Dnes je utorok, 20.november 2018, meniny má: Félix
Čas čítania
menej ako
1 minúta
Zatiaľ prečítané

Rizoto s hráškom a uhorkou

marec 04, 2013 - 23:21

 

Potrebujeme: 
250 g ryže, 
250 g mrazeného hrášku 
2 byle stonkového zeleru, 
1 veľkú cibuľu 400 ml zeleninového bujónu (z kocky), 
30 g masla
2 menšie šalátové uhorky (alebo cukinky, dostať celoročne), 
petržlenovú vňať alebo čerstvú mätu
soľ, čierne mleté korenie
 
Postup: Na masle speníme dosklovita posekanú cibuľu, pridáme  očistené a posekané stonky zeleru a popražíme spolu 2 - 3 minúty. Primiešame premytú ryžu a popražíme za stáleho  miešania ďalšiu minútu, potom postupne na štyrikrát podlejeme horúcim bujónom. Teplotu znížime, zmes osolíme, okoreníme, prikryjeme a pomaly dusíme, kým všetka tekutina nevsiakne do ryže. Keď je  už ryža takmer mäkká, zľahka do nej vmiešame  hrášok a posekanú petržlenovú vňať alebo  mätu a ešte dusíme asi 5 minút. Odtiahneme z ohňa, pridáme uhorky alebo cukinky pokrájné na kolieska, zľahka premiešame, prikryjeme a necháme ešte odstáť, v horúcom rizote sa uhorky alebo cukinky udusia akurát. Podľa potreby môžeme ešte dochutiť a na tanieri ozdobiť čerstvou  vňaťou. Na obmenu môžeme namiesto stonkového zeleru pridať do rizota a udusiť očistené a pokrájané čerstvé šampiňóny. 
 
MUDr. LIBUŠA KVORKOVÁ, Levice

- - Inzercia - -