Dnes je nedeľa, 18.november 2018, meniny má: Eugen
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Grilovanie - recepty

júl 12, 2011 - 10:18

Grilovaná zelenina

Ingrediencie:
2 baklažány
2 cukety
500 g paradajok cherry
500 g šampiňónov
3 červené cibule
2 strúčiky cesnaku
čerstvé bylinky
soľ, korenie

Postup: Baklažán umyjeme, nakrájame na kolieska a posolíme. Chvíľu ho necháme odpočívať. Baklažán sa vypotí a stratí horkosť. Nakoniec ho len osušíme papierovou utierkou. Cukinu umyjeme a nakrájame na plátky, šampiňóny a cibuľu pokrájame na štvrťky. Paradajky umyjeme a usušíme. Všetku zeleninu premiešame s nasekanými bylinkami a olivovým olejom. Pridáme dva strúčiky prelisovaného cesnaku, osolíme a okoreníme a všetko spolu dobre premiešame a ugrilujeme.

 

Plnené šampiňóny

Ingrediencie:
4 veľké hlavičky šampiňónov
½  cibuľe
8 plátkov slaniny
1 tavený syr v črievku
1 červená paprika
1 zelená paprika
soľ, korenie
petržlenová vňať

Postup: Hríby umyjeme, odrežeme nožičky a osušíme. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici, pridáme nadrobno nakrájané papriky a chvíľu dusíme. Keď paprika zmäkne, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a všetko spolu povaríme. Podlejeme troškou vody a krátko podusíme. Nakoniec pridáme syr a za stáleho miešania varíme ešte päť minút. Klobúčiky šampiňónov zvnútra osolíme a naplníme zmesou. Takto pripravené šampiňóny môžeme grilovať a nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Medové krídelká s cesnakovým dipom

Ingrediencie:
1 kg kuracích krídeliek
5 PL medu
10 PL sójovej omáčky
1 ČL čili korenia
4 strúčiky cesnaku
soľ
Na dip:
1 téglik smotany
cesnakové korenie

Postup: Med, sójovú omáčku, prelisovaný cesnak, čili korenie a soľ vymiešame a pridáme trochu oleja. Krídelká umyjeme, osušíme a vložíme do mikroténového vrecka, do ktorého vylejeme marinádu, pričom časť marinády si odložíme na potieranie. Dobre premiešame a z vrecúška vytlačíme všetok vzduch. Krídelká necháme odležať v chladničke. Pri grilovaní krídelká potierame odloženou marinádou, opečú sa tak dozlatista.
Cesnakový dip: Smotanu vymiešame s cesnakovým korením. Ak korenie nie je solené, pridáme do smotany polovičnú otrasenú čajovú lyžičku soli. Pripravujeme asi tak pätnásť minút pred podávaním.

Šťavnaté grilované rebierka

Ingrediencie
2 kg bravčových rebierok
1 cibuľa
nové korenie, borievka, bobkový list
9 strúčikov cesnaku
1 PL medu
1 PL sójovej omáčky
1 PL ostrého kečupu
2 PL citrónovej šťavy
korenie na pečené rebierka

Postup: Rebierka nakrájame a dáme do hrnca s vodou, do ktorej sme pridali cibuľu nakrájanú na štvťky, bobkový list, bobule borievky, nové korenie, päť strúčikov cesnaku a soľ. Uvaríme tak na polovicu. Medzitým si pripravíme marinádu z medu, ostrého kečupu, sójovej omáčky, prelisovaných štyroch strúčikov cesnaku, citrónovej štavy, korenia a nakoniec primiešame olej. Keď sú rebierka polomäkké, vyberieme ich z hrnca a ešte horúce ich premiešame s marinádou. Dáme do chladničky a necháme odstáť, najlepšie do druhého dňa. Tým, že sme si ich predvarili, budú po grilovaní zvonka chrumkavé a zvnútra šťavnaté. Podávame s chrenom.

Grilované krevety

Ingerediencie:
15 veľkých nelúpaných kreviet
2 strúčiky cesnaku
2 čili papričky
2 PL nastrúhaného zázvoru
soľ, korenie

Postup: Zo surovín si pripravíme marinádu, do ktorej vložíme nelúpané krevety a necháme odstáť pár hodín. Hodinu pred grilovaním očistíme ulitu a vložíme naspäť do marinády. Krevety napichujeme na špajdlu. Grilujeme krátko, kým kreveta nezružovie, približne tri minúty z každej strany. Vo vnútri by mala ostať biela.

Grilované souvlaki s tzatziki

Ingrediencie:
600 g bravčovej panenky (kuracích pŕs)
kôra a šťava z dvoch citrónov
oregano
2 strúčiky cesnaku
Soľ, korenie
Na tzatziki:
2 šalátové uhorky
2 tégliky hustého gréckeho jogurtu
4 strúčiky cesnaku
2 PL kôpru
1 PL čerstvej mäty
olivový olej
soľ, korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky a dáme do misy. Pridáme olej, oregano, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z citrónov, pretlačený cesnak a korenie. Všetko spolu premiešame a necháme odstáť aspoň tri hodiny. Mäso napicháme na špajdle a zo všetkých strán osolíme. Grilujeme desať až dvanásť minút za stáleho obracania. Podávame na špajdli s plátkami citróna a tzatziki.
Tzatziky: Uhorky ošúpeme, na jemnom strúhadle nastrúhame a dokonale vyžmýkame, aby sme ich zbavili prebytočnej tekutiny. Jogurt vymiešame s roztlačeným cesnakom, nasekaným kôprom a mätou. Pridáme citrónovú šťavu a asi 3 polievkové lyžice olivového oleja. Do hotovej zmesy pridáme vyžmýkané uhorky, dosolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame chladené.

Grilované hamburgery

Ingrediencie:
300 g mletého bravčového mäsa
400 g mletého hovädzieho mäsa
2 strúčiky cesnaku
2 PL worcesterskej omáčky
1 cibuľa alebo 2 PL cibuľového prášku
1 vajce
majorán
soľ, korenie

Postup: V miske zmiešame bravčové a hovädzie mleté mäso. Pridáme soľ, prelisovaný cesnak, mleté čierne korenie, majorán,worcesterskú omáčku, cibuľu nasekanú nadrobno alebo cibuľový prášok a vajíčko. Zmes necháme odstáť tri hodiny na chladnom mieste. Mokrými rukami formujeme z mäsa guľôčky, ktoré dlaňou pritlačíme a spravíme tak placku. Potrieme z oboch strán olejom. Grilujeme tri až  päť minút (závisí od hrúbky), potom hamburger potočíme tak, aby vznikla mriežka a grilujeme ešte tri až päť minút. Rovnako mäso ugrilujeme aj z druhej strany.


- - Inzercia - -