Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Chutné tipy na mäsové špeciality

apríl 05, 2011 - 12:37
Pikantné bravčové rolky v rajčinovej omáčke
Potrebujeme:

8 plátkov bravčového mäsa z karé
8 plátkov anglickej slaniny
4 olúpané rajčiny
1,5 dl kuracieho vývaru
1 lyžicu olivového oleja
1 zelenú papriku
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 čili papričku
1 lyžicu rajčinového pretlaku
1 lyžicu červenej papriky
soľ, korenie

Mäso z oboch strán naklepeme, osolíme, okoreníme. Na mäso rozložíme plátky anglickej slaniny, zrolujeme ho a spojíme špáradlami. Rolky opečieme na rozpálenom oleji a vyberieme. Vo výpeku udusíme do sklovita nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme na kocky pokrájanú papriku a spolu ešte podusíme. Nakoniec pridáme nakrájané rajčiny, rozdrvenú čili papričku, mletú červenú papriku a rajčinový pretlak, zalejeme vývarom, pomiešame a 5 minút povaríme. Do omáčky vložíme rolky a dusíme približne 30 minút.
Podávame s varenými zemiakmi, ryžou alebo s cestovinou.

Jahňacia rolka
Potrebujeme:

1 000 g jahňacieho karé
2 lyžice francúzskej horčice
2 červené cibule
1 biela cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice oleja
300 ml mäsového vývaru
zväzok byliniek (rozmarín, tymián, petržlenová vňať)
1 vajce
300 g polohrubej múky
300 g mrkvy
300 g zelených fazuliek
50 g masla
soľ, mleté korenie

Mäso vykostíme, mierne naklepeme, osolíme, potrieme horčicou a okoreníme. Na každý plát poukladáme bylinky a opatrne ich zvinieme do rolky, ktorú previažeme potravinovou niťou. Olúpanú cibuľu pokrájame na osminky, cesnak na plátky. Na panvici zohrejeme olej a rolky v ňom zo všetkých strán opečieme. Dozlata opečené mäso vyberieme do pekáča, obložíme ho cibuľou a cesnakom, prilejeme výpek a v rúre prikryté alobalom pečieme asi hodinu. Potom ho odkryjeme a pečieme asi 45 minút, kým rolky nezmäknú.
Pripravíme si dusenú zeleninu. Mrkvu pokrájame na šikmé kúsky. V panvici rozpustíme maslo, pridáme šalotku a keď je sklovitá, pridáme mrkvu a nakoniec fazuľku. Zalejeme vývarom a dusíme, na záver dochutíme soľou a korením.
Urobíme si halušky. Zemiaky postrúhame, zmiešame ich so soľou a s múkou, pridáme vajce, petržlenovú vňať a vypracujeme tuhé cesto, z ktorého lyžicou vykrajujeme halušky a hádžeme ich do vriacej vody. Dierkovanou vareškou ich vyberieme  a nechápe odkvapkať.
Mäso pokrájame na plátky a podávame s haluškami a dusenou zeleninou.

Holandský rezeň
Potrebujeme:

500 g mletého bravčového mäsa
200 g tvrdých syrov (údený aidam, kaškaval, zlato, mimolette)
100 g kukuričnej strúhanky
5 lyžíc hladkej múky
1 vajce
1,5 dl mlieka
1 rožok, soľ, mleté korenie, olej na vyprážanie

Na kocky nakrájaný rožok zalejeme troškou mlieka a pridáme k mletému mäsu. Zmäs osolíme, okoreníme a pri postupnom pridávaní zvyšku mlieka všetko dôkladne premiešame. Asi na hodinu vložíme do chladničky. Syry nakrájame na malé kocky a zmiešame s mäsovou zmesou a vytvoríme oválne, hrubšie placky. Obalíme ich v trojobale a vypražíme ich na slabšom ohni, aby sa placky prepiekli.
Podávame so zemiakovou kašou.

