Dnes je pondelok, 24.september 2018, meniny má: Ľuboš, Ľubor
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Užite si letnú grilovačku!

august 22, 2011 - 09:35
Leto je stvorené nielen na výlety a oddych pri vode, ale aj na posedenia s priateľmi. Aké pohostenie im pripraviť? Ak je čo len trochu prijateľné počasie, máte vyhraté, všetky starosti vyrieši grilovanie v záhrade. Prinášame vám niekoľko tipov na chutné voňavé špeciality pre milovníkov mäsa i vegetariánov.

Grilované kuracie prsia so zeleninou

Ingrediencie:
6 kúskov kuracích pŕs
2 cukety
2 papriky
4 rajčiny
soľ
Na marinádu:
olivový olej
4 strúčiky cesnaku
tymian
rozmarín

Postup: Strúčiky cesnaku prelisujeme a zmiešame s olejom a nasekanými bylinkami.
Umytú zeleninu nakrájame na približne rovnako veľké kúsky a natrieme ju asi
hodinu pred grilovaním marinádou. Rovnako postupujeme pri kuracom mäse.
Grilujeme asi 15 cm od ohňa domäkka. Posolíme až nakoniec.

Grilovaný pstruh

Ingrediencie:
2 vyčistené pstruhy
maslo
4 strúčiky cesnaku
citrón
morská soľ
2 viazaničky čerstvého rozmarínu

Postup:
Ryby osolíme, potrieme prelisovaným cesnakom, vložíme do nich plátky masla, viazaničky rozmarínu, plátky citróna. Brucho pstruha podľa potreby spojíme špáradlom, ryby zavinieme do alobalu alebo ich uložíme na špeciálnu tácku na grilovanie a grilujeme približne 20 – 25 minút.

Šampiňóny v cestíčku

Ingrediencie:

500 g čerstvých šampiňónov
1 balenie lístkového cesta
soľ, 1 vaječný žĺtok, čerstvé bylinky

Postup: Šampiňóny umyjeme, očistíme a osolíme. Každý z nich zabalíme do rozvaľkaného cesta a napichneme po 4 kusy na špízovú tyčinku. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vaječným žĺtkom a posypeme nadrobno nasekanými bylinkami (oregano, petržlen, pažítka). Špízy opekáme asi 10 minút z každej strany.

Baklažánoví ježkovia


Ingrediencie:
2 väčšie baklažány
8 kokteilových rajčín,
petržlenová vňať
1 strúčik cesnaku
morská soľ


Postup: Umyté baklažány prekrojíme na 4 rovnaké časti. V každej štvrtine dužinu rozrežeme špičkou nožíka na mriežky. Do medzier vložíme rajčiny nakrájané na tenké kolieska, posolíme, potrieme roztlačeným cesnakom a dáme upiecť na 20 minút do rozohriatej rúry. Takéto predpečené baklažány potom grilujeme na rošte ešte 15 minút, pred podávaním ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.


Barbecue omáčka

Ingrediencie:
1 stredne veľká cibuľae
1 strúčik cesnaku
1 červená chilli paprička
1 PL olivového oleja
250 g paradajkového pyré
1 ČL citrónovej šťavy
1 PL hnedého cukru
½ ČL mletej škorice
mleté biele korenie
soľ

Postup: Cibuľu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak prelisujeme. Chilli papričku rozpolíme, špicatým nožom odstránime jadierka a papričku nakrájajme na malé kocky. Na rozohriatom oleji podusíme cibuľu s cesnakom a chilli papričkou. K cibuľovej zmesi pridáme paradajkové pyré, citrónovú šťavu, cukor, škoricu, trochu soli a korenie. Nezakrytú omáčku necháme ešte povariť na miernom ohni 15 až 20 minút. Hotovú omáčku dáme do misy a necháme vychladnúť.

Tipy a triky, ktoré oceníte
Ak by ste chceli svoje osvedčené recepty na grilovanie obmeniť, dávame vám do pozornosti knihu od Ikaru Grilujeme s Weberom na drevenom uhlí. Knižka okrem množstva chutných mäsových a rybacích receptov ponúka aj recepty na marinády, omáčky, predjedlá, prílohy a nezabudla ani na dezerty. Taktiež obsahuje rôzne tipy a triky získané skúsenosťou, ktoré pri grilovaní určite oceníte. Slovenka vám na ukážku prináša tri recepty z tejto publikácie.

