštanov
60 ml portského vína

Postup:
V hrnci necháme skaramelizovať cukor, pridáme gaštany, podlejeme portským, dobre premiešame a a necháme  zovrieť.

Červená kapusta so škoricou
Prísady pre 4 osoby:
800 g červenej sterilizovanej kapusty
1 bobkový list
štipka mletej škorice
olej

Postup:
Kapustu s koreninami vložíme do hrnca s rozohriatym olejom. Krátko zahrievame, event. Ešte dochutíme soľou a korením.

 

Bylinkový díp na marinovanie
Prísady na 1 pohár 50 ml:

2 cesnakové strúčiky
1 zväzok bazalky
1 pol. lyžica saturejky a rozmarínu
2 pol. lyžica tymianu
1 pol. lyžica sušených levanduľových lístkov
8 pol. lyžíc olivového oleja
Soľ

Postup:
Cesnak očistíme, bylinky s kvetmi levandule a so 6 lyžicami olivového oleja nahrubo nasekáme v elektrickom mixéri. Osolíme. Hotovú pastu dáme do čistého pohára, zalejeme zvyškom oleja a uzavrieme.
Náš tip:

 

Medovníkové suflé
Prísady pre 4 osoby:

Portské figy
4 figy
250 ml portského vína
1 chemicky neošetrený pomaranč
75 g cukru
1 škoricový struk
1 badián
2 pol. lyžice kukuričného škrobu

Suflé:
100 g horkej čokolády ( čokoláda na varenie)
4 vajcia
100 g cukru
1 balíček vanilínového cukru
2 čajové lyžičky perníkového korenia
3 cl pomarančového likéru
40 g múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
práškový cukor na posypanie

Postup:
Portské figy

Figy umyjeme a nakrájame na štvrtiny. Pomaranče umyjeme a šupu na tenko olúpeme a odšťavíme. Portské víno, škoricový struk, badián a cukor vložíme do hrnca a prevaríme. Pridáme figy a znova privedieme k varu. Kukuričný škrob zmiešame s trochou studenej vody a za stáleho miešania pridávame k figám. Raz necháme zovrieť a odstavíme. Necháme vychladnúť, odstránime šupu z pomaranča a koreniny.

Suflé
Čokoládu nalámeme na malé kúsky a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme. Vaječné žĺtky, cukor, vanilínový cukor, perníkové korenie a pomarančový likér spolu šľaháme minimálne 8 minút. Pridáme čokoládu a dobre premiešame. Zmiešame múku s práškom do pečiva. Vyšľahané bielky pridáme k čokoládovej mase. Prisypeme zmes múky s práškom do pečiva a zľahka premiešame. Pripravenú hmotu rozdelíme do vymastených a múkou vysypaných foriem na suflé a ihneď 20 minút pečieme v predhriatej rúre pri 175 C. Servírujeme na dezertné taniere spolu s portskými figami, posypeme práškovým cukrom. Môžeme dozdobiť čokoládovými hoblinami a kopčekom šľahačky.



Vianočná sekaná
Prísady na jeden pekáč

1 pol. lyžica oleja
1 čajová lyžička karí korenia
1 čajová lyžička koriandra
½ čajovej lyžičky mletej papriky
500 g chudej hovädziny
1 cibuľa, olúpaná a nasekaná na drobno
2 mrkvy, očistené a nastrúhané
4 pol. lyžice paradajkového pretlaku
200 ml hovädzieho vývaru
300 ml mrazenej faz
Poleva ( topping)
5 sladkých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných
30 ml margarínu
80 ml mlieka
soľ, mleté čierne korenie
125 ml strúhaného čedaru

Postup:
Predhrejeme rúru. Vymastíme 1 l kastról. Vo veľkej panvici zahrejeme olej a vysmažíme na ňom cibuľu. Pridáme korenie, mleté mäso a opekáme až kým nezhnedne. Vlejeme paradajkový pretlak, hovädzí vývar a prikryté varíme cca. 30 minút. Potom pridáme mrkvu, dobre premiešame a varíme ďalších 10 minút. Vmiešame hrášok a zmes dáme do kastróla.
Uvaríme zemiaky, precedíme a popučíme. Pridáme mlieko, maslo a zmes vymiešame do hladka. Hladké pyré dochutíme korením a soľou a navrstvíme na mäso v kastróli, posypeme strúhaným syrom a zapekáme v predhriatej rúre až kým sa syr neroztopí a nesfarbí do zlatista.
Servírujeme ešte teplé spolu so zeleninovým šalátom.





Autor: Ivica Augustínová
Foto: Isifa, Thinkstock




 

 

- - Inzercia - -