Bravčová panenka so syrovou omáčkou a šampiňónmi
Potrebujeme:

800 g bravčovej panenky
200 g šampiňónov
120 g jemne nastrúhaného syra
2 dl vývaru
1 dl suchého bieleho vína
6 lyžíc olivového oleja
1 lyžicu hladkej múky
1 šalotku
malý zväzok pažítky
worčesterskú omáčku
štipku vegety, muškátového orieška, mleté biele korenie, soľ

Mäso osolíme, okoreníme a potrieme dvoma lyžicami oleja. Zabalíme ho do fólie a na dve hodiny dáme do chladničky. Potom ho v troch lyžiciach rozpáleného oleja prudko opečieme, zabalíme do alobalu a pečieme v rure vyhriatej na 150 stupňov. Vo výpeku udusíme na drobno nakrájanú šalotku, zaprášime múkou a podlejeme vývarom zmiešaným s vínom. Po desiatich minútach pridáme syr, dochutíme korením, muškátovým orieškom, worčesterovou omáčkou. Posypeme pažítkou. Šampiňóny udusíme na oleji.
Mäso nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi alebo s cestovinami.

Kuracie nožičky s pikantnou limetkovou šťavou
Potrebujeme:

8 spodných kuracích nožičiek
2 dl kuracieho vývaru
0,8 bieleho rumu
6 lyžíc olivového oleja
2 limetky
2 lyžice hnedého cukru
1 väčšiu cibuľu
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky drveného koriandra
1 – 2 čili papričky
soľ

Čili papričky najemno posekáme, prelisovaný cesnak zmiešame s koriandrom nastrúhanou kôrou a šťavou z limetiek. Pridáme 3 lyžice rumu, 3 lyžice oleja  a umyté mäso vložíme do takto pripravenej marinády. Po dvoch hodinách nožičky opečieme na zvyšnom oleji. K mäsu primiešame nadrobno pokrájanú cibuľu s cukrom a zvyšnou marinádou, vývarom, rumom a s limetkovou šťavou. Pod pokrievkou dusíme 25 minút a potom ešte chvíľu odkryté.
Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

Farebná kaša zapečená s mletým mäsom
Potrebujeme:

500 g mletého mäsa
50 g jemne nastrúhaného syra
2 rajčiny
2 šalotky
1,5 l vývaru
2 lyžice rajčinového pretlaku
2 lyžice oleja
2 hrste byliniek (medvedí cesnak, petržlen, estragon...)
1 vajce
1 vrecúško instantnej zemiakovej kaše
soľ, mleté čierne korenie, korenie na mleté mäso, maslo  

Na oleji opražíme nadrobno posekanú šalotku, pridáme mleté mäso, opečieme, okoreníme, osolíme a podlejeme vývarom. Dusíme asi 20 minút. Potom do zmesi vmiešame rajčinový pretlak a krátko podusíme. Do pripravenej zemiakovej kaše zašľaháme vajce a syr a do povičky kašovitej hmoty rozmixované bylinky. Zapekaciu misku potrieme maslom a vložíme do nej pripravenú mäsovú zmes. Na vrch dáme plátky rajčín a na ne nastriekame vo vlnovkách kašu. Zapečieme do zlata vo vyhriatej rúre.

Pečená bravčová krkovička so sladkokyslou omáčkou
Potrebujeme:

800 g bravčovej krkovičky
2,5 dl mäsového vývaru
1,5 dl octa
1 dl vody
60 g práškového cukru
1 červenú papriku
1 menšiu červenú cibuľu
cesnak
1 - 2 lyžice vody
1 lyžičku drvenej čili papričky
1 lyžičku kukuričného škrobu
½ lyžičky kurkumy
soľ, korenie, olej

Mäso potrieme zmäsou prelisovaného cesnaku, korenia a dvoch lyžíc oleja a necháme odležať. Potom ho na zvyšnom oleji opečieme z oboch strán, podlejeme ho trochou vývaru a dáme piecť do rúry na 200 stupňoch asi ¾ hodiny. Prilejeme zvyšný vývar a mäso dopečieme, kým je mäkké. Cukor zmiešame s octom a vodou a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme jemne nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájanú papariku, korenie a soľ. Dusíme, kým zelenina nezmäkne. Kukuričný škrob rozmiešame s vodou a vlejeme do omáčky. Na miernom ohni ju varíme, kým nezhustne.

Autor: RED.
Foto: archív

- - Inzercia - -