Steaky z hovädzej sviečkovice v marináde s Martini

Na marinádu:
2 PL martini
2 PL olivového oleja
1 PL šťavy z nakladaných zelených olív
postrúhaná kôra z 1 biocitróna
¼ ČL čerstvo zomletého čierneho korenia

4 hovädzie filetové steaky, každý asi 225 g a hrubý 3 cm
8 zelených olív plnených paprikovou pastou (alebo 4 zelené olivy a 4 cibuľky perlovky)
½ ČL hrubej morskej soli
½ ČL čerstvo zomletého čierneho korenia
50 g rokfortu
4 špáradlá


Postup: V malej miske zmiešame prísady na marinádu.
Steaky vložíme do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a zalejeme marinádou.  Z vrecka vytlačíme vzduch a pevne ho zatvoríme. Niekoľkokrát obrátime, aby sa marináda rozložila rovnomerne, vrecko položíme rovno do misky a necháme odležať v chladničke 1-2 hodiny.
Na každé špáradlo napichneme 2 olivy (alebo 1 olivu a 1 cibuľku).
Dvojzónové vyžarovanie tepla pripravíme na vysoké teploty (dvojzónové: kombinuje priame teplo – grilované jedlo sa opeká priamo nad horúcim uhlím, s nepriamym teplom – grilovaný pokrm je umiestnený na okraji grilu – pozn. redakcie)
Steaky vyberieme z vrecka a marinádu necháme dobre odkvapkať (už ju nebudeme potrebovať). Mäso pred grilovaním necháme odležať pri izbovej teplote 20-30 minút, napokon ho rovnomerne osolíme a okoreníme.
Grilovací rošt dôkladne vyčistíme. Steaky grilujeme priamo nad horúcim popolom pri zatvorenom veku podľa požadovaného stupňa opečenia, asi po 8-10 minútach budú opečené doružova (medium rare). Medzitým ich raz obrátime a v prípade potreby premiestnime na rošte, aby sa opekali rovnomerne. Hotové steaky dáme dolu z grilu a necháme 3 až 5 minút odpočívať. Na steaky rozmrvíme rokfort a do každého zapichneme pripravené špáradlo. Podávame teplé.

Čas na prípravu: 10 minút
Čas na marinovanie: 1-2 hodiny
Čas na grilovanie: 8-10 minút

Bravčové kotlety s pastou z balzamového octu

Pre 4 osoby:
4 bravčové kotlety, každá hrubá asi 3 cm
50 g celého čierneho korenia
4 ošúpané strúčiky cesnaku
20 g čerstvého tymianu
1 čerstvá čili paprička
20 ml balzamového octu
90 ml olivového oleja

Postup: Dvojzónové vyžarovanie tepla pripravíme na stredne vysoké teploty.
Kotlety zbavíme prebytočného tuku, okraj s tukom zakaždým trikrát narežeme ostrým nožom.
Celé korenie, cesnak, tymian a čili papričku nahrubo rozdrvíme v mažiari. Pridáme ocot a olej a všetko spracujeme na hladkú pastu, ktorou kotlety z oboch strán potrieme.
Grilovací rošt dôkladne vyčistíme. Kotlety grilujeme priamo nad stredne teplou pahrebou pri zatvorenom veku z oboch strán  3 minúty. Nakoniec ich necháme dopiecť nepriamo nad stredne teplou pahrebou a pri zatvorenom veku asi 6 minút.

Biela barbecue omáčka

Pre 4-6 osôb

1 veľká ošúpaná cibuľa
2 stredne veľké ošúpané strúčiky cesnaku
4 PL masla
125 ml suchého bieleho vína
250 ml majonézy
1 malá hrsť nahrubo posekaných čerstvých koriandrových lístkov
4 PL jablkového octu (5%)
2 PL čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
1 PL dijonskej horčice
1 PL cukru
½ ČL stredne sladkej čili omáčky
1 ČL hrubej morskej soli
1 ČL nahrubo zomletého korenia

Postup: Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. V hrnci roztopíme maslo pri strednej teplote, pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak a za občasného miešania dusíme 2-3 minúty. Zalejeme bielym vínom, dobre zamiešame a povaríme 2-3 minúty, aby sa víno zredukovalo na polovicu. Občas premiešame. Hrniec odstavíme a necháme vychladnúť asi 5 minút, potom pridáme zvyšné prísady. Omáčka by napokon mala mať mierne hustú konzistenciu. Podľa potreby ju dochutíme korením. Pred podávaním necháme odležať prikrytú ešte hodinu. V chladničke vydrží až dva týždne.
Čas na prípravu: 10 minút
Čas na grilovanie: 12 minút

Súťaž:
Ak vás grilovanie baví a mali by ste chuť vyhrať knižku Grilujeme s Weberom na drevenom uhlí od Ikaru, pošlite nám svoje recepty na dobrú grilovačku aj s fotografiami. Tri najzaujímavajšie uverejníme a odmeníme. Recepty posielajte na adresu: Slovenka, Star Production, Dr. Vl. Clementisa 10, 821 02  Bratislava.


Foto: obálka knihy
Pripravila: KRISTI KLEIMAN, POPPY
Foto: z knihy Grilujeme s Weberom na drevenom uhlí, IKAR
Thinkstock, Isifa























- - Inzercia - -